Víra v superschopnosti na pracovišti. Samsung a další investují přes 400 milionů korun do exoskeletu od German Bionic

sklet

Foto: German Bionic

Zařízení má pomáhat především zaměstnancům výrobních a logistických podniků

0Zobrazit komentáře

Jsou budoucností výrobních podniků pouze roboti nahrazující veškerou lidskou činnost? Ve společnosti German Bionic si to nemyslí. A evidentně si to nemyslí ani jihokorejský Samsung. Ten do firmy, která vyvíjí skelet usnadňující pracovníkům jejich práci, spolu s ostatními investoval částku přesahující 400 milionů korun.

Nositelným hardwarem nemusí být jen chytré hodinky, náramky či brýle, ale také speciální exoskelety vyvíjené za účelem podpory fyzických schopností nositele. Mezi tyto produkty patří také Cray X, skelet od German Bionic, který pomáhá se zvedáním těžkých břemen, zvyšuje fyzickou sílu i motorickou přesnost a snižuje riziko zranění.

Takový přístroj dokáže nalézt uplatnění v řadě výrobních podniků, i těch od Samsungu. I to je důvod, proč jihokorejský gigant do společnosti se sídlem v německém Augsburgu investoval dvacet milionů dolarů, tedy přibližně 430 milionů korun. Tyto finance chce German Bionic využít k posílení svého podnikání, vývoji hardwaru, ale i softwaru, který hraje u Cray X důležitou roli.

cary-x-german-bionic6

Foto: German Bionic

Sklet Cray X

Software zařízení je navržen tak, aby díky němu byl skelet schopný strojového učení a neustále se přizpůsoboval povaze práce daného uživatele, přičemž mu v této činnosti maximálně pomáhal. V současné době je zařízení schopno u každého břemene odlehčit až o třicet kilogramů s tím, že do budoucna by číslo mělo narůstat.

„Měřitelná data dokazují, že naše zařízení v konečném důsledku zvyšuje produktivitu a efektivitu vykonávané práce. Trh s inteligentními systémy je obrovský a my se v současné době nacházíme v perfektní pozici, abychom převzali hlavní podíl na podstatném zlepšení pracovních životů,“ uvádí Armin G. Schmidt, šéf German Bionic.

Prvního kola financování vedeného fondem Samsung Catalyst se účastnily také další společnosti jako MIG AG, Storm Ventures či IT Farm. Zajímavé pak bude sledovat, jakým způsobem Samsung svůj vstup do German Bionic uchopí. Nabízí se totiž zpravidla dvě možnosti, jak podobnou technologii efektivně využívat.

Buď bude vyvíjené exoskelety využívat ve svých vlastních závodech pro efektivnější produkci jiných výrobků, nebo se – i třeba prostřednictvím svých dceřiných společností – pustí do výroby a prodeje exoskeletu ostatním výrobním podnikům. Nejlogičtějším řešením by v tomto případě byla kombinace obou strategií.

cary-x-german-bionic3

Foto: German Bionic

Skelety mohou najít uplatnění i u záchranných složek

cray-x

Foto: German Bionic

Exoskelet je schopen strojového učení

„Technologie exoskeletu přináší velký příslib v péči o lidské zdraví, zkvalitnění pracovních podmínek a produktivity. Věříme, že to může být transformační technologie s potenciálem masového trhu,“ uvedl v tiskovém prohlášení Young Sohn, korporátní prezident a hlavní strategický ředitel společnosti Samsung Electronics.

Přístroje jako Cray X naznačují, že robotická výrobní revoluce se prozatím nekoná a nejdříve nás čeká určitý mezistupeň, kterým budou právě řešení propojující člověka s hardwarem. Ostatně na podobné technologii pracuje například automobilka Hyundai, která by mohla v celém odvětví hrát do budoucna významnou roli.

Ta v nedávné době spolkla i známou společnost Boston Dynamics specializující se na vývoj extrémně mobilních robotů (přičemž jednoho z nich zkouší i Alza.cz) a celý vývojový program tohoto podniku chce nyní zaměřit na vývoj humanoida, který by byl schopen zastat některé činnosti v oblasti péče o lidské zdraví.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym