V Singapuru jako první schválili prodej kuřecího masa z bioreaktoru, kvůli kterému nemuselo zemřít zvíře

Filip HouskaFilip Houska

eat-just-1

Foto: Business Wire

Kuřecí kousky od Eat Just

0Zobrazit komentáře

Nejprve jsme maso získávali z farem a lesů, poté se jeho zpracování přesunulo do velkých továren a posledních pár let můžeme být svědky toho, jak se rozjíždí náhražky masa z rostlinných ingrediencí. Čím dál častěji se ale mluví také o alternativách, které jsou pěstovány z opravdových zvířecích buněk v laboratořích, přičemž jedna z nich se teď poprvé dostává do oficiálního prodeje.

Důležitý milník si připisuje americký gastrostartup Eat Just, který se v minulosti zabýval především vývojem alternativních vajec bez použití zvířecího proteinu. Nyní ovšem ve svých laboratořích v San Francisku zkouší z kuřecích buněk vyšlechtit autentické kuřecí maso a jako první s ním zamíří do Singapuru, kde úřady jeho běžný prodej nově schválily.

„Je to historicky vůbec první schválení masa, pro které nemuselo být zabíjeno zvíře,“ říká pro magazín Fast Company šéf Eat Just Josh Tetrick a reaguje na skutečnost, že masa v laboratořích sice vznikají už nějakou dobu (i pomocí 3D tiskárny), ale jejich výrobci zatím nedostali zelenou od úřadů pro kontrolu potravin. Jde totiž o poměrně dlouhý a náročný proces.

[Photo: Eat Just]

Eat Just

Hlavní ingredience kuřecích nuget od Eat Just „rostla“ v bioreaktoru

Vzhledem k tomu, že je Singapur spolu s Izraelem jedním z nejprogresivnějších států, které podporují nová tržní odvětví, je vcelku logické, že alternativní kuřecí maso z buněk schválili k běžnému prodeji právě tam. Ostatně to byl jeden z důvodů, proč šel startup Eat Just právě do této asijské země. A vyplatilo se.

V blízké době začne v Singapuru nabízet své speciální kuřecí nugety, v nichž je jednou z hlavních přísad kuřecí maso vypěstované v bioreaktoru, na kterém pod hlavičkou Eat Just roky pracoval tým vědců i regulatorních odborníků. Právě bioreaktor je ideálním umělým prostředím, kde kultivovat rostlinné a živočišné buňky. Do budoucna by se měl spustit také prodej „přírodních“ kuřecích plátků nazývaných Good Meat, a to i ve Spojených státech.

Zatím ovšem není jasné, za kolik bude novinka prodávána. Josh Tetrick však pro deník The New York Times naznačil, že už brzy by ji měla do svého menu zařadit jedna nejmenovaná singapurská restaurace, která může teoreticky nastavit cenu vyšší než 50 dolarů – to je totiž náklad na jeden kuřecí kousek od Eat Just.

Zároveň tomu není tak dávno, co jsme vás informovali o singapurském startupu Shiok Meats, který namísto běžného kuřecího nebo hovězího vsadil na exotičtější stravu a ve svých laboratořích rozjel pěstování umělého masa z krevet. I to se jednou může dostat do běžného prodeje a právě situace s Eat Just tomu může pomoci.

eat-just-2

Foto: Eat Just

Kuřecí plátky od Eat Just

Pokud k tomu připočteme i snahy o výrobu masa ze sopečných mikrobů a také obrovské ambice velkých firem jako Beyond Meat a Impossible Foods, které prosazují především rostlinné složení svých masových náhražek, je před námi zajímavá gastronomická budoucnost s potenciálně velkým dopadem na životní prostředí.

Jedním z klíčových důvodů, proč všechny tyto náhražka vznikají, totiž není jen potěšení veganů a „experimentátorů“, nýbrž ochrana naší planety. Obecně platí, že chov dobytka stojí za zhruba 14 procenty všech skleníkových plynů, které se za jeden rok dostanou do ovzduší, což je podle The New York Times ekvivalent k automobilové, nákladní, letecké a lodní dopravě. A to z dlouhodobějšího hlediska nemusí být udržitelné.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym