Tesla vstupuje do indexu S&P 500 s akciemi na historickém maximu. To nejzásadnější se ale odehraje příští týden

tesla-musk-modely2

Foto: Tesla/CzechCrunch

Elon Musk a elektromobil Tesla Model Y

0Zobrazit komentáře

Pokud jsme o růstu cen akcií Tesly mluvili začátkem tohoto roku jako o neuvěřitelné jízdě, nad tím, co předvedla v průběhu letošního roku, zůstává jednoduše rozum stát. Růst hodnoty akcií o více než 800 % a šílenství, které se strhlo po oznámení zapsání do indexu S&P 500, je věc, která překvapuje nejen analytiky, ale i samotného Elona Muska.

Šéf Tesly se nechal již před několika měsíci slyšet, že je jeho automobilka značně nadhodnocená, a experti jen přikyvují. Nicméně ani tento výrok se výrazněji nepodepsal na nadále rychle rostoucí ceně akcií. Ty jen za poslední tři měsíce narostly o více než 50 % a trh čeká, kdy narazí na strop. Jestli nějaký je.

Velké změny by mohly přijít jak před, tak především po zapsání Tesly do indexu S&P 500, což byl jeden z hlavních akcelerátorů ceny v posledních týdnech. Tesla do indexu vstupuje coby historicky nejhodnotnější společnost, aby se ocitla v prestižní skupině největších, na burze obchodovatelných podniků ve Spojených státech.

Před tímto vstupem se velké akciové fondy činí a skupují akcie od menších hráčů z řad stávajících akcionářů. Proto aktuálně probíhá obrovské množství obchodních transakcí, které šponují cenu akcí Tesly do nových historických výšin. Cena jedné akcie se při pátečním obchodování vyšplhala až nad 680 dolarů, což Teslu posunulo nad hranici 630 miliard dolarů v hodnotě samotné společnosti.

Elon Musk

Právě pátek 18. prosince představuje pro velké fondy poslední šanci k nákupu před samotným zalistováním do S&P 500. Pondělní zápis do indexu by tak Tesla mohla absolvovat s akciemi s cenou okolo 700 dolarů za kus, což potvrzuje i Branislav Soták, akciový analytik Patria Finance.

„Nadprůměrný objem se dá očekávat zejména dnes v závěru obchodování. Tím spíš, že dnešek je zároveň dnem, kdy expirují opce a futures kontrakty na akciové indexy i jednotlivé akcie (tzv. quadruple witching), přičemž Tesla je u opčních hráčů velice oblíbeným podkladovým aktivem,“ vysvětluje Branislav Soták a naráží na vznik zvýšené volatility, tedy výkyvu ceny akcií.

Nabízí se otázka, jak se bude cena akcií vyvíjet po zapsání do indexu, tedy v průběhu příštího týdne. Lze očekávat, že majitelé akcií využijí vyšroubované ceny díky nákupům indexových fondů i hypu a začnou s výprodejem. Podle Branislava Sotáka však paradoxně vzniklá situace nemusí hrát do karet Tesle.

Velký objem pasivních peněz, které jsou v indexu trackovány, dle Sotáka vybízí k arbitráži, tedy k tomu, aby investoři využívali kurzových rozdílů k dosažení zisků. Arbitráž se bude opírat o kolísání hodnoty akcií, která by měla po zapsání do indexu přeci jen lehce poklesnout. Ve výsledku tak lze očekávat menší zájem o opce a také nákup akcií ze strany tvůrců trhu.

Díky své aktuální hodnotě se Tesla v indexu zařadí za giganty, jako je Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet či Facebook, tedy do první desítky. Její příchod navíc znamená, že někdo musí z kola ven. Onou společností se stane Apartment Investment & Management.

tesla-berlinx

Foto: Tesla

Vizualizace chystané Gigafactory Tesly v Berlíně

Lze očekávat, že vstup tak velkého hráče do indexu rozpohybuje akciová stavidla ostatních členů indexu, jejichž akcií se budou muset investiční fondy zbavovat, aby uvolnily místo pro akcie Tesly. „Vzhledem k velikosti Tesly a její váze v indexu S&P 500 lze čekat na zbylých konstituentech indexu prodejní flow od pasivních indexových fondů,“ dodává Branislav Soták.

Jen pro představu, letos se podařilo celému indexu S&P 500 nabrat zhodnocení kolem 14 procent. Pokud by se v něm už na začátku roku objevila Tesla a cena jejích akcií se vyvíjela tak, jak tomu bylo letos, výnos indexu by se podle analytiků Goldman Sachs zvedl zhruba o dvě procenta.

wedo-boxed

Přečtěte si takéV Česku není místo pro 10 sítí výdejních boxů, říká šéf WeDo Daniel Mareš. I proto převezme Mall Boxy a otevře je všemV Česku není místo pro 10 sítí výdejních boxů, říká šéf WeDo Daniel Mareš. I proto převezme Mall Boxy a otevře je všem

Nutno však podotknout, že veškeré prognózy jsou spíše věštěním z křišťálové koule, což se týká i dlouhodobějších výhledů. V nejbližší době by do ceny akcií mohly promluvit výsledky Tesly za uplynulý rok, které ukáží, zda byla skutečně schopna dostát svému závazku a dodat během roku půl milionu automobilů. Elon Musk již vybídl své zaměstnance k maximálnímu nasazení a splnění takového cíle se nezdá být úplně nereálné.

Vražedné výrobní tempo by se mohlo s příštím rokem lehce uklidnit díky otevření další Gigafactory, tentokrát v Německu. Zde by se měla produkce rozjet již v létě a pomůže tak řešit zásobování starého kontinentu, avšak zatím Tesla při stavbě bojuje s několika překážkami. Zároveň se stále rozrůstá výrobní kapacita závodu v Šanghaji. Bude tak zajímavé sledovat, jaký výrobní cíl si automobilka vytyčí na příští rok.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym