Slido míří pod Cisco, Airbnb zbořilo burzu s největším IPO a Cyberpunk láme herní rekordy. Přečtěte si zprávy týdne

Filip HouskaFilip Houska

airbnb-cyberpunk
0Zobrazit komentáře

Během uplynulých dní se o jednu z nejzásadnějších zpráv postarali tentokrát Slováci, konkrétně tvůrci oblíbeného nástroje Slido pro interakci s publikem během mítinků. Ten si totiž pod svá křídla bere americký gigant Cisco a bude s ním chtít vylepšit svůj WebEx. Zapomenout nemůžeme ani na Airbnb, které svým největším IPO letošního roku zbořilo burzu.

Velká zpráva přišla také z herního světa, když na trh vstoupila hra Cyberpunk 2077, kterou si za první den zahrálo milion lidí a stala se rekordmanem v počtu prodaných kopií během úvodního dne na PC – přes 4,7 milionu kopií z předobjednávek. Minulý týden se ovšem z naší strany nesl i v duchu příběhů a rozhovorů, proto si můžete poslechnout nový podcast s investorem Janem Bartou nebo přečíst rozhovor s Janem Foretem z Woltu.

Dále se můžete ponořit do dění AnyoneGo, českého startupu, který vyrábí pomůcky pro hendikepovaná zvířata, a zjistit, čím chce Marek Liška inovovat „zastaralé“ školství. A pokud vás zajímá Apple, napsali jsme o nových AirPods Max, jež zaujmou svým designem, a recenzovali nový iPhone 12 mini.

Před startem dalšího týdne přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze náš podcast CzechCrunch Weekly! Sledujte i náš Instagram, kde pro vás každý všední den máme rychlé shrnutí všech článků.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

Poslechněte si zprávy týdne i v audio formě

Podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify, níže nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

? Smršť nových filmů a seriálů od Disney: Zábavní gigant do své televizní tvorby šlape nevídaným způsobem. Nyní ohlásil, že v příštích letech vydá desítky nových filmů a seriálů ze světa Star Wars nebo Marvel, a to včetně animovaných novinek. Roste i jeho streamovací služba Disney+, která už má přes 86 milionů předplatitelů.

?‍♂️ Zuckerbergovo impérium pod tlakem: Mark Zuckerberg opět čelí velkému tlaku. Nyní jeho Facebook žalují americké úřady za údajné nelegální praktiky a zmiňují hlavně předešlé akvizici služeb WhatsApp a Instagram. A pokud dojde na „nejhorší“, budou požadovat, aby tyto aplikace od svého impéria oddělil.

⚽ Beck a Kyncl investují do Live Penalty: Na budoucnost zábavy, která fanoušky posílá virtuálně přímo z gauče na fotbalové hřiště, kde mohou střílet penalty na reálného brankáře, sází další investoři. Teď do startupu Pavla Kacerleho investují Jaroslav Beck z Beat Saberu a Robert Kyncl z YouTube, díky kterým Live Penalty nabralo dohromady už přes 50 milionů korun.

? Další vesmírný úspěch pro Elona Muska: SpaceX pod taktovkou Elona Muska se postaralo o další důležitý krok vstříc dobývání vesmíru. Nyní úspěšně vyslal obří prototyp rakety Starship, která by jednoho dne mohla létat na Mars.

? Bolt se nezastavuje: Přepravní platforma Bolt zamířila do další měst. Nyní svými taxíky sveze cestující v Liberci a Jablonci nad Nisou, přičemž dohromady už působí v osmi tuzemských městech. V říjnu dorazil do Brna, Ostravy, Kladna a Plzně a v listopadu pak do Olomouce. A samozřejmě je i v Praze.

? Stop těžkým školním bichlím: Marek Liška už se nemohl dívat na to, jak jsou ve školách neustále používány těžké učebnice, které jsou mnohdy plné zbytečného obsahu. Proto navrhl vlastní inovativní učebnice s těmi nejdůležitějšími informacemi, které jsou pochopitelně vysvětleny, a teď se chce naplno pustit i do online výuky.

? Další knižní doporučení Billa Gatese: Spoluzakladatel Microsoftu, filantrop a jeden z nejbohatších lidí na světě Bill Gates opět – před Vánocemi – přichází s výběrem těch podle něj nejlepších knih, které se ještě letos vyplatí přečíst. Zahrnují jak historii, tak osobní rozvoj nebo sportovní příběhy.

? Pomoc hendikepovaným zvířatům: Český startup AnyoneGo chce pomoci hendikepovaným zvířatům a na 3D tiskárně pro ně tiskne pomůcky včetně invalidních vozíků. Brzy se s nimi chce vydat i do Evropy a jednou také vyrobit inovativní vozík pro lidi.

? Seznam žaluje Google o miliardy: Česká internetová jednička se pouští do velkého boje s Googlem. Nyní po americkém velikánovi požaduje částku přesahující 9 miliard korun jako náhradu škody za to, že Google údajně omezoval hospodářskou soutěž. „Bránil nám dostat naše aplikace do Androidu,“ tvrdí Seznam.cz.

***

Slovenské Slido míří pod křídla Cisca. Americkému gigantovi pomůže zlepšovat jeho komunikační nástroj WebEx

slido-cofounders

Foto: Slido

Spoluzakladatelé Slido: Peter Komorník, Peter Slivka, František Krivda

Velká zpráva přichází ze slovenské technologické scény. Populární nástroj Slido pro interakci s publikem během mítinků a konferencí kupuje americký gigant Cisco a chce s ním vylepšit svůj WebEx.

***

Raketa jménem Airbnb. Jeho akcie při IPO vystřelily na dvojnásobek a hodnota přesáhla 100 miliard dolarů

brian-chesky

Foto: Airbnb

Brian Chesky, spoluzakladatel a šéf Airbnb

Největší IPO letošního roku je tady. Airbnb nečekaným způsobem zbořilo burzu, když jeho akcie na začátku vystřelily až o 140 % a hodnota firmy tak překonala 100 miliard dolarů.

***

Nejočekávanější hra roku je tady. Cyberpunk 2077 ohromí svým propracovaným světem a spletitým dějem

cyberpunk-2077-5-7

Foto: CD Projekt Red

V Cyberpunku 2077 ztvárnil jednu z postav známý herec Keanu Reeves (napravo)

Obrovský svět plný neonů a spletitých dějových linek, na který jsme tak dlouho čekali. Hra Cyberpunk 2077 je tady a má ambice stát se nejpropracovanějším RPG všech dob.

***

Partner newsletteru
Jste neustále v pohybu a rádi řešíte věci rychle a jednoduše? Pracujete nejen v kanceláři, ale i doma nebo na cestách? Pak je aplikace ABRA Flexi přesně pro vás!

abra

***

Jak přemýšlí investor Jan Barta? V Pale Fire Capital chceme ještě investovat až 2 miliardy korun, říká v podcastu

barta

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Jan Barta z investiční společnosti Pale Fire Capital

Jak přemýšlí Jan Barta? Známý internetový podnikatel v podcastu popisuje, jak dělá životní obchody na burze, jak investuje v Pale Fire Capital a proč tak rád radí politikům. „Mám vnitřní tužbu pomáhat a něco zlepšovat,“ říká.

***

Pražská posilovna Železná koule zbořila Hithit. První milion korun vybrala za necelé 4 hodiny a předběhla Vasky

vratny-1

Foto: Archiv MV

Michal „Radar“ Vrátný, zakladatel Železné koule

Hithit vítá nového rekordmana. Pražská tělocvična Železná koule vybrala na svou online tréninkovou platformu za necelé čtyři hodiny milion korun a po dvou dnech od spuštění kampaně míří na 2,5 milionu.

***

Apple finišuje svůj velký rok. Sluchátka AirPods Max ohromí luxusním designem i závratnou cenou

airpods-max

Foto: Apple

Nové AirPods Max v červené barvě

Apple ani v prosinci nezpomaluje a posílá ven další novinku. Představuje náhlavní sluchátka AirPods Max, která ohromí luxusním designem a šokují závratnou cenou.

***

Tak malý a dobrý telefon tu dosud nebyl. iPhone 12 mini je pro všechny, kteří chtějí velký výkon v malém balení

iphone-12-mini-czechcrunch-1

Foto: Tomáš Chlebek/CzechCrunch

iPhone 12 mini je malý velký telefon

Je nejmenší z nových jablečných telefonů, ale rozhodně nezůstává stranou. iPhone 12 mini potvrzuje, že méně je někdy více, a skvěle poslouží hlavně těm, kteří hledají malé zařízení do kapsy.

***

Nechceme rozvoz dotovat. Proto jsme místo provizí snížili ceny doručení jídel, říká šéf Woltu Jan Foret

foret-wolt

Foto: Wolt

Jan Foret, šéf rozvozové služby Wolt v Česku

O výši provize rozvozových služeb se vedou velké debaty, šéf Woltu Jan Foret ale tvrdí, že jejich snížení by nedávalo ekonomický smysl. Proto raději snížil ceny doručení, které mají restauracím přinést více objednávek.

***

Kontaktní čočky Jaromíra Kijonky dál rostou a dobývají Evropu. Alensa loni navýšila obrat na 1,4 miliardy korun

alensa

Foto: Alensa

Simona a Jaromír Kijonkovi

Kontaktním čočkám od Jaromíra Kijonky se nadále daří dobývat Evropu. Jeho skupina Alensa vloni navýšila obrat na 1,4 miliardy korun a očekává další růst.

***

Urazila 5 miliard kilometrů a přinesla vzorek z asteroidu. Na Zemi se vrátila kapsle z japonské sondy Hajabusa2

Ilustrace sondy Hajabusa 2

Pět miliard kilometrů pro méně než gram cenné horniny. Na Zemi se po šesti letech vrátila kapsle z japonské sondy Hajabusa2 se vzorky z asteroidu, které výrazně pomohou vědeckým objevům.

***

Slavný boxer Floyd Mayweather se vrací. V ringu se utká s youtuberem Loganem Paulem a opět v tom budou velké peníze

money-maverick

Foto: Fanmio

Logan Paul bude zápasit se slavným Floydem Mayweatherem

Pro jedny urážka boxu, pro druhé příslib velké, kontroverzní zábavy. Legendární a dosud neporažený boxer Floyd Mayweather se utká v ringu s youtuberem Loganem Paulem a velké peníze u toho pochopitelně nebudou chybět.

***

Penta ukázala, jak přestaví Masaryčku. Kolem pražského nádraží vyroste moderní bulvár s budovami od Zahy Hadid

masarycka

Foto: Penta Real Estate

Pohled na nejvýraznější stavbu projektu Masaryčka z plánovaného nového náměstí

Okolí nejstaršího pražského nádraží se promění v moderní bulvár, který budou lemovat budovy od legendární architektky Zahy Hadid. Podívejte se, jak bude vypadat nová Masaryčka.

***

Bez pokladny i namátkové kontroly. V Makru nákup při platbě přímo v košíku bleskově zkontroluje speciální brána

supersmart

Foto: Supersmart

Pokladní brána Supersmart pomůže k rychlejšímu nákupu

Nakupování v supermarketech s mobilem v ruce a rychlým zaplacením při odchodu je v Česku stále populárnější a Makro ho teď posouvá na novou úroveň. Nečekají vás už ani fronty, ani namátkové kontroly.

***

Herní služba Google Stadia vstupuje do Česka. Bez výkonného stroje si zahrajete áčkové tituly a brzy i Cyberpunk 2077

stadia

Foto: Google

Google Stadia přichází do Česka

Pro nejnovější herní šlágry už nutně nepotřebujete mít ten nejvýkonnější počítač, stačí Google Stadia. Nová herní streamovací platforma dorazila i do Česka a láká na áčkové tituly včetně Cyberpunku 2077.

***

Elon Musk udělal další krok v cestě na Mars. SpaceX vypálilo prototyp obří rakety Starship do 12,5 kilometru

starship-sn8-sunrise

Foto: SpaceX

Prototyp obří rakety Starship SN8 před startem v kosmodromu u městečka Boca Chica

Další úspěch pro Elona Muska a jeho vesmírné plány. SpaceX poslalo do vzduchu prototyp rakety Starship, která by měla lidstvo v následujících letech dopravit na Mars.

***

Co je to konvertibilní úvěr a jaké má ve startupových investicích pro a proti, píše Tomáš Ditrych z Mavericks

tomas-ditrychmv

Foto: Mavericks

Tomáš Ditrych, zakladatel advokátní kanceláře Mavericks

Jak se vyvarovat největších chyb při startupových investicích a jak funguje konvertibilní úvěr? Tomáš Ditrych z Mavericks přináší užitečné tipy pro začínající podnikatele při jednání s investory.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym