Qerko spojuje síly s Restu pro rezervace v restauracích. Zaplatit iPhonem přes QR kód už můžete i bez aplikace

Peter BrejčákPeter Brejčák

lukas-kovac-qerko

Foto: Qerko

Lukáš Kovač, zakladatel startupu Qerko

0Zobrazit komentáře

Český startup Qerko pomalu dobývá lokální restaurace, ve kterých zákazníkům zjednodušuje placení přímo z telefonů pomocí QR kódů, a uvádí několik novinek. Ve spolupráci s největším tuzemským online gastronomickým průvodcem Restu uživatelům nově přináší funkci v podobě rezervace stolů přímo v restauracích a spouští i možnost používat aplikaci bez nutnosti její instalace.

Podle zakladatele a šéfa Qerka Lukáše Kovače jde o zvlášť užitečnou novinku pro následující týdny, kdy podniky sice budou otevřené, ovšem jejich kapacita bude limitována maximálně jen na polovinu z celkové možné obsazenosti. „Naším cílem je maximální zpříjemnění zážitku z návštěvy restaurace, proto jsme se rozhodli spolupracovat s Restu,“ uvádí.

„Na pár kliknutí si přímo v aplikaci uděláte rezervaci, stejnou aplikací zaplatíte, dáte obsluze spropitné a také dáte prostřednictvím recenze do restaurace vědět, jak se vám návštěva líbila,“ doplňuje Kovač, jehož představa je, aby bylo placení v restauracích neviditelné.

qerko_platba_1

Foto: Qerko

Aplikace Qerko zjednodušuje návštěvy restaurací

Nová funkce v aplikaci Qerko funguje jen u podniků, které pro správu rezervací využívají právě Restu. Jak během jarního rozhovoru pro CzechCrunch uvedl šéf služby Jiří Moskal, takových bylo v tuzemsku necelých osm stovek. Se samotným Qerkem přitom aktuálně spolupracuje 300 restaurací.

Novinka je uživatelům k dispozici zdarma a za zprostředkování rezervací si nic neúčtuje ani Qerko. Podnik platí jen klasický poplatek, na kterém je domluvený s Restu. Konkrétní seznam provozoven je možné najít v aplikaci Qerka v sekci Kam zajít – v den jejich otevření jde o necelou stovku podniků.

„Věřím, že možnost rezervovat si místo ve vybrané restauraci přímo z Qerka bez nutnosti přecházet do jiné aplikace, na jiný web nebo do restaurace dokonce volat bude pro uživatele vítanou novinkou a restaurace osloví více hostů,“ doplňuje Moskal.

Další záležitostí z dílny Qerka je pak možnost na iPhonu používat aplikaci bez nutnosti její instalace, respektive přes doplňkovou službu App Clip, kterou Apple uvedl v rámci iOS 14. Uživateli tedy stačí naskenovat příslušný QR kód, čímž se spustí aplikace ve zjednodušené verzi, přes kterou zaplatí svou útratu.

Ačkoliv se Qerko, které loni na svůj rozvoj získalo několik milionů korun od skupiny Miton, zaměřuje zejména na QR kódy, zkouší i jinou funkční strategii. Uživatelům s telefony, jež jsou vybaveny čipy NFC, dokonce umožní aplikaci otevřít, aniž by museli kódy skenovat. Zkrátka bude stačit přiložit zařízení ke QR kódu na stole a aplikace se spustí.

qerko

Foto: Qerko

Na iPhonu můžete zaplatit i bez aplikace Qerko

„Naším cílem je digitalizace a modernizace gastronomie. K tomu potřebujeme využívat ty nejnovější technologie a všechny možnosti, které se nabízí. Právě proto jsme se rozhodli, že App Clip i NFC čipy začneme naplno využívat co nejdříve, abychom zákazníkům přinesli ten největší možný komfort a pohodlnost při používání naší aplikace,“ říká osmatřicetiletý startupista.

„Okamžité otevření aplikace při přiložení k NFC tagu a možnost jejího využívání bez instalace, pouze jako App Clip, jsou dalším stupněm našeho vývoje. Určitě se těšíme na nové možnosti pro modernizaci gastronomie. NFC tagy fungují i u smartphonů využívajících systém Android, avšak App Clips jsou pouze pro iPhone,“ dodává Kovač.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym