Piloti v královsky modré. Virgin Galactic odhaluje nové vesmírné obleky, které navrhl sportovní gigant Under Armour

Filip HouskaFilip Houska

Virgin Galactic Pilot Spacesuits

Foto: Virgin Galactic

Nové vesmírné obleky pro piloty Virgin Galactic od Under Armour

0Zobrazit komentáře

Dlouhé desítky let se do vesmíru létalo v mohutných skafandrech, které sice pro astronauty zajišťovaly vše potřebné, ale rozhodně se nejednalo o žádné vzhledné kousky. Pak ale přišlo SpaceX a odhalilo minimalistické kombinézy, jež do vesmírné módy přinesly svěží vánek. O něco podobného se snaží i Virgin Galactic, což potvrzují i nové obleky pro piloty, kteří se budou starat o to, aby do vesmíru brzy dostali první turisty.

Stejně jako na kombinézách pro první pasažéry z řad veřejnosti i teď Virgin Galactic, za kterou stojí britský miliardář Richard Branson, navazuje spolupráci se značkou Under Armour, která je známá pro své kvalitní sportovní oblečení a doplňky. Byť nová kolekce pro piloty vypadá s designy navrženými pro pasažéry dost podobně, liší se v jedné hlavní věci, která má oddělovat role na palubě.

Obleky, které poprvé nasadí piloti Dave Mackay a CJ Sturckow, jsou založeny na královsky modré barvě s jednoduchými křivkami a černým zbarvením boků. Na nich se pak nachází několik grafických prvků zdůrazňujících Virgin Galactic, Under Armour, aktuální misi a pochopitelně i jméno nositele. Vzhled ovšem není vše – Virgin Galactic musí mít jistotu, že budou kombinézy i funkční.

Virgin Galactic Chief Pilot, Dave Mackay

Foto: Virgin Galactic

Hlavní pilot Dave Mackay

Proto ve spolupráci s Under Armour kladla důraz na to, aby se v ní piloti mohli snadno pohybovat, měli dostatek prostoru na potřebné řídící úkony a nic je nelimitovalo. I to je důvod, proč nové kousky jsou opět velmi minimalistické. Navíc mají i vycpávky ramen, což se může hodit při startu rakety, jelikož budou tlumit tlak od nasazených bezpečnostních pásů. K tomu všemu váží jen pouhý jeden kilogram.

„Naším cílem bylo vytvořit model, který bude stejně jako našim sportovcům i pilotům zajišťovat spolehlivost a nulové rozptylování během kritických momentů jejich výkonu. Byla to fantastická cesta,“ dodává pro magazín Dezeen senior viceprezident materiálu a výrobních inovací v Under Armour Randall Harward.

Nové kombinézy bychom poprvé v praxi mohli vidět už 11. prosince, kdy Virgin Galactic chystá další suborbitální let se svou lodí SpaceShipTwo, ve které bude lidská posádka složená primárně z pilotů. Turisté se pak do vesmíru pod hlavičkou Bransonovy firmy vydají až výhledově, přičemž začátkem příštího roku se očekává, že znovu spustí další rezervace, které si dosud koupilo až 600 lidí s cenou 250 tisíc dolarů (5,4 milionu korun) za sedadlo.

Virgin Galactic Pilot Spacesuit, Knee Zip

Foto: Virgin Galactic

Zip na nohou

Virgin Galactic Pilot Spacesuit Designed in Collaboration with Under Armour

Foto: Virgin Galactic

Detail

Virgin Galactic Pilot Spacesuit, Torso

Foto: Virgin Galactic

Vrchní část

Diskuze (0)

Novinka

Anonym