Patria letos zobchodovala akcie za více než 100 miliard korun. Táhnou technologie či energetika, říká Jan Kovalovský

kovalovsky-patriaRozhovor

Foto: Patria

Obchodní ředitel Patria Finance Jan Kovalovský

Letošní rok je plný turbulentních zvratů, které panují snad ve všech oblastech, a výjimkou nejsou ani akciové trhy. V březnu sice s nástupem pandemie koronaviru většina akcií propadla, ale během následujících měsíců se rychle zotavila a vystřelila vzhůru. Na zvedající se vlnu a celkově zvýšenou volatilitu naskočilo mnoho investorů a lámal se jeden rekord za druhým.

Vše pečlivě sledovali, sledují a především obchodují také v Patria Finance, což je jeden z čelních a vůbec prvních tuzemských akciových brokerů. Dnes pod něj spadá vlastní investiční platforma, zpravodajský portál nebo roboinvestiční služba indigo. I díky rychlé jízdě na burze jen letos vyrostl počet klientů Patrie o více než třetinu a soukromí investoři přes její platformu zobchodovali akcie za více než 100 miliard korun.

Ještě do konce letošního roku nabízí Patria obchodování s akciemi v USA zdarma a chce si ukousnout větší díl z celého českého retailového trhu, kde má aktuálně zhruba třetinu. O situaci na trhu, rekordech technologických akcií, kryptoměnách i politické situace ve Spojených státech, která vše taktéž ovlivňuje, jsme ve velkém rozhovoru mluvili s obchodním ředitelem Patrie Janem Kovalovským.

O co je mezi uživateli Patrie na poli investic do akcií největší zájem?
Koronavirové období je bezesporu neveselou záležitostí se zásadními dopady na řadu sektorů ekonomiky. Pandemie však na druhou stranu na trzích vytvořila velké příležitosti, a to se odrazilo v aktivním obchodování. Klienti nyní nejčastěji investují ve Spojených státech (řádově 55 až 60 %), následuje pražská burza (25 až 30 %), poté evropské burzy v čele s Německem.

Jaké konkrétní tituly vyhledávají?
Na pražské burze jsou letos nejčastěji obchodovanými tituly všechny tři banky, Komerční banka, Erste a Moneta, energetika ČEZ a technologický titul Avast. Mezi nejvíce obchodovanými tituly v Evropě našimi klienty jsou ropná skupina Shell či OMV, banka Deutsche Bank či ING, automobilka Daimler, z vyhraněnějších investic například turbo-certifikáty na německý akciový index DAX, tedy opční obchodování.

Ve Spojených státech na čele obchodní aktivity vidíme na nákupní i prodejní straně Teslu. V souvislosti s vakcínou proti koronaviru a obecně růstem zájmu o biotech je zájem také o společnost Novavax. Dále jsou v popředí velká jména: Apple, Amazon, Microsoft, Boeing, Mastercard. Poměrně v popředí je například také ETF na americký akciový index S&P 500, konkrétně Vanguard S&P 500 ETF.

kovalovsky

Jan Kovalovský z Patria Finance

Obecně je vysoký zájem o technologie, z covidu těžící a naopak covidem nejvýrazněji zasažené sektory v očekávání návratu po leckde přehnané reakci. Investoři reagují na příležitosti v oblastech online zábavy a obecně online světa, tedy streamingových služeb, platebních karet či zprostředkování transakcí.

Zejména technologické akcie zažívají rok jako na houpačce. Co si myslíte o aktuálním vývoji?
Celý tento sektor zůstává strukturálně na vzestupu, ale peníze investorů se do něj přes prázdniny sypaly podle našeho názoru až příliš rychle, k čemuž přispěla i bublina na opcích. Dostali jsme se do bodu, kdy už byla řada velkých technologických firem valuačně drahá, navíc se zvýraznila nejistota kolem politiky Fedu (centrální bankovní systém USA – pozn. red.) a nepomohl tomu ani fakt, že v USA stále nepřišla fiskální pomoc. Do toho tu máme druhou vlnu koronaviru v Evropě, nervozitu před a po amerických volbách a obavy z možné regulace. Výsledkem je pak poněkud roztržité chování namísto předchozího vzestupného trendu.

I v závěru roku nás čeká hned několik vstupů na burzu – mezi nejbližší se řadí ubytovací platforma Airbnb nebo rozvozová služba DoorDash. Hodnotíte to jako zajímavé příležitosti, nebo je pro tyto firmy ještě pro vstup na burzu brzo?
Určitě se jedná o společnosti s lákavým obchodním modelem a příběhem. Bohužel ale nejsou lákavé jen pro nás, ale také pro velkou část ostatních investorů. To ve většině případů vede k tomu, že jsou akcie již v den úpisu dle běžných valuačních metrik příliš drahé.

Máte nějaký konkrétní příklad?
Příkladem za všechny je pohledem našich analytiků nedávné IPO Snowflake, jehož P/S (podíl ceny akcií a tržeb na akcii) se pohybuje až na neuvěřitelném 170násobku. Důležité je podtrhnout část zmiňující tržby na akcii, protože na čistý zisk si budou muset investoři ještě pěkných pár let počkat. Zdravý rozum a základní investorské poučky v těchto případech nutí držet se od takovýchto akcií stranou a raději si počkat. Prvotní nadšení totiž dost často vyprší a akcie se dají později koupit za normálnější cenu. Případně nám čas ukáže, zda management skutečně ví, co dělá, a zda si akcie zaslouží i trochu přemrštěnou cenu.

Plánováno bylo také IPO společnosti Ant Group propojené s čínským gigantem Alibaba, mělo jít o vůbec největší vstup na burzu v historii. Nakonec bylo ale kvůli zásahu čínských úřadů odloženo. Co na to říkáte?
Zájem investorů o akcie Ant Group byl opravdu obrovský, samotného vstupu firmy na trhy v Hongkongu a Šanghaji se ale nejspíš jen tak nedočkáme. Pokud vedení společnosti půjde na ruku čínským regulátorům, mohlo by se IPO eventuálně uskutečnit. V takovém případě bychom spíše doporučili účast.

Nejcennějším aktivem Ant Group je totiž dle našich analytiků platební služba Ali Pay, nikoliv úvěrové produkty, které jsou trnem v oku čínských úřadů. I v případě, kdy by byl byznys úvěrové divize regulátory do nějaké míry svázán, by neměl být pozitivní pohled trhu na Ant Group jako celek výrazně zasažen. Je ale nutné říci, že riziková prémie je v tomto případě zcela na místě.

V komentáři analytiků Patrie pro CzechCrunch jste nedávno zmínili, že pokud cena akcií po vstupu na burzu vyletí vzhůru, je něco špatně, protože byla s velkou pravděpodobností nevhodně nastavená úpisová cena. Platí to vždy?
Jestli společnost upisuje nové akcie, ze kterých získává kapitál na svůj rozvoj, tak to platí vždy. Z obchodování na sekundárním trhu společnost nezískává už v podstatě nic (pokud se tedy nerozhodne k dalšímu úpisu) a na stole tím pádem nechává zbytečně ležet peníze, které mohla získat pro sebe.

To samé ale neplatí pro stávající akcionáře, kteří se budou chtít zbavit svých akcií v budoucnu. Jim rostoucí cena samozřejmě vyhovuje a radost z ní má také management, pro něhož je exponenciální růstová křivka známkou úspěchu a prestiže. Navíc často pobírají velkou část svých odměn v akciích.

Pokud to platí vždy, jak těžké je špatnému nacenění předcházet? Rychlý růst ceny akcií při IPO totiž vidíme poměrně často. Jak moc lze předpokládat, co se bude na burze dít?
Firmy vstupující na trh přes IPO do jisté míry mohou zájem o své akcie predikovat. Respektive mají na to investiční poradenské banky, které to predikují za ně během tzv. book building procesu, kdy shánějí objednávky od svých velkých klientů a dle nich nastavují cenu. Druhá možnost je, že velcí profesionální investoři, které banky na počátku osloví, někdy nejsou ochotni dát za akcie těchto společností tolik, co „laická veřejnost“ na burze.

V souvislosti s rostoucím zájmem o akcie ve Spojených státech, především technologických firem, jste pro nové klienty na Patrii spustili akci obchodování bez poplatku, která běží až do konce roku. Co si od toho slibujete?
Faktem je, že pozornost obchodování v USA si berou především technologické tituly. Akci jsme ale spustili především ve spojení volatility kolem amerických prezidentských voleb pro obchody ve Spojených státech. Prezidentské volby v největší ekonomice světa jsou typicky zásadním spouštěčem pro kapitálové trhy a pravidelně dokáží rozpoutat značné pohyby cen.

Nejinak tomu je i letos, což jsme viděli před volbami i nyní po volbách – navíc je vše umocněno pandemií koronaviru. Po letním neúnavném růstu Wall Street na nové rekordy trhy nabízejí nové, lákavé příležitosti k investicím. V Patria Finance jsme se proto rozhodli toto období podpořit nabídkou obchodů v USA do konce roku pro nové klienty bez poplatku.

jkovalovsky

Obchodní ředitel Patria Finance Jan Kovalovský

Jak je dnes vlastně byznys Patrie rozdělen? Máte vlastní zpravodajský portál, investiční platformu a vedle ní ještě roboinvestice přes indigo.
Patria Finance je obchodníkem s cennými papíry, přímý člen pražské, budapešťské a bratislavské burzy, obchodníkem obsluhujícím takřka všechny evropské a americké trhy, Japonsko nebo Hongkong. Na domácím trhu jsme, troufám si říct, nejsilnějším retailovým brokerem se zhruba třetinovým podílem a z pohledu celkových objemů na pražské burze (retail i insti) dvojkou se zhruba 16% podílem.

Obecně lze u nás obchodovat přes online platformu Webtrader, mobilní aplikaci MobileTrader či využívat servisu zkušeného týmu makléřů. Platformu robotického investování indigo jsme spustili na přelomu loňského a letošního roku s cílem nabídnout mimořádně jednoduché, srozumitelné a přitom technologicky vyspělé a v Česku dosud jedinečné investování.

Náš investiční portál Patria.cz prokázal respekt a důvěru prudkým zrychlením dlouhodobého růstu návštěvnosti teď v covidové době. Měsíčně jsme zaznamenali až přes 360 tisíc unikátních uživatelů a téměř 8 milionů zhlédnutých stran optikou měření NetMonitoru.

Jak se daří indigu?
Cílem Patrie při spuštění indiga bylo získat prvních 1 600 investorů do konce letošního roku a 20 tisíc do pěti let. Již na jaře Patria na Indigu překročila metu 1 000 aktivních klientů, což jsme při spuštění služby očekávali zhruba v září, a nyní jsme už překročili metu 3,5 tisíce klientů, kteří skutečně aktivně a pravidelně investují.

Jak investování přes indigo funguje?
S indigem klient investuje do burzovně obchodovaných fondů (ETF) a skrze ně do akcií či dluhopisů. Algoritmus Indiga nejprve sám najde optimální mix dle cílů investora, minimalizuje rizika a pak investici i vývoj na trzích neustále hlídá. Indigo umí samo zakročit, investici přeskupit a třeba i ponechat v hotovosti, aby chránilo před růstem rizika.

Zájem nám potvrzuje i to, že byť byly očekávány investice především v řádu stokorun a tisíců korun, vklady nezřídka překračují půl milionu korun. Také v indigu probíhá do konce roku odměna pro nové investory v podobě 500 korun, které jsou novému klientovi či klientce zainvestovány s jeho vlastní první investicí.

„Pro technologický sektor jsou větším strašákem než daně regulace a tlak na rozdělení byznysu technologických lídrů.“

A jak je na tom byznysově samotná Patria Finance?
V letošním roce počet klientů, zobchodované počty i objemy prudce rostou. Aktiva našich klientů pod správou dosahují řádově 50 miliard korun, roční počet transakcí se pohybuje kolem 350 tisíc. Počet klientů Patria Finance nedávno překročil 35 tisíc. Meziročně tak narostl řádově o třetinu, navíc jsme až 90 procent klientů získali plně online.

K tomu přispělo i spuštění indiga, které využívá zmíněných 3,5 tisíce klientů s průměrnou investicí 40 tisíc korun. Zásadní měrou jsme se také na podzim podíleli na mimořádně úspěšném úpisu akcií společnosti Pilulka.cz na pražskou burzu a podpořili tak domácí kapitálový trh. Celkem jsme v tomto roce zrealizovali obchody již za více než 100 miliard korun. Navíc pouze v segmentu privátních osob, kde jsme s třetinovým podílem jedničkou na trhu.

Když zmiňujete mimořádně úspěšné IPO Pilulky, i cena jejích akcií vyletěla rychle nahoru a zájem byl enormní. Tam také platí, že se mohla cena nastavit o něco výš?
Úspěchu Piluky jsme od počátku věřili. Velká část domácího kapitálového trhu – vybraní obchodníci, burza, emitent – se spojila s cílem obohatit trh o první e-commerce titul, navíc povahou technologický a v dnes obzvláště poptávaném segmentu farmacie, s důvěryhodnou perspektivou atraktivního rozvoje a růstu firmy do budoucna. Jsme přesvědčeni, že tomuto cíli odpovídalo nasazení všech stran, včetně nacenění emise, které lze pokládat za velice realistické.

Výsledkem byl více než pětinásobný přeúpis emise, na straně Patrie podporované nákupem akcií Pilulky zdarma, poctivou kampaní i poptávkou ze strany našich klientů, která by sama o sobě zvládla emisi pokrýt. Jde o jednoznačně dosud nejúspěšnější domácí IPO na trh START a nese typické znaky provázející úspěšný úpis, vedle vysokého přeúpisu a nutnosti ve výsledku krátit objednávky i typicky se vyskytující konečné rozhodnutí určité části dosavadních držitelů již existujících akcií si jejich část ponechat. Totéž vidíme i u vysoce poptávaných IPO ve světě, naposledy například u kontroverzněji nahlíženého Airbnb nebo i u DoorDash.

Ještě zpět k situaci na amerických burzách. Zmínil jste dopad prezidentských voleb. Jaký podle vás mají vliv na akciový trh v USA?
Vliv na akcie byl viditelný již před samotnými volbami. Průzkumy sice favorizovaly Bidena, ale Trumpův finiš v roce 2016 odrazoval od velkých sázek na jednu kartu. Biden si získal sympatie hlavně díky prosazování dalšího obrovského rozpočtového balíku pomoci.

Méně klidnou variantou pro trhy by bylo, pokud bychom před sebou měli demokratickou vládu s demokratickým Kongresem. Ovládnutí senátu demokraty, o kterém se bude rozhodovat v Georgii, by mohlo nové změny na trzích vyvolat. V programu demokratů je například razantní zvýšení daní, které by dolehlo na firmy s nejvyšší efektivní sazbou daně. Negativní dopad by hrozil také producentům fosilních paliv, zatímco „zelené firmy“ by ze změny vlády měly profitovat.

To by asi ovlivnilo i technologický sektor, že?
Pro technologický sektor jsou větším strašákem než daně regulace a tlak na rozdělení byznysu technologických lídrů. Tento nápad nicméně zatím nedostal ani jasnou formu návrhu v příslušném výboru Kongresu a navíc se nyní očekává rozdělený Kongres a demokratický prezident. To trhy vnímají pozitivně, očekávají totiž, že extravagantnější položky programu demokratů zastaví republikány nadále ovládaný Senát.

foret-wolt

Přečtěte si takéNechceme rozvoz dotovat. Proto jsme místo provizí snížili ceny doručení jídel, říká šéf Woltu Jan ForetNechceme rozvoz dotovat. Proto jsme místo provizí snížili ceny doručení jídel, říká šéf Woltu Jan Foret

Jaké další faktory mohou podle vás obchodování na amerických trzích, kde jsou i nejlákavější technologické akcie, v blízké době ovlivňovat?
Důležitým tématem je schválení a následná distribuce koronavirové vakcíny. Schválení můžeme očekávat v nejbližší době, vakcíny by pak v USA mohly být distribuovány už v půlce prosince. Optimismus ohledně možného přiblížení se předkoronavirového normálu by mohl výrazně pomoci. Na trhu tak nyní panuje optimismus.

Ve čtvrtém kvartálu (výsledky za něj se dozvíme od února 2021) by sice ještě mohly přijít v souvislosti s koronavirem ekonomické restrikce v USA i v Evropě, to ale investoři spíše „hází za hlavu“ a odhady stoupají. Všeobecně se příliš nepředpokládá, že by po uvedení vakcíny na trh přišla třetí a čtvrtá koronavirová vlna.

Dá se tak vlastně směrem k vývoji akcií vůbec něco předpovídat, nebo je to tak trochu sázka do loterie?
Do amerických voleb šel akciový trh s obavami ohledně budoucnosti technologií kvůli nafouknutým valuacím a možné snahy americké administrativy o přísnější regulaci. Na výsledek voleb pak reagoval výrazným růstem. V kombinaci s pozitivními zprávami ohledně vakcíny se na scénu vrátil scénář oživení, a to možná i prudšího, než jaké nyní zohledňuje trh.

V Patrii proto počítáme pro příští týdny až měsíce s konstelací, kdy porostou výnosy dluhopisů a s posunem dlouhého konce výnosové křivky směrem nahoru. Tento trend by popřípadě mohl být živený také novými emisemi dluhu v podobě fiskálních balíků velkých ekonomik.

V posledních letech lze vidět nárůst investic do tzv. ETF, veřejně obchodovaných fondů, které mají pod sebou portfolio akcií či dluhopisů. Jaké mají podle vás v investičním portfoliu místo?
ETF obecně mají mít své místo v každém portfoliu. Jsou podle mě lepší variantou než například podílové fondy. Je ale třeba si dávat pozor na likviditu, nákladovost a na to, aby bylo ETF dobře sladěné s investičním cílem, který konkrétní investor sleduje.

Podobně k tomu přistupujeme i v Patrii. V jedné rovině na investicích skrze ETF stojí naše služba robotického investování indigo. Ve druhé, pro investory, kteří si chtějí více sami volit, do kterého konkrétního ETF svou investici nasměrují, nabízíme pravidelné investice skrze ETF na naší obchodní platformě Webtrader.

Jaké oblasti ETF za vás v aktuální situaci sledujete?
Vedle „standardních“ ETF, trakujících hlavní akciové indexy či dluhopisy, mi dává smysl například ETF Global Clean Energy, které se soustředí na obnovitelné zdroje. Opatrnější jsme ohledně ETF na čínské akcie, kde by mohly přijít restrikce vůči čínskému trhu ze strany západních regulátorů. Zajímavý je zdravotní sektor v USA, který se aktuálně obchoduje se čtvrtinovým diskontem vůči trhu. A jak jsem již zmínil, mezi našimi klienty vůbec nejobchodovanějšími instrumenty je ETFko na americký akciový index S&P 500, Vanguard S&P 500 ETF.

Výrazným tématem posledních dnů je v investičním prostředí po letech opět bitcoin a kryptoměny obecně. Jak se na ně díváte vy?
Kryptoměny se oproti boomu v roce 2017 stávají novým aktivem pro diverzifikaci i pro velké tržní hráče, v tomto ohledu jde primárně o bitcoin. Tím si také vysvětlujeme i jejich současný výrazný růst. Nemyslíme si však, že by kryptoměny mohly v blízké době nahrazovat zlato nebo dolar, zejména ne za volatility, kterou na kryptoměnových burzách pozorujeme. Problém vidíme také v tom, že okolo 70 až 80 % objemů transakcí probíhá v Číně.

Jak to s kryptoměnami vidíte do budoucna?
Pokud by například dále rostl objem na bitcoinu, přijde na určité úrovni reakce ze strany regulátora. Pokud se by se měl bitcoin stát transakční měnou, vyvstal by problém s rostoucí cenou za ověření transakce. Je také otázka, zda si současné kryptoměny najdou své místo poté, co vzniknou kryptovarianty oficiálních měn. Bitcoin podle nás, názoru našich analytiků, nyní funguje jako akciový trh s pákou a nevykazuje atributy bezpečného přístavu.

Partnerem článku a celého CzechCrunche je společnost Patria Finance. V rámci CzechCrunch Premium spolupracujeme s vybranými partnery, se kterými připravujeme obsah na míru. Více najdete zde.