Noční můra od Amanita Design. České studio chystá novou hru Happy Game, která vás vtáhne do světa hororu

happy-game-amanita-x1

Foto: Amanita Design

Nová netradiční hororovka Happy Game od Amanita Design

0Zobrazit komentáře

Creaks, Pilgrims, ChuchelSamorost, Botanicula nebo Machinarium, to všechno jsou herní tituly z dílen tuzemského vývojářského studia Amanita Design, které rozjasní duši a vykouzlí úsměv na tváři. Brzy k nim tvůrci přidají nový titul pojmenovaný Happy Game, ovšem ten – na rozdíl od výše zmíněných – rozhodně nebude tak „happy“.

Ten, kdo hodnotí knihu podle obalu, se může u Happy Game nepříjemně spálit. Již s hrou Creaks dala Amanita najevo, že se nebojí trochu přitvrdit, což její novinka teď potvrzuje. Samotný název z podstaty nepůsobí nikterak hororově, jenže o roztomilých skřítcích a zpívajících broučcích si tentokrát můžeme nechat jen zdát.

Přesně o to se pokouší i hlavní hrdina hry, malý unavený chlapec, který zavřel oči a usnul. Do jeho spánku se však vkradla děsivě psychedelická noční můra, která ho provází třemi děsivými světy. Každý z nich postaví chlapce před jiné výzvy, hádanky a úkoly a také ho konfrontuje se svými děsivými obyvateli, jež mají s nezvaným hostem nepěkné úmysly.

happy-game-amanita6

Foto: Amanita Design

Pokud hráč v Happy Game selže, stane se hlavním chodem hororové hostiny

happy-game-amanita1

Foto: Amanita Design

Občas to bude skutečně psychedelická jízda

Vedle smajlíků, dychtících dát si malého kluka k večeři, to jsou například prapodivně růžoví králíci, nemrtvé panenky, ektoplazmatické přízraky a další ztělesnění hororové hrůzy. Všechny tyto bytosti vám v Happy Game půjdou po krku. A pokud nezapojíte svůj postřeh a vaše prsty nebudou hbitě přejíždět po klávesnici nebo gamepadu, pak se jim to bude i dařit.

Přes svou hororovou odlišnost má Happy Game s ostatními hrami od Amanity mnoho společného. Jde hlavně o neuvěřitelné vizuální kulisy, v nichž se útěk z nočních můr odehrává. Jejich autorem je Jaromír Plachý, který má na svém kontě podobu Botaniculy a Chuchlu.

Právě díky nim dostává celý příběh tu správnou atmosféru, na které se podílí i mistrné „freakfolkové“ hudební aranžmá kapely DVA, která s brněnským studiem spolupracuje dlouhodobě. Hra bude dostupná na Windows, macOS a konzole Nintendo Switch. Celý podivný zážitek se hráčům otevře příští rok na jaře.

Amanita patří mezi nejznámější matadory tuzemské nezávislé vývojářské scény, která na trh přináší tituly vyvolávající netradiční emocionální prožitek. Tato strategie se však vyplácí. Jen Machinaria byly prodány čtyři miliony kopií a daří se i ostatním hrám. Happy Game v tomto ohledu zajisté nebude výjimkou, protože kdo by nechtěl prchat před roztomilými bytostmi potřísněnými krví?

Diskuze (0)

Novinka

Anonym