Na začátku jste společnost jedině vy. Investoři Eszter Szabó a Jiří Hlavenka otevřeně radí startupům, jak získat peníze

Iva BrejlováIva Brejlová

shine-hl

Foto: CzechCrunch

Angel investoři Eszter Szabó a Jiří Hlavenka

0Zobrazit komentáře

Na trhu je dost peněz pro startupy, shodují se investoři. Jenže na svůj rozjezd je ve skutečnosti dostane jen malé procento z nich. Je to kouzlo, chemie, ale také tvrdá práce. O konkrétní rady, jak uspět ve velké konkurenci a zaujmout (nejen) andělského investora, se v naší sérii Funding Talks podělily velké osobnosti startupového pole.

Série Funding Talks je součástí naší vzdělávací platformy CzechCrunch Shine, která má za cíl podporovat začínající zakladatele a jejich týmy na cestě k úspěchu. V rámci jednotlivých dílů této série (najdete je zde) chceme ukázat celý životný cyklus startupů a pokračujeme s angel investory.

O tom, jak se to má s takzvanými andělskými investory, se podělily ekonomka a zakladatelka Business Women Angels Eszter Szabó a podnikatel a investor Jiří Hlavenka, který dal jako jeden z prvních peníze mimo jiné například do Kiwi.com.

Láska na první pohled. A nebo také ne

Není novinkou, že spojení investora a startupisty je připodobňováno manželství, a ani Szabó a Hlavenka se takovému označení nevyhnuli. „Je to chemie. Musí mezi námi zafungovat určité spojení,“ říká Szabó o momentu, kdy se rozhodne investovat. Je si přitom vědoma toho, že i takový pocit může být zavádějící.

Obecně se prý ale nechává hodně ovlivňovat už při pohledu na investora. Nejde samozřejmě o jeho vzhled, ale schopnosti, které vyzařuje. Právě zakladatel je klíčovým prvkem, který určuje, jestli mladá firma peníze dostane, nebo investor upřednostní někoho jiného.

jiri-hlavenka2

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Investor a podnikatel Jiří Hlavenka

„Je to kouzlo. Nemá pravidla. V jednu chvíli si řeknu, že do toho jdu, ale stojí za tím mnoho faktorů, v zásadě je ale třeba věřit tomu, že mám dost důvěry v zakladatele i projekt. A pak spolu budujeme to zmiňované manželství,“ popisuje Hlavenka. Obě strany si musejí rozumět, sdílet společnou kulturu, a především cíle. „Bez společných cílů je to toxická investice,“ říká rezolutně Hlavenka, který o investicích hovořil také v našem CzechCrunch Podcastu.

Ponětí o tom, jak moc je příprava třeba, přiblíží čísla. Tak například na Hlavenku se valí 200 až 300 startupových pitchů ročně. K investici si ale vybírá dva nebo tři startupy. „Někdy věřím hodně datům, uvědomím si, že to má velký potenciál. Jindy to nevnímám tak výborně, ale vidím, že zakladatel je perfektní,“ uvádí.

Není přitom občas na škodu změnit obchodní model, čehož se mohou například někteří začínající podnikatelé bát. Dokud však celý projekt vede důležitá osoba, investor se od startupu neodvrátí. „Jednou jsme ten model změnili třikrát,“ zmiňuje.

Nepodcenit přípravu

Eszter Szabó říká, že nikdy neinvestuje sama. Při rozhodování o tom, komu peníze dá, si spolu s dalšími nechává představit společnost, a to velmi zevrubně. „Někdy si povídáme dvě hodiny, mnohdy víc. I zakladatel se může ptát, máme vlastně konzultace, ve skupině se posloucháme všichni navzájem,“ popisuje.

Podle ní je v regionu střední a východní Evropy řada velmi kvalitních vývojářů. Ale už jen minimum těch, kteří skutečně dokážou vybudovat společnost. Z pohledu investora je tak v začátku důležitý čas. Tedy ten, který je zakladatel ochoten věnovat do přípravy, přemýšlení o plánech, zkoumání trhu, a prezentaci.

„Ptáme se na to, na co se vás bude ptát každý. Jsou to zjevné otázky. Ale připravte se. Připravte si svůj příběh,“ radí mimo jiné Szabó. Taková příprava ovšem zabere hodně času, a tak Szabó zmiňuje, že je výhodou, když je zakladatelů víc. „Ale zase ne příliš mnoho lidí,“ upřesňuje hned. A potvrzuje mnohé poučky: dva jsou tak akorát.

Na kompletní záznam z akce Funding Talks #2: Angels s Eszter Szabó a Jiřím Hlavenkou se můžete podívat níže:

I tak ale mnoho informací může chybět. „Často mi chybí analýza trhu. Často mi říkají, že mají super nápad, ale neřeší, jestli už někdo přišel s něčím podobným. Zjistěte si, kde je váš byznys, stav konkurence,“ říká Hlavenka. Pokud nepřišel zakladatel na takové představení s dostatečnou přípravou, má u investorů velký černý puntík.

Hlavenka ale zmiňuje, že je důležitá také upřímnost. „Musíte vědět i to, kde je vaše slabina. Jsme zvyklí, je to normální. Když se mi snažíte říct, že je všechno báječné, nebudu tomu věřit,“ dodává.

Počítejte však s tím, že ani s úspěšným získáním peněz nutnost dokazování investorům nekončí. Přestože většinou nebudou říkat přesně, co mají firmy dělat, očekávají, že pracovat budou. A především, že budou poskytovat výsledky.

Ostatně Hlavenka dodává, že je to velké plus i pro samotné firmy. „Jednou se vás všichni budou ptát, jak se společnosti daří. I zakladatel se učí, že tyhle věci jsou důležité,“ upozorňuje.

Pokud vás zajímá více o tom, jak startupové akcelerátory fungují, podívejte se na celý záznam – najdete v něm podrobné rady, jak se na případný běh připravit, jak oslnit, i co se vlastně děje po něm.

Další akce ze série o investování do startupů se koná již dnes, 8. prosince, která se zaměřuje na seed investment. Uslyšíte známou investorku Reshmu Sohoni z britského venture kapitálového fondu Seedcamp a Andreje Kisku, partnera Credo Ventures, jedné z nejstarších venture kapitálových firem v Česku. Veškeré informace včetně přímého přenosu najdete zde.

***

Cílem série Funding Talks je ukázat celý životní cyklus startupů a projít si vše od akcelerátorů, andělských investorů přes seedová investiční kola a Series A, Series B a další až po IPO, tedy vstup na burzu. V diskuzích se zkušenými investory z Česka i zahraničí vysvětlíme klíčové momenty, které startupy v jednotlivých fázích čekají, jak vypadá investiční proces nebo kolik peněz mohou od investorů získat.

CzechCrunch Shine je komunita ambiciózních lidí, kteří se chtějí spojit se startupovým světem. Vedle podpory podnikatelů a nadějných studentů se zaměřuje na pořádání tematických akcí, workshopů a také internshipy a mentory.

Naší misí je vzdělávat a zároveň propojovat celý startupový ekosystém, a to nejen u nás, ale také v rámci regionu střední a východní Evropy, abychom mohli startupům ukázat, jaké mají možnosti za hranicemi, a investorům zase to, že se i u nás rodí miliardové projekty. V naší sérii Funding Talks se tak můžete těšit na zástupce Credo Ventures, Eneru, StartupYardu, Digital+ Partners, Index Ventures a mnoha dalších.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym