Konec ikonické a oblíbené publikace. IKEA po 70 letech přestane vydávat svůj katalog, který inspiroval miliardy lidí

Peter BrejčákPeter Brejčák

574057-min

Foto: IKEA

IKEA končí s vydáváním svého ikonického katalogu

0Zobrazit komentáře

Pro řadu domácností byl roční katalog od IKEA neodmyslitelnou součástí sbírky časopisů vyplňující prostor v obývacích pokojích. Ve své sedmdesátileté historii, během které svou publikaci s interiérovým designem vydávala, dosáhla vrcholu před čtyřmi lety, kdy distribuovala 200 milionů kopií v 69 různých verzích, 32 jazycích a na více než 50 trzích. Teď firma oznámila, že s jeho vydáváním končí.

Tradiční švédská firma, která jen na českém trhu loni utržila na deset miliard korun s rekordním ziskem, chce totiž ještě více digitalizovat. Ruku v ruce s tím dochází také ke změnám chování zákazníků, jež mají o tištěný magazín menší zájem. Z tohoto důvodu se IKEA podle svého vyjádření rozhodla udělat emocionální, ale racionální krok.

„Již sedmdesát let je náš katalog jedním z nejikoničtějších produktů, který inspiroval miliardy lidí po celém světě. Uzavření kapitoly s naším katalogem je emoční, ale racionální. Spotřeba médií a chování zákazníků se změnily, IKEA již zvyšuje digitální investice, zatímco objemy i zájem o katalog se zmenšily,“ uvedl výkonný ředitel Inter IKEA Systems Konrad Grüss.

ikea-cerny-most

Foto: Arch.Design

Obchodní dům IKEA Černý Most

Jde tak o další dílek do skládačky s vizí více podporovat digitální aktivitu. Jen během loňského roku IKEA zvýšila své globální online prodeje o 45 procent a na její web zavítaly více než čtyři miliardy návštěvníků. Jak však nedávno informovaly Hospodářské noviny, v tuzemsku firma vyřídí 30 tisíc online objednávek týdně, přičemž už teď nápor nezvládá.

„Během posledních několika let IKEA transformovala způsoby, kterými oslovovala a komunikovala se zákazníky. Nyní budeme pokračovat v rozšiřování znalostí, produktů a řešení pro vybavení domácností tím nejlepším možným způsobem – inspirací mnoha lidí prostřednictvím stávajících i nových způsobů, kanálů a formátů,“ doplnil Grüss.

Se svým katalogem se IKEA chystá rozloučit v adekvátním stylu. Během podzimu příštího roku plánuje vydat knihu obsahující inspirace a znalosti, jak si zařizovat domácnost. Zákazníci si ji budou moci koupit v obchodních domech.

Od roku 1951, kdy první katalog sestavil a začal distribuovat zakladatel IKEA Ingvar Kamprad, však publikace několikrát vzbudila mezinárodní kontroverze. V roce 2012 byla kritizována za to, že ve verzi distribuované v Saúdské Arábii ze všech fotek odstranila ženy, za což se následně omluvila. Problematické bylo i plánované vydání pro rok 2021, kdy jedna fotografie mohla být vnímána jako rasistická. Proto IKEA reagovala opraveným tištěním celého nákladu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym