Impérium Marka Zuckerberga pod tlakem. Americké úřady žalují Facebook a chtějí od něj zpětně oddělit WhatsApp a Instagram

Jiří SvobodaJiří Svoboda

mark-zuckerberg-facebook

Foto: Facebook

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

0Zobrazit komentáře

Facebook bude čelit novému tlaku od úřadů. Americká Federální obchodní komise (FTC) a 48 států a teritorií USA obviňují společnost Marka Zuckerberga z monopolních praktik. Dvě velké žaloby podané ve středu se soustředí hlavně na minulé akvizice Facebooku, především aplikací Instagram a WhatsApp. Úřady mohou dokonce požadovat jejich zpětné oddělení od sociálního impéria.

Federální obchodní komise tvrdí, že Facebook využil nelegálních praktik, aby si udržel monopol na trhu, když kupoval právě Instagram a WhatsApp. Považuje také ze nelegální, že Zuckerberg koupil obě sítě údajně pouze proto, že pro jeho vlastní firmu představovaly konkurenci.

„Po více než dekádu Facebook využíval svoji dominanci a monopol. Implementoval strategii ‚koupit, nebo zničit‘. To vše na úkor uživatelů,“ řekla na tiskové konferenci newyorská generální prokurátorka Letitia Jamesová. Jak uvádí magazín Cnet, žaloby pracují s premisou, že uživatelé byli poškozeni Facebookem proto, že snížil jejich možnost výběru sociální sítě a taktéž jim neumožnil přesunout svá data na jinou platformu.

Kromě zpětného oddělení WhatsAppu a Instagramu také FTC a 48 států a teritorií včetně Washingtonu D.C. žádají, aby Facebook do budoucna musel uvědomit soudy při jakékoliv akvizici v hodnotě vyšší než 10 milionů dolarů. Pro srovnání doplňme, že Instagram kupoval Facebook za jednu miliardu dolarů, WhatsApp dokonce za 19 miliard.

mark-zuckerberg-facebook4

Foto: Facebook

Facebooku Marka Zuckerberga patří i WhatsApp, Instagram a Messenger

Úřady na první pohled vznáší celkem logické argumenty, které ovšem nejsou ničím nové. Ostatně novináři, jako je Steven Levy nebo Sarah Frier, ve svých knihách o Facebooku a Instagramu jen letos podrobně popsali atmosféru v týmu Marka Zuckerberga v době daných akvizic.

Ze shromážděných důkazů je patrné, že zakladatel Facebooku viděl v obou diskutovaných aplikacích hrozbu. Zuckerberg několikrát demonstroval svou taktiku „koupit, nebo okopírovat“ (třeba poté, co se neúspěšně pokoušel koupit Snapchat, aby následně okopíroval jeho funkci Stories). Zuckerberg na kritiku obvykle odpovídá slovy, že pod jeho křídly mohly dané aplikace dále růst.

FTC už jednou rozhodla. Opačně

Facebook má ovšem v novém sporu neoddiskutovatelnou výhodu. Ta má podobu času a už jednou platných rozhodnutí. Instagram skončil v rukou Facebooku v roce 2012, WhatsApp o dva roky později. Americká Federální obchodní komise přitom obě akvizice revidovala a povolila je.

„Ten nejdůležitější fakt v tomto případě je, že (Federální obchodní) komise nezmiňuje 53stránkový dokument, který už jednou obě akvizice schválil,“ říká v reakci hlavní právnička Facebooku Jennifer Newsteadová. Žalobu nazvala pokusem o revizi historie a tvrdí, že nyní už si žádná americká firma nemůže být jistá, že je jakýkoliv obchod finální.

Mark Zuckerberg už se v minulosti zpovídal z možnosti rozdělit své impérium na menší části, ale ve skutečnosti pracuje na tom, aby rozdělení de facto nebylo možné. Postupně zejména Instagram s Facebookem čím dál tím více integruje. Jen letos na podzim například umožnil posílání zpráv naskrz Instagramem a Messengerem.

Žaloba od 46 států a teritorií Guam a Washington D.C se obecně shodne s žalobou FTC a liší se pouze v detailech. Jak podotýká CNBC, koalice států proti Facebooku je ještě širší než v případě nedávné žaloby amerického Ministerstva spravedlnosti na koncern Google.

Státní žaloba se kromě monopolních praktik jako takových zaměřuje i na důsledky velkých akvizic. Kritizuje tak například rozsáhlé sbírání dat Facebookem nebo újmu, kterou má Facebook způsobovat zadavatelům reklam kvůli snížené transparentnosti.

Celosvětový tlak na technologické firmy

Žaloba FTC na Facebook byla již dlouho avizovaná. Jak napsal magazín The Verge, úřad připravoval dokument minimálně od minulého roku. Tehdy tentýž úřad udělil sociálnímu gigantovi rekordní pokutu ve výši pěti miliard dolarů (zhruba 108 miliard korun) kvůli porušování soukromí uživatelů.

Klíčové žaloby zároveň přichází v době celosvětově zvýšeného tlaku na technologické firmy. Facebook společně s Googlem, Amazonem a Applem byly nedávno vyšetřovány i americkým kongresovým antimonopolním podvýborem.

Výsledkem této dlouhé série výslechů byl téměř pětisetstránkový dokument, který shodně všechny čtyři firmy obviňoval ze zneužívání svých monopolních praktik. Z výslechu Zuckerberga podle podvýboru také jasně vyplynulo, že Facebook koupil Instagram, protože se ho bál.

google-campus-2

Foto: Google

Kalifornské sídlo Googlu

Na technologické giganty se postupně zaměřuje i Evropská komise. Google už od orgánů EU obdržel řadu astronomických pokut, například v přepočtu 63 miliard korun za zvýhodňování vlastního srovnávače cen nebo 36 miliard korun za nelegální praktiky v online reklamách, jak připomíná magazín Cnet. A do souboje s Googlem nyní vytáhl také Seznam, který po něm požaduje 9 miliard korun.

Přímo Facebook už byl od Evropské komise pokutován v roce 2017 za dodávání zavádějících informací při převzetí WhatsAppu v roce 2014. Na začátku roku také orgán EU oznámil, že se chce blíže podívat na nakládání Facebooku s daty. Případ byl ale v červenci dočasně zablokován Evropským tribunálem, informoval Bloomberg.

Současné žaloby amerických orgánů na Facebook pravděpodobně čekají mnohaleté soudní tahanice. Veškerá vládní kritika, ať už ohledně monopolů, dat uživatelů nebo soukromí, se nicméně pramálo promítá do reálných finančních výsledků technologických gigantů. Třetí čtvrtletí letošního roku měly Amazon, Facebook, Apple i Google zcela rekordní.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym