Floridská pohádka Jana Bednáře. Za více než 6 miliard korun prodává část svého logistického startupu ShipMonk

honza-bednar

Foto: Business Wire

Zakladatel a šéf českého logistického startupu ShipMonk Jan Bednář

0Zobrazit komentáře

Když Jan Bednář začínal před šesti lety krátce po studiu se svým logistickým startupem ShipMonk budovat byznys na Floridě, měl v zádech ušetřené peníze z provozu svého předchozího byznysu a podnikatelských soutěží, a ještě asi úplně nedokázal dohlédnout, kam až se dostane. Z jeho skromného projektu se nakonec vyklubal obrovský byznys, který byl od začátku v černých číslech a nikdy aktivně nevyhledával investory.

V předminulém roce se ale situace změnila. ShipMonk, který poskytuje fulfillment třetím stranám, tedy balení, skladování a dopravu balíků, nabral 10 milionů dolarů (tehdy přes 220 milionů korun) od skupiny investičních fondů v rámci kola Series A. Tehdy bylo součástí transakce i vyplacení části podílu Jana Bednáře, který byl do té doby ve firmě jediným vlastníkem, a získal tak kapitál pro další investice mimo vlastní firmu.

V letošním roce byl ShipMonk vidět především díky svému pokračujícímu růstu a také najmutím Davida Pavlíka do role technologického ředitele. Pavlík do ShipMonku přešel z Kiwi.com, kde působil na obdobné pozici. A teď je o startupu Jana Bednáře slyšet znovu, protože hlásí další masivní investici ve výši 290 milionů dolarů, respektive 6,3 miliardy korun. Stojí za ní fond Summit Partners, který získává minoritní podíl.

janbednar

Foto: ShipMonk

Zakladatel a šéf českého logistického startupu ShipMonk Jan Bednář

Ohlášení přichází po zhruba osmi měsících vyjednávání a dotahování celého dealu. „Je to úleva. Celý proces jsme začali už někdy v březnu a pak nám to covid přerušil, takže byl docela stres vše dokončit. Nakonec se nám to povedlo dva dny před nákupním svátkem Black Friday,“ popisuje pro CzechCrunch devětadvacetiletý Bednář.

I po druhé zásadní investici si ale Bednář ve své firmě, jejíž hodnota se odhaduje na vyšší stovky milionů dolarů, stále drží majoritní podíl a v nejbližší době by se na tom nemělo nic změnit. Summit Partners má pomoci ShipMonku nejen finančně, ale také s další expanzí. „Je to pro nás velký strategický partner, který disponuje pěti miliardami dolarů ve vlastním fondu pro oblast e-commerce, navíc mají spoustu zkušeností s tech a růstem firem,“ doplňuje Bednář.

Expanze je pro ShipMonk zásadním tématem. Logistická centra má Bednářův startup na několika místech v USA a v polovině příštího roku se chystá vedle dalšího střediska v Texasu vstoupit také na český trh, kde otevře fulfillmentové centrum. Aktuálně má firma kolem tisícovky zaměstnanců, přičemž s další expanzí plánuje tento počet v příštích 12 měsících navýšit až na 1 500.

To vše se podařilo Bednářovi v pouhých 29 letech, navíc v oblasti, kde je obrovská konkurence a po světě existuje nespočet firem, které dělají podobný byznys – jen ho podle Bednáře dělají jinak a ne tak progresivně. I díky tomu se dostal mladý podnikatel v roce 2017 do amerického žebříčku Forbes 30 pod 30, stejně jako se ShipMonk předloni zařadil mezi první třicítku 5 000 nejrychleji rostoucích firem.

Tržby ShipMonku se letos mají podle českého Forbesu přiblížit 150 milionům dolarů s tím, že EBITDA (zisk před zdaněním a odpisy) se bude pohybovat na úrovni 15 procent, což značí více než 100% růst oproti minulému roku. I po nové investici Bednář dál zůstává ve vedení firmy a do několika let by se chtěl se ShipMonkem dostat až na americkou burzu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym