Filmová revoluce. Warneři příští rok pošlou všechny své filmy naráz do kin a na HBO Max, které dorazí i do Česka

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

dune-2020-timothee-chalamet-rebecca-ferguson

Foto: Vertical Ent.

Timothée Chalamet a Rebecca Fergusonová ve filmu Duna

0Zobrazit komentáře

Na něco podobného se čekalo od prvních měsíců pandemie, která zavřela kina a filmová studia obrala o většinu příjmů. Záhy se objevily kontroverze kvůli snaze kinaře obcházet a následovaly nové smlouvy. Nyní ale dost možná sledujeme revoluční vývoj filmové historie, kdy se od základu mění, jak a kde hollywoodské trháky vycházejí. Studio Warner Bros. celý svůj katalog na příští rok pošle zároveň do kin a na streamovací službu HBO Max, která se chystá i do Česka.

Koncem srpna Disney přišlo s velkým experimentem, když svůj blockbuster Mulan poslalo do kin a americkému publiku ho v tentýž den nabídlo na službě Disney+. K něčemu podobnému se před pár týdny rozhodlo i Warner Bros. s Wonder Woman 1984 plánovanou na konec roku. Málokdo však čekal, že ještě před premiérou superhrdinského snímku oznámí stejný záměr pro všechny své filmy, které vyjdou v roce 2021.

To znamená, že u obřích projektů jako The Suicide Squad, Space Jam: A New Legacy, Godzilla vs Kong, Matrix 4 a Duna si diváci budou moci vybrat, jestli jít do kina, nebo zůstat doma a nejnovější titul si stejně legálně pustit na internetu. Velkou výzvou takové distribuce může být právě pirátství, zvlášť když HBO Max dosud není příliš rozšířené.

wonder-woman3

Foto: Vertical Ent.

Gal Gadot je hlavní hrdinkou filmu Wonder Woman 1984

Zásadní zvýšení počtu jeho předplatitelů je přitom podle slov skupiny WarnerMedia, která vlastní Warner Bros. i HBO, jedním z hlavních důvodů pro ohlášený krok. Paralelně s ním se proto objevily zprávy, že dostupnost HBO Max se z USA ve druhé polovině roku 2021 rozšíří i do Jižní Ameriky a Evropy spolu s Českem. Oproti současnému HBO GO by se například měly výrazně zvětšit nabízený katalog, kvalita a nejspíš i cena.

Dalším důvodem, proč narušovat poměrně funkční systém kinodistribuce spoléhající na tříměsíční rozdíl mezi datem premiéry a vydáním online, je pandemie. Jak řekl ředitel WarnerMedia Jason Kilar magazínu Deadline: „Podle odborníků bude vliv pandemie na chování spotřebitelů i zdravotní situaci přetrvávat částečně také v roce 2021.“

V kontextu s tím tedy zdůrazňuje, že se stále bude jednat o dočasné řešení a ne nutně novou realitu. Na HBO Max mají navíc probíhat pouze premiéry, načež ze služby po měsíci zmizí a objeví se opět až po standardní několikaměsíční lhůtě, kdy mají kina exkluzivní právo na distribuci. Warner Bros. proto mluví o hybridním modelu, který chce zajistit příjmy studiu a zároveň o ně zcela nepřipravit kinaře.

Do značné míry se tak jedná o logický krok reagující na složitou situaci tak, aby pro všechny strany co nejvíce zmírnil negativní dopad. Současný stav opakovaného odsouvání premiér na dobu, kdy se budou do sálů moci nahrnout miliony diváků, je neudržitelný už proto, že kvůli němu trpí ti, co filmy produkují, distribuují i sledují. Posílat drahé novinky teď do kin by přitom znamenalo jen o něco menší ztráty.

Studia jednoduše musí najít způsob, jak premiéry přestat neustále opožďovat a nabídnout je na plátnech, ale zároveň minimalizovat risk s tím spojený. „Nikdo nechce návrat filmů na plátna více než my. Víme, že nový obsah je krví kinodistribuce, ale musíme také počítat se skutečností, že většina amerických kin bude napříč rokem 2021 nejspíš operovat se sníženou kapacitou,“ říká Ann Sarnoffová z WarnerMedia.

Pro WarnerMedia ovšem pandemická situace představuje i příležitost, jak pro svou streamovací službu rychle získat nové předplatitele, jejichž množství aktuálně výrazně zaostává za konkurencí od Netflixu nebo Disneyho. Právě úspěch muzikálu Hamilton na Disney+ dal firmě jasně najevo, že velké atraktivní tituly skutečně mohou mít takový vliv.

Přesto ohlášení rozhodnutí otevírá více otázek než odpovědí, a to jak pro samotné studio, tak pro kina i filmový průmysl obecně. Bude se opravdu jednat o dočasné řešení bez dalekosáhlých důsledků pro budoucnost kinematografie? Jak velké ztráty hybridní model přinese? Budou Warner Bros. následovat další studia?

warner-bros-suicide-squad-2021

Foto: Warner Bros. Pictures / YouTube

The Suicide Squad si vzal do parády James Gunn, režisér Strážců galaxie

Na všechny otázky se implicitní odpovědi nabízejí a snad budou pozitivnější, než by se mohlo zdát. Pandemii podobného rozsahu filmový průmysl dosud nezažil, nemluvě o paralelním šíření nových distribučních kanálů. Dobré zprávy by to mělo nicméně znamenat alespoň krátkodobě, protože nějaké příjmy dorazí jak kinům, tak studiím, a diváci se nemusí obávat dalšího zpoždění očekávaných hitů.

Seznam filmů od Warner Bros., které se příští vydají do kin i na HBO Max, zahrnuje: DunuThe Little Things, Judas and the Black Messiah, Tom & Jerry, Godzilla vs. Kong, Mortal Kombat, Those Who Wish Me Dead, The Conjuring: The Devil Made Me Do It, In the Heights, Space Jam: A New Legacy, The Suicide Squad, Reminiscence, Malignant, The Many Saints of Newark, King Richard, Cry MachoMatrix 4.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym