Doslova pohádková investice. Aplikace Readmio, která na děti při čtení sama mluví, získala 13 milionů korun

Iva BrejlováIva Brejlová

readmio

Foto: Readmio

Tým Readmio: Jozef Šimko, Martin Bruncko, Radoslav Rajčan a Ilya Novodvorskiy

0Zobrazit komentáře

Aplikace Readmio, která rozumí řeči a doprovází tak čtení pohádek vhodnými zvuky, získala investora. Slovenský venture kapitálový fond ZAKA jí věří se svým půl milionem eur, tedy zhruba třinácti miliony korun. Aplikaci si za šest měsíců stáhlo už přes šedesát tisíc Čechů a Slováků a teď se i díky penězům chystá do zahraničí. Prvním cílem bude Velká Británie.

Expanze do zahraničí byla v plánu už v létě, kdy jsme si se zakladateli povídali, a práce od té doby pokračují. „Dnes již máme otestované, že naše technologie zvládá světově nejrozšířenější jazyky. Pro vstup na další trhy je klíčová adaptace dětských příběhů tak, aby správně zapadly do jejich kulturního kontextu. Získaná investice nám pomůže vstoupit do zahraničí rychleji,“ říká spoluzakladatel a CEO Readmio Ilya Novodvorskiy.

„Readmio nás svým dosavadním růstem na lokálním trhu a důsledným soustředěním na uživatelskou zkušenost přesvědčilo o potenciálu, který má. Za projektem stojí zkušení zakladatelé, kteří posunuli technologii rozpoznávání řeči o krok dál a také do úplně nového segmentu,“ doplňuje Andrej Petrus, investiční manažer fondu ZAKA Startups.

Slovenský venture kapitálový fond, který vznikl v loňském roce, ve firmě získal 10procentní podíl. Celkem 66 procent v Readmiu patří spoluzakladateli Jozefu Šimkovi, 14 procent drží Danijela Novodvorskiy a 10 procent má další spoluzakladatel Radoslav Rajčan.

Telefon, který vám rozumí

Technologie rozpoznávání řeči je základním kamenem aplikace. Nápad je totiž jednoduchý: rodič (nebo kdokoliv jiný) čte pohádku, kterou jakoby samy od sebe doprovázejí různé zvuky, jako je třeba chrochtání třech prasátek, co si musejí postavit domečky, nebo jásot davu lidí, kteří opěvují císařovy nové šaty. Aby to však bylo možné, musí mobil lidem rozumět. Reaguje na konkrétní vyřčené slovo nebo slovní spojení, a to v offline módu. Ten, kdo předčítá, nic nespouští a na nic nekliká.

readmio-app

Foto: Readmio

Pohádka v aplikaci Readmio

Rozpoznávání řeči vyvinuli programátoři v Readmio s dopomocí Slovenské akademie věd, takže se odrazili od češtiny a slovenštiny. Původně chtěli využít nějakou z dostupných komerčních služeb, ale s žádnou nebyli spokojeni. Teď nabízí přes 160 pohádek, v nichž se ozývá na 1 800 zvuků.

Zakladatelé Readmio aplikaci označují jako mezinárodní. Je řízená z Prahy, ale s nápadem přišel rusko-americký startupista Ilya Novodvorskiy spolu s Jozefem Šimkem (COO), Martinem Brunckem (šéf obsahu) a Radoslavem Rajčanem (vedoucí vývoje). Kromě expanze tým poslední měsíce pracoval i na prémiové verzi Readmia, kterou spustil před dvěma týdny.

Jak velký o ni bude zájem, tedy zatím není jasné, ale tvůrci si jsou jisti, že pro Čechy a Slováky zůstane dosavadní nabídka pohádek zdarma navždy. Aplikace se také dočkala zavedení tmavého režimu nebo třeba push notifikací. A nově jde i nahrávat vlastní audiopohádky.

„Věřím, že brzy se staneme globální službou, která nebude chybět v žádném chytrém telefonu rodiče,“ představuje si Novodvorskiy. ZAKA navíc není jediný fond, který se v Readmiu angažuje. Na začátku prosince se startup umístil na třetím místě mezi 80 projekty v rámci soutěže CzechInvest Startup Challenge 2020.

Za ZAKA stojí slovenští podnikatelé Peter Zálešák (spolumajitel českého Electro Worldu a slovenského Nay) a Ján Kasper (média, hospitality, energetika). Fond vznikl vloni se zaměřením na podporu pre-series A startupů a škálování menších či středních podniků z regionů střední a východní Evropy.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym