Do Live Penalty investují i Jaroslav Beck a Robert Kyncl. Český startup Pavla Kacerleho nabral už přes 50 milionů korun

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

beck-kyncl2

Foto: CzechCrunch

Do českého startupu Live Penalty investují Jaroslav Beck a Robert Kyncl

0Zobrazit komentáře

Na budoucnost zábavy, která fanoušky posílá virtuálně přímo z gauče na fotbalové hřiště, kde mohou střílet penalty na reálného brankáře třeba ze svého oblíbeného týmu, sází další investoři. Právě takový zážitek se vyrábí v dílnách českého startupu Live Penalty, za nímž stojí Pavel Kacerle a který teď od známých jmen získal další desítky milionů korun na svůj rozvoj.

Na novou formu zábavy, která má přilákat fotbalové fanoušky z celého světa, nově dávají peníze spoluzakladatel Beat Games Jaroslav Beck, obchodní ředitel YouTube Robert Kyncl a také hongkongský podnikatel a filantrop Richarda Li. Připojuje se k nim i J&T Ventures, které do firmy poprvé investovalo již na jaře, tehdy společně s fotbalistou Jakubem Janktem.

Live Penalty nyní nabírají 1,4 milionu eur, což je zhruba 36 milionů korun, a v rámci seedového investičního kola již získaly přes 50 milionů korun. Většina prostředků má jít do posílení vývojářského týmu, kdy se tým Live Penalty aktuálně skládá z 18 členů a potřebuje pro naplnění svých globálních ambic zásadně posílit.

„Live Penalty je nástrojem pro sportovní svět, který hledá způsoby, jak se spojit s tím digitálním. Naším cílem je získat pro hru ty nejlepší světové týmy a brankáře. Zároveň chceme, aby bylo možné hrát 24/7, a to tak, aby digitální hráč měl možnost ve svém penaltovém rozstřelu vyzvat opravdové výkony sportovců, nikoli jejich simulace v herních enginech,“ vysvětluje Pavel Kacerle, který se do startupu pustil společně s kolegy ze studia Smashbuster.

pavelkacerle

Foto: CzechCrunch

Spoluzakladatel a šéf startupu Live Penalty Pavel Kacerle

Podle Kacerleho je o Live Penalty zájem jak mezi fotbalovými kluby, tak hlavně mezi fanoušky, kteří si mohou z gauče a přes displej mobilního telefonu virtuálně zastřílet klidně na ty nejlepší brankáře světa, které chce ambiciózní tuzemský startup postupně přilákat. Hráči z celého světa zároveň soupeří mezi sebou, když se přetahují o to, kam míč vystřelí, a v rámci vyřazovací boje získávají odměny.

Dalšímu rozvoji teď pomohou i Jaroslav Beck a Robert Kyncl, kteří společně zformovali investiční fond JARO Capital. „Já i Robert jsme z Česka. Proto bychom rádi s JARO Capital podporovali místní inovativní projekty s celosvětovou ambicí, které mohou reprezentovat Česko a zároveň definovat úplně nová odvětví,“ popisuje cíle nového fondu Jaroslav Beck, který už v CzechCrunch Podcastu hovořil o tom, že v Česku vidí obří talent.

„Live Penalty jsou přesně takovým projektem, a proto jsme rádi, že Pavlovi a jeho týmu můžeme pomoci dostat jejich vizi do finální fáze. Přizvali jsme také Richarda Li, který pomůže svými bohatými zkušenostmi k expanzi na asijský trh jakožto důležité oblasti pro budoucí růst Live Penalty,“ dodává Beck.

Dvaatřicetiletý Beck přinese jako investor zkušenosti z Beat Games, kde s kolegy vytvořil nejúspěšnější VR hru na světě Beat Saber, kterou loni koupil Facebook. Předtím navíc podobně jako Kacerle působil i v zábavním průmyslu, kde skládal hudbu pro trailery na filmové i herní trháky. Kacerle zase pro jiné blockbustery v čele s Iron Manem vytvářel vizuální efekty.

ffp04991-min

Foto: Live Penalty

Live Penalty umožňuje hráčům v mobilní aplikaci střílet penalty na reálné brankáře

Zábavní svět velmi dobře zná také padesátiletý Robert Kyncl, který odešel do Spojených států už na počátku devadesátých let a nakonec se tam usadil natrvalo. Pracoval na klíčových pozicích pro HBO, Netflix a od roku 2010 je obchodním ředitelem YouTube, což z něj dělá jednoho z nejvýše postavených lidí celé firmy. „K naplnění naší vize jsme tak nemohli získat lepší investory,“ pochvaluje si Pavel Kacerle.

„Tým Live Penalty v čele s Pavlem má nejen globální ambice, ale především tah na bránu a rychlou exekuci. Společně s dalšími investory jsme rádi, že můžeme podporovat firmu v jejím dalším rozvoji – v propojování fotbalu a mobilního gamingu, dvou světových fenoménů,“ říká Martin Kešner, investiční ředitel J&T Ventures, které se na investici rovněž podílelo.

Dalšími investory a podílníky v Live Penalty jsou již zmíněný fotbalista Jakub Jankto, který sám ve velkém investuje také do esportu a před časem byl taktéž hostem našeho CzechCrunch Podcastu, a také vývojářské studio STRV s produkční společností First Frame a německý akcelerátor leAD. Studio Smashbuster, jehož součástí jsou s Pavlem Kacerlem také Lukáš Veverka a Matěj Suchý, drží po poslední investici zhruba třetinu. Minoritní podíl má jako strategický poradce Martin Janoušek.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym