CzechCrunch Shine: Václav Gregor a Vít Horký promluví o investicích a startupech s pozitivním dopadem

gregor-horky
0Zobrazit komentáře

I přes problémy letošního roku zásadním způsobem neklesl počet vznikajících startupů, stejně jako počet fondů a investorů, kteří jsou ochotni do nich dávat peníze. Alespoň podle dostupných dat, na základě kterých se dál pumpují finance do nových nápadů, řešících menší či větší lidské potřeby. Na druhou stranu je nutno přiznat, že je na trhu stále rezerva v oblasti startupů a obecně zakladatelů, kteří si dali za cíl budovat nejen byznys a generovat peníze, ale také mít pozitivní dopad na lidstvo a planetu.

Trendově se podobným startupům říká impaktové, pod čímž si lidé často nedokážou nic představit. I proto jsme oslovili podnikatele Víta Horkého, který spoluzaložil a prodal startup Brand Embassy a předtím agenturu Inspiro, a Václava Gregora, jenž stojí za investičním fondem Soulmates Ventures s kapitálem čítající 300 milionů korun. Ti o roli a budoucnosti impaktových startupů promluví na jedné z našich akcí v rámci platformy CzechCrunch Shine.

Na online akci budeme mimo jiné řešit, jak vypadá role impaktového zakladatele, jaké oblasti jsou aktuálně nejzajímavější a co bude dobré v příštích letech sledovat. Pobavíme se o tom, jak se startup s pozitivním dopadem buduje a na co se zaměřit, nebo o tom, zda je v této oblasti dostatek nově vznikajících projektů. V neposlední řadě probereme zapojení investorů i rozdílnost impaktových investic od těch běžných. Akce se koná už zítra od 18. hodin, je zdarma a hlásit se na ni můžete zde.

***

Ještě před samotnou akcí jsme se ale zeptali Víta Horkého a Václava Gregora na tři úvodní otázky související s danou oblastí. Lépe tak představí témata, o čem se budeme během zítřejší akce bavit, a zároveň nastíní smýšlení obou hostů, kteří stojí jak na straně investorů, tak straně zakladatelů.

Jaký nejzásadnější startup/projekt jste na poli pozitivního dopadu v poslední době viděli?
Vít Horký: Žádný jeden konkrétní startup, který by se mohl stát novou Teslou, mě v Česku nenapadá. Nicméně fandím startupům jako SCase na poli preventivní medicíny nebo Dot.Glasses. Jako takový startupový počin neziskového a lokálního charakteru vnímám i projekt EDU.změna, jenž se snaží pomoci v reformě vzdělání v Česku.

Václav Gregor: Doposud nás nejvíce oslovil zahraniční projekt (konkrétně z Norska), který se soustředí na technologii zachytávání oxidu uhličitého z ovzduší. Jde o startup, nebo dnes již takzvaný scale-up pod názvem norways-carbon-capture-project.

vit-horky

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Vít Horký, spoluzakladatel startupu Brand Embassy

Je pravda, že v impaktových startupech je pro investory méně peněz, nebo je to stigma? Co případně můžeme udělat pro to, aby se situace změnila?
Vít Horký: Peněz je obecně dostatek pro startupy s velkým potenciálem růstu a zisku. Pokud se impaktový startup dokáže takto pozicovat, má přístup ke kapitálu otevřený jak u impaktových investorů, tak těch tradičních. Mnoho tradičních venture capital investorů ještě ale dnes ještě není připraveno vnímat rozdílnost impaktových a tradičních startupů – zpravidla totiž potřebují více kapitálu na delší časový horizont.

Je třeba, aby foundeři impaktových startupů dokázali svou firmu budovat jako technologicky škálovatelný startup řešící velký strukturální problém daleko za hranice lokálního trhu a dokázali nalákat na silnou vizi, ambici a finanční trakci ty nejlepší lidi včetně vhodných investorů.

Václav Gregor: Z praxe víme, že se velké množství nových firem a jejich founderů potýká spíše s negativní odezvou ze strany investorů, a to ve smyslu, že to, s jakým nápadem přichází, už na trhu existuje v několika různých podobách. Když se podívám na současný stav v sektoru IT a e-commerce střídmě, tak si myslím, že je stěžejní soustředit se na možnosti investic do projektů z oblastí green tech a udržitelných zdrojů. Právě zde vznikají příležitosti k objevení jednorožců, což je sen většiny investorů.

Moje tvrzení podporují i světoví hráči na poli investic, jako je například Bill Gates, Al Gore nebo Jeff Bezos. Ti mají v plánu investovat miliardy dolarů právě do green tech oblasti. A víte proč? Protože si velmi dobře uvědomují, že v nejbližší budoucnosti nebude green tech a udržitelnost jen volba, ale nutná podmínka a standard. Čím dříve si toho budeme jako společnost vědomi, tím rychleji budeme jako lidstvo připraveni na negativní dopady fungování společnosti v uplynulých několika desítkách let.

sv-gregor

Foto: Soulmates

Václav Gregor, CEO Soulmates Ventures

Jaké jsou za vás největší globální výzvy a jak je můžeme za pomocí byznysu změnit?
Vít Horký: Je jich mnoho a žádnou z nich nelze opomíjet – od snížení chudoby a zlepšení přístupu k rovným příležitostem ke vzdělání, zdravotní péči a zaměstnání, tak řešení technologických rizik, jako je tvorba nebezpečné uměle inteligence nebo potírání dezinformací. Tou nejpalčivější je podle mě přerod obcí a státu na energetický soběstačné za využití obnovitelných zdrojů a tím postupně zastavení oteplování Země.

Václav Gregor: Největší problém vidím v nedostatečném počtu vzdělaných lidí a také v existující chudobě ve světě. I to má ale dle mého názoru řešení. Do vzdělání by se mělo začít investovat mnohem více financí a chudobu můžeme vyřešit tak, že budeme vytvářet nové příležitosti k pracovnímu uplatnění. A hlavně budeme u všech kroků přemýšlet nad tím, jaký mají dopad na lidskou, zvířecí a rostlinnou společnost a na její život na Zemi.

***

Pokud se budete chtít o impaktových startupech a příležitostech dozvědět více, přihlaste se na naši zítřejší akci Startupy a investice s pozitivním dopadem v rámci CzechCrunch Shine. Začínáme už v 18.00.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym