Čtyři miliardy dolarů proti koronaviru. Bývalá žena Jeffa Bezose letos darovala více než Bill Gates nebo Warren Buffett

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

mackenzie-scott-bezos

Reprofoto: Charlie Rose

Bývalá manželka Jeffa Bezose MacKenzie Scottová

0Zobrazit komentáře

Před pár měsíci se MacKenzie Scottová, bývalá manželka Jeffa Bezose, stala na několik hodin nejbohatší ženou světa. Když přitom o rok dříve podepsala iniciativu The Giving Pledge, v dopise vysvětlovala, že jejím cílem je se nabytého bohatství rychle vzdávat. Její šlechetný záměr se nyní potvrzuje. V době pandemie totiž stihla na charitu darovat už přes čtyři miliardy dolarů, což je více, než za celý letošek rozdal třeba Warren Buffett.

Je to zároveň mnohem více, než na dobrou věc věnovala za první rok od doby, co své zaměření na filantropii ohlásila. V červenci Scottová vyjmenovala prvních 116 neziskových organizací, kterým dala celkem 1,7 miliardy dolarů (přibližně 36,4 miliardy korun). Zaměřovala se přitom na oblasti jako rasovou, genderovou či LGBTQ+ rovnost, veřejné zdravotnictví nebo klimatické změny.

Pomyslná druhá vlna jejího rozdávání, zahrnující přibližně 4,2 miliardy dolarů, se soustředila na následky letošní koronavirové krize. Mezi 384 obdarovanými organizacemi tak jsou například potravinové banky, nouzové fondy, trénink pro nezaměstnané nebo služby pro oddlužování. Kompletní seznam miliardářka zveřejnila na svém blogu, kde mimo jiné napsala, že na výběru organizací pracovala s rozsáhlým týmem ve snaze výrazně zvýšit četnost svých darů.

MacKenzie Scottová se většinu svého života nepouštěla do věcí s osobním cílem vybudovat něco velkého nebo získat obrovské bohatství. Kromě toho, že se před šestadvaceti lety rozhodla podpořit svého manžela Jeffa Bezose a pomoci mu s rozjetím byznysu Amazonu, je hlavně autorkou dvou románů.

Jeff Bezos, zakladatel Amazonu

Vzhledem k nabytým penězům nicméně v roce 2014 založila organizaci Bystander Revolution zaměřenou na prevenci a potírání šikany. Loni pak ve světle několika desítek miliard dolarů, které jí připadly po rozvodu s Bezosem, oznámila záměr se plně věnovat filantropii. „Budu pokračovat, dokud sejf nebude prázdný,“ napsala v dopisu k The Giving Pledge, organizaci manželů Gatesových a Warrena Buffetta, jež přesvědčuje bohaté k darování většiny jmění.

Stejně jako v předchozích případech, kdy se k tématu distribuce bohatství ve společnosti vyjádřila, Scottová i tentokrát zdůrazňuje neférovost systému a potřebu bohatých ho vyrovnávat. „Ekonomické ztráty a zdravotní důsledky pandemie jsou horší pro ženy, barevné lidi a lidi žijící v chudobě. Miliardářům se mezitím výrazně zvýšilo jejich jmění,“ píše na svém blogu.

Jelikož naprostá většina jejího vlastního bohatství vychází z čtyřprocentního podílu v Amazonu, platí to také pro ni. Zatímco na začátku roku hodnota jejího majetku dosahovala přibližně 38 miliard dolarů, nyní stejné množství akcií podle odhadu agentury Bloomberg hodnotu necelých 62,5 miliardy. Zvlášť při růstu akcií technologických firem v tomto roce je takřka nemožné, aby byla schopna své bohatství rozdávat rychleji, než se zvyšuje.

Přesto její čtyřmiliardový dar představuje mnohem více, než letos dala většina ostatních bohatých osobností. Například Warren Buffett se v červenci vzdal 2,9 miliardy, podobně jako každý rok od roku 2006. Mark Zuckerberg, který je nyní pátým nejbohatším člověkem na světě, na boj s koronavirem věnoval užitečných, ale v tomto kontextu naprosto mrzkých 25 milionů.

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett

Deník The New York Times v tomto kontextu cituje odborníka na charitativní činnost Chucka Collinse z organizace Institute for Policy Studies, podle kterého se filantropické reakci Scottové na pandemii dosud snad nikdo jiný nevyrovnal. „Jsou tady všichni tihle technologičtí boháči, kteří jsou velcí disruptoři, ona ale narušuje normy spojené s filantropií miliardářů, když jedná rychle a nevytvořila soukromý fond, kde by peníze věnovala až její vnoučata,“ říká Collins.

Obdivuhodná je podle něj právě rychlost, jakou Scottová vystoupala mezi nejštědřejší filantropy na světě. Nadace Billa a Melindy Gatesových, která pomáhá se šířením vakcíny proti COVID-19 po celém světě, sice v konečném důsledku dá na boj s koronavirem možná více, představuje ovšem obrovský moloch s dekádami zkušeností. Bývalá manželka Jeffa Bezose naproti tomu s darováním peněz začala loni.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym