ČSFD po letech spouští novou verzi. Je připravena i pro mobily a více se zaměří na streamovací služby, říká zakladatel

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

csfd-newInsider

Foto: ČSFD/CzechCrunch

ČSFD se po dlouhých letech vývoje převléká do nového kabátku

0Zobrazit komentáře

Jen málokdo z našich čtenářů patrně nezná ČSFD. Česko-Slovenská filmová databáze načíná svůj devatenáctý rok v provozu a během let se stala absolutní jedničkou, kam chodíme, když se chceme dozvědět o nových filmech či seriálech a jejich hodnocení širokou uživatelskou základnou. A teď po letech čekání dostává ČSFD také zbrusu novou verzi, byť to možná na první pohled ani nepoznáte.

„Milý uživateli, rádi bychom Ti představili novou ČSFD, na které jsme vedle údržby aktuálního webu pracovali posledních pět let,“ oznámil server tento týden vybrané skupině uživatelů, aby mohli začít horkou novinku testovat. Celkově jich každý měsíc na filmový web zavítá přes tři miliony, což je již několik let prakticky standard.

Byť základní podoba i třeba barvy a rozložení jednotlivých prvků zůstává i na novém ČSFD stejné, jedná se o kompletně nově napsaný web, v němž vývojáři využili moderní technologie a především nasazují tolik žádanou responzivitu. Díky té lze ČSFD bez problémů prohlížet na všech druzích displejů, tabletů i mobilů.

„Trvalo to adekvátně k její vnitřní složitosti a velikosti našeho vývojářského týmu, který činí tři a půl programátora. Předešlou verzi jsme průběžně vyvíjeli 14 let, s dvěma úpravami frontendu. ČSFD 2021 je kompletně nanovo postavený web,“ potvrzuje pro CzechCrunch Martin Pomothy, který začal ČSFD vyvíjet v roce 2001, aby ho o rok později vypustil do světa a od té doby ho vede.

csfd-new-old

Foto: ČSFD/CzechCrunch

Vlevo nová verze ČSFD, vpravo původní

Svou podobu mění ČSFD po dlouhých letech. Nyní přichází další éra populární databáze, v níž je podle Pomothyho vše „čistější, vizuálně přívětivější a připraveno k různým updatům“. O nich sice zatím zakladatel ČSFD mluvit nechce, ale novou verzi webu si již mohou uživatelé vyzkoušet na adrese new.csfd.cz.

Prozatím se jedná o testovací provoz, v rámci něhož se ještě nepůjde přihlásit k uživatelským účtům, ale Pomothy plánuje, že ji naplno spustí v lednu, přičemž do konce února by se zcela vypnula původní verze. Vánoční testování se rozhodlo ČSFD spustit i proto, že nová verze webu obsahuje důležitou novinku.

Jedná se o rozšířenou sekci VOD (Video on Demand; video na vyžádání), kde na jednom místě najdete nabídku většiny dostupných streamovacích služeb. „Sekce VOD časem bude mít, a pro mnohé z nás už má, stejnou váhu a důležitost jako sekce Kino a Televize. Pandemie VOD službám neskutečně nahrála do karet, bohužel na úkor kin, kterých je mi fakt líto,“ říká Pomothy.

Šéf ČSFD očekává, že pandemie koronaviru dopadne i na jeho byznys. Kvůli odstavení některých klientů z oblasti cestování či filmové distribuce prý oproti loňskému roku firmě klesne zhruba o čtvrtinu obrat, jehož významná část přichází z inzerce. Obrat ČSFD se v loňském roce pohyboval kolem 40 milionů korun.

csfd-mobile

Foto: ČSFD/CzechCrunch

Nová verze ČSFD si rozumí i s mobilními telefony

V rozšířené sekci VOD se objeví minimálně všechny na našem území dostupné služby, na které bude možné rovnou odkazovat pro okamžité přehrání daného filmu či seriálu. „Jejím hlavním benefitem je možnost filtrování dle služeb, žánrů a kvality. Ve vteřině vám zobrazíme žebříček třeba nejlepších komedií nebo akčnáků na Netflixu, dle jejich procentuálního hodnocení uživateli. Spolu s informací o dabingu a titulcích každého z nich,“ vysvětluje Pomothy.

K dispozici je rovněž nová slovenská verze (new.csfd.sk), přičemž stejně jako ta česká již funguje dobře i v mobilních prohlížečích. Zakladatel ČSFD nicméně nevylučuje, že v budoucnu aktualizuje i mobilní aplikaci, která již v dnešní době taktéž nevyhovuje nejmodernějším standardům. Prozatím ale bližší plány prozradit nechce.

A na závěr dodává ještě jednu novinku. Na ČSFD už nově nenajdete tolik vyhledávané komentáře. Přejmenovaly se totiž na recenze. Jde sice jen o kosmetickou změnu v pojmenování, ale Pomothy věří i v další efekt. „Třeba to naučí některé uživatelé pojímat své recenze zodpovědněji. Recenze je kvalitativní zhodnocení díla a ne prostor pro vyjádření hejtu ke Gretě nebo nějakému zpěvákovi bez zhlédnutí daného dokumentu. Na to jsme prudce alergičtí,“ dodává.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym