Americký Pure Storage ve světě úložišť připomíná Teslu či Apple. Svou globální expanzi teď řídí z pražského Karlína

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

pure-storage1Story

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Jacob Ringler, šéf pražského R&D centra pro region EMEA v Pure Storage

0Zobrazit komentáře

Na Rohanském nábřeží v pražském Karlíně se to technologickými firmami s velkými plány jen hemží. Americký Pure Storage, jeden z nejzajímavějších hráčů na poli ukládání dat, není výjimkou. Když hovoříme s Jacobem Ringlerem, šéfem R&D centra pro Evropu, Blízký východ a Asii, je jasné, že o této firmě bychom i u nás měli slyšet čím dál víc. Dnes pro pražské centrum kalifornské firmy pracují desítky zaměstnanců. Do pár let jich však má být mnohonásobně víc, protože právě Praha bude hrát klíčovou roli při expanzi Pure Storage do zbytku světa.

„Mezi společnostmi, které se zabývají ukládáním dat, jsme něco jako Tesla mezi automobilkami,“ používá svou oblíbenou metaforu Ringler, když mi vysvětluje, co v Pure Storage dělají. Může to zní na první dobrou trochu bláznivě, ale na druhou stranu lze přes toto srovnání poměrně dobře vysvětlit jinak – minimálně pro laika – poměrně složitý byznys.

Pure Storage založili John Colgrove a John Hayes v roce 2009, o dva roky později ukázali své první produkty veřejnosti a od té doby počítají jeden úspěch za druhým. Rychlý růst už podpořili téměř půl miliardou dolarů investoři a v roce 2015 vstoupila firma na newyorskou burzu.

Dynamický růst firmy dokumentuje i skutečnost, že patří mezi ty, které se v oblasti počítačové infrastruktury vůbec nejrychleji dostaly k tržbám přes jednu miliardu dolarů. Co stojí za úspěšným růstem? Pure Storage vyvíjí hardwarové a softwarové produkty pro skladování dat a klíčovým slovem je tu flash. Zakladatelé totiž hned od začátku rozhodli, že se nebudou zabývat klasickými pevnými disky, které jsou příliš velké a pomalé, a vsadili na flashová pole.

Analogie s Teslou i Applem

Flash je mnohem rychlejší, ale také byl dlouhou dobu zásadně dražší. Dnes už flashové SSD běžně potkáváme ve svých počítačích nebo telefonech a jak klesá jejich cena, dává stále větší smysl i do datových center a pro obří porce dat ve velkých firmách. Tam je obvykle potřebují mít k dispozici neustále, co nejrychleji a co nejbezpečněji.

Analogie s Teslou tkví v tom, že automobilka Elona Muska vzala auto, elektromotor, baterie a začala pro to na míru stavět software, který je pro fungování jejích vozů absolutně klíčový a odlišuje ji od většiny konkurentů. Nějakou dobu trvalo, než se dražší elektromobily od Tesly dostaly do hlavního proudu, a podobně jsou na tom i v Pure Storage.

pure-storage-office3

Foto: Pure Storage

Pražské kanceláře americké společnosti Pure Storage

„Když jsme začínali, existovali tu velcí hráči se svými datovými centry, ale nikdo neměl nápad vzít flash, jako máte v iPhonu, a naškálovat ho. My ho vzali a začali pro něj od začátku stavět software a teď díky tomu máme náskok. Mnoho konkurentů se snaží ve svých data centrech vyměnit pevné disky za flashové úložiště, ale není to tak jednoduché a mají na to zastaralý software,“ vysvětluje Ringler.

Právě unikátní kombinace vlastního hardwaru i softwaru je to, na čem je úspěch Pure Storage z velké části postaven. Tady bychom mohli pro změnu najít podobnost s Applem, který taktéž staví na dokonale fungujícím a propojeném ekosystému hardwaru, softwaru a přidružených služeb. S ohledem na to zmiňuje Ringler jako další výhody vedle rychlosti přístupu k datům také jednoduché škálování úložišť a jejich údržbu.

V Pure Storage vyvíjí i vlastní hardware, ale podle šéfa pražského vývojového centra jsou především softwarovou společností, protože to je to, co je vedle výhradního využití flashe odlišuje od konkurence. „Stejně jako umí Tesla zvýšit aktualizací softwaru dojezd o padesát kilometrů, my umíme minimalizovat selhání disků a prodlužovat jejich životnost,“ doplňuje Ringler s tím, že jejich algoritmy umí předpovědět i to, kdy by mohlo některé z úložišť selhat a včas před tím varovat.

Ve světě datových úložišť je jinak pochopitelně velká konkurence. Pure Storage se ale i na nabitém trhu daří růst a zvyšovat svůj tržní podíl. „Je to díky tomu, že jsme od začátku vsadili na zmíněný flash,“ potvrzuje Ringler. Přestože má dnes Pure Storage téměř čtyři tisíce zaměstnanců, dokáže prý stále reagovat velmi rychle.

„Nemáme žádný plánovaný downtime, a když potřebujeme naše disky přesunout, dokážeme to tak rychle a efektivně, že si klient prakticky ničeho nevšimne. Třeba banky bývají někdy o víkendu offline, protože musí udělat údržbu svých pevných disků, u nás nic takového nehrozí,“ říká Ringler. Mezi zákazníky Pure Storage patří jak datová centra, tak i třeba výzkumná střediska vyvíjející lék na rakovinu, jež potřebují pracovat s obrovským množstvím dat, nebo týmy Formule 1 či právě velké banky.

Do Prahy přišel Pure Storage před rokem, když zvažoval ještě Berlín, Barcelonu, Varšavu či Atény. Výzkumné a vývojové centrum pro region Evropy, Blízkého východu a Asie (EMEA) nakonec roste v České republice, která má podle Ringlera z mnoha ohledů strategickou polohu a zároveň je tu na jednom místě mnoho technologických firem. A tím pádem i celá řada šikovných lidí.

pure-storage2

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Jacob Ringler, šéf pražského R&D centra pro region EMEA v Pure Storage

Jelikož má být Praha vedle sídla v kalifornském Mountain View jednou z nejdůležitějších poboček firmy, náležitě dle toho vypadá. Po prvních měsících v budově DRN na Národní třídě, kde sídlí i WeWork, se Pure Storage přestěhoval do budovy Amazon Court v Karlíně, kde svými moderními prostory zabral polovinu druhého patra.

„Máme ještě menší tým ve Švédsku, ale jinde kromě Mountain View už tak velké prostory nemáme. Naše pražské kanceláře mají stejnou pozici jako centrála v San Francisku, chceme sem přilákat ty největší talenty, které se mohou podílet na produktech pro skutečně globální klienty,“ hlásí šéf tuzemské pobočky s tím, že do konce roku chce mít pod sebou stovku lidí a dál přibírat minimálně sto nových tváří ročně.

dressibly-founders-jakub-matej-julius

Přečtěte si takéOpravdu potřebujete obří šatník? Český startup Dressibly bojuje s fast fashion a učí uvědomělému přístupu k oblečeníOpravdu potřebujete obří šatník? Český startup Dressibly bojuje s fast fashion a učí uvědomělému přístupu k oblečení

Vedle vývoje vlastního hardwaru a softwaru chce Pure Storage stále více šlapat také do cloudu, který je dnes s ukládáním a prací s daty úzce propojen. I proto před několika týdny kalifornská firma oznámila akvizici společnosti Portworx, za kterou jako za specialistu na cloudové firemní aplikace zaplatila 370 milionů dolarů (zhruba 8,5 miliardy korun). I na tom by se mělo pracovat z pražské centrály.

Kancelář šéfa v ní ovšem nenajdete, proto se Jacoba Ringlera ptám, odkud vše řídí. „Všechno to jsou sdílené prostory, ani já nemám vlastní kancelář,“ směje se. „Odpovídá to otevřené a inkluzivní firemní kultuře, kterou sem přenášíme ze Spojených států,“ dodává. Sám navíc Česko velmi dobře zná, přestože je rodilý Kanaďan.

„Rodiče byli čeští imigranti ve Vancouveru, doma na nás mluvili česky, a tak jsem měl dobré základy. Nakonec jsem se do Česka vrátil i pracovně,“ vzpomíná Ringler, který na Pankráci pomáhal budovat pobočku britské banky Barclays, pak se přesunul do tuzemské pobočky SAP Concur a nyní se pustil do nové výzvy v Pure Storage. Sám je tu teprve třetí měsíc, ale rozhodně se nenudí.

pure-storage-office4

Foto: Pure Storage

Pražské kanceláře americké společnosti Pure Storage

pure-storage-office1

Foto: Pure Storage

Pražské kanceláře americké společnosti Pure Storage

pure-storage-office2

Foto: Pure Storage

Pražské kanceláře americké společnosti Pure Storage

Diskuze (0)

Novinka

Anonym