Už jen elektricky, hlásí Bentley. Britské luxusní vozy budou mít do deseti let výhradně elektromotory

bentley-mulliner-bacalar1

Foto: Bentley

Bentley Mulliner Bacalar

0Zobrazit komentáře

Přechod k elektromobilitě je hlavním automobilovým trendem posledních let. Ovšem jen málokterý výrobce aut je v tomto ohledu tak razantní jako Bentley. Legendární britská značka totiž oznámila plán, v rámci kterého se v příštích deseti letech přeorientuje na čistou elektřinu a dá sbohem pohonným jednotkám s vnitřním spalováním.

Modely V8 nebo W12 s neurvalým výkonem vždy představovaly prudce tepající srdce uložené v luxusní schránce zdobené okřídleným „B“. Výkonné vozy byly pro Bentley dominantou, což by se do budoucna nemělo měnit. I nadále chce čarovat s emocemi těch, kteří jeho vozům fandí, a stále bude tyto prožitky balit do co nejluxusnějšího obalu.

To všechno ale v budoucnu nebude doprovázeno vůní benzínu, ale pouze jemným jiskřením kdesi v útrobách vozu. Plánem Bentley je postupné nasazování prvních elektrických vlaštovek, přičemž ta úvodní by svou premiéru měla mít už za pět let. Od roku 2026 budou pod kapoty všech modelů automobilky montovány jen a pouze plug-in hybridní pohonné systémy.

bentley2

Foto: Bentley

Budoucnost Bentley je elektrická

Celý elektrický přerod by měl být dovršen s příchodem roku 2030. Právě ten automobilka z anglického města Crewe označila za přelomový rok, během kterého zcela opustí od pohonných jednotek s vnitřním spalováním a naplno se vrhne do náruče nově nastupující elektrické éry.

Šéf firmy Adrian Hallmark označil současný trend elektromobility za zásadní změnu v celém odvětví a Bentley by podle něj mělo být jedním z lídrů. Nejedná se však o impulzivní rozhodnutí uskutečněné na základě momentálního emocionálního pohnutí. Značka se prostě jen snaží naslouchat přáním zákazníků, z nichž až 55 procent o nákup elektrického Bentley projevilo zájem.

Strategie nazývaná Beyond 100 již byla spuštěna, což dokazuje ohlášení příchodu dvou plug-in hybridů v příštím roce. Beyond 100 se však nedotkne jen modelové palety Bentley. Snaha o udržitelnost se bude prolínat napříč celou značkou – od samotného vývoje a výroby až po operace spojené s dodávkami a prodejem vozů.

Ve jménu vyšší udržitelnosti již měla být rekonstruována výrobní továrna automobilky a ověřeno by mělo být i to, zda jsou vůči životnímu prostředí zodpovědní i dodavatelé. Každý z nich by si měl v následujícím roce projít auditem, který jejich snahy v této oblasti vyhodnotí.

bentley1

Foto: Bentley

Bentley chce učinit zásadní krok a přesedlat čistě na elektromobilitu

Tento postup je spjat s cílem automobilky stát se do roku 2030 uhlíkově zcela neutrální společností, což vyžaduje značné investice. Zdroje se však v současné problematické době hledají jen velmi těžko a Bentley proto bylo nuceno učinit personální restrukturalizaci, při které zrušilo přibližně 800 pracovních pozic.

Ostatně restrukturalizace učiněné ve jménu úspor jsou nyní velkým tématem pro celý koncern Volkswagen a Bentley by onoho přesouvání jednotlivých figurek na šachovnici koncernu a jeho značek mělo být součástí. Objevují se totiž informace, že si slavnou britskou automobilku vezme pod svá křídla značka Audi, která by měla mít dohled nad technologickými a finančními aktivitami.

Složité období

Zatímco Bentley v předchozím roce vykazovalo zisk, ten letošní pro něj však bude pravděpodobně hubený. Pandemie koronaviru způsobila pokles zájmu o jeho vozy a nelze zapomínat ani na Brexit, jenž může být pro automobilku další velkou překážkou. Podle Hallmarka může srazit zisky až o čtvrtinu.

Přechod pod Audi by pro Bentley neměl znamenat snížení vysokých nároků. Ve jménu „udržitelného luxusu“ chce i nadále konkurovat těm nejluxusnějším hvězdám automobilového průmyslu, především pak Rolls-Roycu. Audi by navíc mohla poskytnout elektrickou platformu PPE, kterou vyvíjí společně s Porsche, což by se Bentley vzhledem k Beyond 100 výrazně hodilo. Na tuto platformu by mohlo postavit taková jména, jako je Continental GT či Flying Spur.

bentley3

Foto: Bentley

Bentley je tradičním hráčem na poli luxusních vozů

Diskuze (0)

Novinka

Anonym