Šachy ovládly Netflix, pražské vily za stovky milionů jdou do prodeje a Emmy pro český seriál. Přečtěte si zprávy týdne

Filip HouskaFilip Houska

vil-gambit
0Zobrazit komentáře

Nejen poslední dny, ale rovnou několik posledních týdnů se skloňuje nový šachový seriál Netflixu Dámský gambit (Queen’s Gambit), který dal „šach mat“ všem očekávaným titulům, když jako blesk z čistého nebe minimálně srovnal několik velkých rekordů na platformě. Vedle televize ale lidé mohou projevit zájem také o nové hyperluxusní vily v Praze, které se dostávají do prodeje.

U filmů a seriálů ale přeci jen ještě zůstaneme. Minulý týden totiž internetové dílo #martyisdead od Mall.tv jako první český seriál vyhrálo prestižní cenu Emmy a porazilo silné konkurenty ze zahraničí. Na lokální scéně pak znovu zarezonovala služba Hlídač Shopů, která upozorňuje na klamavé ceny a hlásí, že hlídá ještě více e-shopů. To se může hodit nejen před vánoční nákupní horečkou.

Přesunout se můžeme i do vesmíru, a to rovnou s unikátními českými prsteny, které v sobě ukrývají vesmírný čas, nebo úspěchem Magdaleny Herové, jež řídí biologické experimenty na Mezinárodní vesmírné stanici. Za zmínku stojí i nové kanceláře UniCredit Bank, další zajímavý projekt od Česko.Digital nebo skutečnost, že jsou Křetínský s Tkáčem největšími akcionáři Foot Lockeru.

Před startem dalšího týdne přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze náš podcast CzechCrunch Weekly!

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

Poslechněte si zprávy týdne i v audio formě

Podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify, níže nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

?? Jak zjistit, zda nedlužím státu: Zadlužit se dnes může kdekdo, horší je ale zjistit, kde všude dlužíte, i když o tom ani nevíte. Dobrovolníci z Česko.Digital proto vytvořili nový rejstřík, ve kterém jsou všechny informace podané jasně, přehledně a v lidské řeči.

? Historický úspěch pro český filmový průmysl: Tuzemská filmařina si připisuje obrovský úspěch. Internetové dílo #martyisdead, za kterým stojí televize Mall.tv, totiž jako první český seriál získal prestižní cenu Emmy. Porazil i silné konkurenty z Austrálie, Singapuru nebo Argentiny.

? Křetínský s Tkáčem investují další miliardy: Stejně jako v květnu i teď ostřílení investoři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč koupili akcie Foot Lockeru. Vydali se pro 4,5 milionu kusů, díky čemuž navýšili svůj podíl na 10,3 procenta a stali se největšími akcionáři tohoto slavného teniskového impéria.

?‍? Kurzy makeITtoday mají nového majitele: Za tři roky prošlo programovacími kurzy od makeITtoday přes 1 500 studentů a teď vstupují do nové fáze. Původní majitelky Klára Štouračová a Silvie Zeman je prodávají zakladatelce e-shopu s rozvojovými hračkami, která má s nimi další plány.

? Ze síťovky se stává módní doplněk: Legendární síťovka byla oblíbená zejména v dobách socialismu, nyní ale zažívá svou malou renesanci a díky Karolíně Pechové se z ní stává elegantní módní doplněk. K mání je i ve variantě z kůže.

? Z pojízdné mlékárny na vrchol: Hollandia začínala velmi skromně a celý její byznys se odvíjel od rozvážení mléka. Dnes je ovšem situace diametrálně odlišná a Hollandia i díky svému ekologickému přístupu patří k největším hráčům na trhu s mléčnými produkty.

? Topíte.cz nabírá desítky milionů: Česká služba Topíte.cz staví na digitalizaci topenářství a její vizí je transformovat toto tradiční řemeslo i v zahraničí. Nově proto nabírá 80 milionů korun od Inven Capital skupiny ČEZ a Enernu, které startupu k tomuto cíli pomohou.

?‍? Češka, která řídí experimenty na Mezinárodní vesmírné stanici: Původně ji zajímala vesměs jen příroda, dnes ze Švýcarska řídí biologické experimenty přímo na Mezinárodní vesmírné stanici. Vedle pomoci astronautům Magdalena Herová ukazuje, že i z Česka se dá přiblížit vesmíru.

? Kůže z hub jako budoucnost módy: Na trhu existuje celá řada alternativních materiálů, ze kterých se dá vyrábět oblečení. Ovšem použít houby k výrobě kůže, to je velmi neobvyklé. Může jít ale o velmi slibný nápad, a proto do něj posílají peníze i Natalie Portman nebo hudebník John Legend.

***

Pražské hyperluxusní vily za miliardu jdou do prodeje. Architekt Masák na ně vydává dluhopisy za 400 milionů korun

jakub-masak-projekty3

Foto: Masák & Partner

Jedna z luxusních vil, které by měly brzy vyrůst na Praze 6

V Praze vyroste několik hyperluxusních vil, které budou stát stovky milionů korun. A v podobné výši teď jejich architekt a developer Jakub Masák vydává dluhopisy, aby mohl začít stavět.

***

Geniální šachistka boří Netflix. Seriál Queen’s Gambit má stejnou sledovanost jako Tiger King nebo Irčan

gambit4

Foto: Charlie Gray/Netflix

Anya Taylor-Joy v seriálu Dámský gambit od Netflixu

Šach mat. Seriál Queen’s Gambit dorazil na Netflix zcela nenápadně a díky svým geniálním šachovým partiím v ponuré atmosféře je stejně sledovaný jako Tiger King nebo Irčan.

***

Klamavé ceny byly dlouho standard. I díky Hlídači Shopů už ale největší české e-shopy od neférových praktik upouštějí

alza-hlidac

Foto: Alza/CzechCrunch

Hlídač shopů hlídá ceny a slevy v největších českých internetových obchodech

Hlídač Shopů pokračuje ve své misi za vymýcením neférových praktik a po třech letech hlásí, že se situace zásadně lepší. Už ani během Black Friday prý největší e-shopy falešné slevy zákazníkům nenabízí.

***

Partner newsletteru:
Deset nadějných českých startupů, které dennodenně čelí výzvám byznysového světa, přijalo další výzvu a utkají se o titul nastupující startupové hvězdy. Už za několik dní vypukne další CzechInvest Startup Challenge. Sledovat ho můžete zdarma 3. prosince od 18 hodin.

***

Prsteny, které ukrývají okamžik zapsaný vesmírným časem. Český Helioring propočítává šperky na míru

helioring-beton

Foto: Helioring

Prsteny Helioring z betonu

Malý šperk zdobený sluneční soustavou. Česká značka Helioring vyrábí prsteny, třeba i z betonu, do kterých unikátním způsobem zapíše vaše životní okamžiky a brzy s nimi i zaplatíte.

***

Ideální propojení s home office. UniCredit ukázal nové pražské kanceláře, které jsou připraveny na budoucnost

unicredit-bank-capexus-prague-office-16-2

Foto: Jiří Alexander Bednář

Nové Smart Office UniCredit Bank v Praze

Firemní kanceláře nezaniknou, ale možná se přiblíží podmínkám, které známe z našich domovů. UniCredit Bank proto v Praze otevírá nové kanceláře, jež home office a klasické prostory chytře propojují.

***

Sázka na prodeje kol online se vyplatila. Bikero ovládlo televizní reklamu a míří k překonání stomilionového obratu

kudrna-bikero

Foto: Bikero

Martin Kudrna, ředitel společnosti Bikero

Když prodávat kola online, tak ve velkém. České Bikero vsadilo na masivní televizní kampaň a riskantní tah v nejisté době se bohatě vyplácí, když letos míří poprvé ke stomilionovému obratu.

***

Jinej fond dvou podnikatelských generací. Jiří Hlavenka a Jan Sláma startují společné investice do začínajících startupů

slamahlavenka1

Foto: Tomáš Škoda

Jinej fond tvoří Jan Sláma a Jiří Hlavenka

Jeden je ostřílený investor, druhý na startu své podnikatelské kariéry, ale oba mají chuť pomáhat dalším startupům. Jiří Hlavenka a Jan Sláma proto rozjíždí osobitý investiční fond, kde chtějí zužitkovat své zkušenosti dvou generací.

***

Heureka chce vytěžit silný rok. Největší emisi dluhopisů české e-commerce navyšuje na 3,2 miliardy korun

tomas-braverman-heureka2

Foto: Heureka

Tomáš Braverman, CEO Heureky

Celá česká e-commerce zažívá neuvěřitelné období, které chce maximálně vytěžit Heureka. Cenový srovnávač proto v době rychlého růstu navyšuje svou emisi dluhopisů na více než tři miliardy korun.

***

Vyzkoušeli jsme nové výdejní boxy Rohlíku. V Evropě patří k unikátům a nákup si v něm můžete vyzvednout do hodiny

img_2342-copy

Foto: Peter Brejčák / CzechCrunch

Výdejní box Rohlik Point na pražském Žižkově

Potraviny z Rohlik.cz si nově můžete vyzvednout také ve výdejním boxu. Online supermarket postavil unikátní schránky pro chlazené i mražené zboží a dokáže ho doručit už do hodiny.

***

Jakub Chvosta spojil znalosti z farmacie a chtíč po produktivitě. Tabletky Mindflow používají tisíce lidí a míří do světa

mindflow-focus

Foto: Mindflow

Mindflow používají na zlepšení produktivity už tisíce stálých zákazníků

Chtěl sobě i svým spolužákům zvýšit produktivitu. Proto Jakub Chvosta se svým týmem vymyslel tobolky Mindflow, které zlepšují i spánek a soustředěnost, a míří s nimi za hranice.

***

Češi ze startupu Creal tvoří ve Švýcarsku novou generaci virtuální reality a nabírají dalších 160 milionů korun

creal

Foto: Creal

Vizualizace brýlí pro rozšířenou realitu s light-field technologií od startupu Creal

Češi s virtuální realitou zkrátka umí. Potvrzuje to startup Creal, který chce ve VR přinést zcela nové zážitky a na vývoj unikátní technologie nabírá dalších 160 milionů korun.

***

K nezastavení. Elon Musk díky růstu Tesly přeskočil Billa Gatese a je druhým nejbohatším člověkem světa

elonmusk3

Foto: NASA/Kim Shiflett

Elon Musk, šéf Tesly a SpaceX

Mnozí jen kroutí hlavou, ale Tesla nepřestává růst. Na burze už atakuje hodnotu půl bilionu dolarů a Elon Musk se díky tomu stává druhým nejbohatším mužem planety.

***

Český startup Cleany s investicí od Jiřího Hlavenky mění trh s čistírnami. Má první tisíce zákazníků a míří za hranice

cleanycz

Foto: Cleany.cz

Zakladatelé Cleany.cz: Hanuš Zvolský (CEO) a Martin Holček (CFO)

Českému startupu Cleany se daří modernizovat tuzemské prádelny, ve kterých si můžete zařídit čištění jednoduše online. I díky investici Jiřího Hlavenky dál roste a chystá expanzi do zahraničí.

***

E-shopy nebojují proti sobě, ale rostou na úkor retailu. Časem bude e-commerce dominantní všude, říká šéf Mailstepu

hudecek

Foto: Mailstep

Libor Hudeček, ředitel společnosti Mailstep

Největší e-shopy mají při rychlém růstu celé e-commerce v mnoha ohledech výhodu. Český Mailstep proto pomáhá menším a středním hráčům, kterým nabízí kompletní řešení pro sklady a logistiku, aby mohli držet krok s konkurencí.

***

Česká Nano Lady ve světě mužů. Marcela Munzarová vyvíjí roušky z nanomateriálu budoucnosti a chystá unikátní náplasti

munzarova

Foto: Nano Medical

Marcela Munzarová přezdívaná jako čeká Nano Lady

Marcela Munzarová ukazuje, že svět vědy a technologií nemusí být jen o mužích. Mezinárodně uznávané vědkyni se přezdívá Nano Lady, protože vyvíjí unikátní produkty z materiálu budoucnosti.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym