Opatření v řeči, které všichni rozumí. Dobrovolníci z Česko.Digital vytvořili za dva týdny informační Covid Portál

Jiří SvobodaJiří Svoboda

covid-portal2Insider

Foto: CzechCrunch

Česko.Digital, NAKIT a tým Dominika Feriho spouští nový web s informacemi o pandemii

0Zobrazit komentáře

Na jaře se postarali o web Dáme roušky, spustili platformu Učíme online a spolupracovali na ministerském webu s informaci o koronaviru. Teď si dobrovolníci z komunity Česko.Digital připisují další významný zářez. Ve spolupráci s poslancem Dominikem Ferim a Národní agenturou pro komunikační a informační technologie (NAKIT) spouští web nazvaný Covid Portál.

Jeho cílem je představit všechna pandemická opatření pohromadě a především v „lidské řeči“ – zkrátka tak, aby všem důležitým sdělením každý rozuměl. Rozčleňuje je do zhruba tří set životních situací, a tak jedné stránce popisuje všechny záležitosti spojené například s rouškami, nakupováním, volnočasovými aktivitami, ale i psychologickou pomocí.

„Zpracování opatření lidskou řečí je obrovsky potřeba. Myslím, že spousta lidí není připravena na odborné informace a statistická data. Místo toho je zajímají jednotlivé životní situace a hledají informace právě o nich,“ říká pro CzechCrunch Eva Pavlíková, provozní ředitelka Česko.Digital a hlavní koordinátorka projektu.

Výsledkem je komplexní příručka, v nichž šli tvůrci do nejmenších detailů. Sepsali tak i podrobná doporučení ohledně randění, lyžování nebo stěhování. Vše navíc opatřili sekcemi často pokládaných otázek a postupně funkce webů vylaďují. Web aktuálně běží v pilotním provozu od pátku a od té doby na něj přistoupilo už přes čtvrt milionu občanů. Pomohlo tomu i to, že ho Dominik Feri zveřejnil na Instagramu, kde má už přes 800 tisíc sledujících.

covidportal1

Foto: Repro Covid Portál

Covid Portál se snaží obsáhnout co nejvíce životních situací

Iniciátorem celého projektu je právě poslanec Dominik Feri, který se pro realizaci spojil s komunitou Česko.Digital. Tam na projektu pracovalo okolo stovky lidí. „Události, jako jsou Mikuláš, pečení cukroví nebo zabijačky jsou zdánlivě podružné věci, u nichž ale dochází k velké mobilitě a lidským kontaktům a tedy to může být fakt problém,“ upozorňuje pro CzechCrunch Feri.

„Žádná konkrétní opatření se na ně přitom často nevztahují, a proto není Covid Portál napsaný jen ve smyslu můžete/nemůžete, ale má spíš prevenční ráz a chce omezovat rizikové situace,“ dodává čtyřiadvacetiletý poslanec za TOP 09, který si vzal se svým týmem na starost obsahovou stránku věci.

Web, který interpretuje opatření vydané vládou, se pochopitelně bez státní spolupráce neobejde. Třetí složkou spolupráce stal NAKIT v čele s vládním zmocněncem pro informační technologie a digitalizaci Vladimírem Dzurillou. Národní agentura dodala do procesu síťovou infrastrukturu a zajistila, aby všechny informace na webu byly verifikované s ministerstvy.

„Takový web mohl a měl vzniknout dřív.“

Už od jara ostatně část opozice i veřejnosti kritizovala vládu za to, že v komunikaci nových opatření jsou zásadní nedostatky a nejasnosti. Chybu přiznali i členové vlády Andreje Babiše, ale přehledný web nakonec přesto vznikl až na přelomu října a listopadu, tedy sedm měsíců po vypuknutí pandemie v Česku. Mnozí tak nyní argumentují, že už takový web měl být dávno, ale místo vlády ho nakonec museli vytvořit členové opozice a dobrovolníci.

„Takový web mohl a měl vzniknout dřív,“ přiznává Dzurilla. „Na druhou stranu je pro mě důležité, že vznikl a spolupráce na něm šla dobře ve dne v noci.“ Na otázku, proč se iniciativy chytili dobrovolníci a nikoliv vláda, Dzurilla odpověděl, že NAKIT by byl schopný web, jako je Covid Portál, postavit, ale rozhodl se oslovit Česko.Digital, a to i s ohledem na jejich předchozí zkušenosti. „Dělali jsme to, protože je to potřeba. Zúčtovat je to potřeba u voleb,“ napsala na Twitter Pavlíková.

ceskodigital_1

Foto: Natalia Bubochkina/ Česko.Digital

Eva Pavlíková, COO Česko.Digital (uprostřed)

Dobrovolníci ovšem podle Pavlíkové nemohli reagovat bez součinnosti z vedení státu. „Cítíme, že web koronavirus.mzcr.cz, s nímž jsme pomáhali na jaře, není úplně ideální a toto je druhý pokus, jak pomoct. Covid Portál ale nemohli udělat sami dobrovolníci, protože pak by zněl argument, že je to jen dojmologie a informace nesedí,“ upřesňuje provozní ředitelka Česko.Digital.

Dzurilla potvrdil, že web lze považovat za oficiální zdroj informací, protože všechny texty validují příslušné orgány. Ostatně zmiňuje, že dosud byla jedním z problémů skutečnost, že si informace držela na svých webech jednotlivá ministerstva. Další správa i obsahové aktualizace Covid Portálu tak bude na bedrech Dzurilly a ministerstev, od kterých bude NAKIT vyžadovat součinnost.

jakub-nesetril-boxed

Přečtěte si takéMusíme mít na stát vyšší nároky. Česko.Digital dělá projekty, na které nejsou peníze, říká v podcastu Jakub NešetřilMusíme mít na stát vyšší nároky. Česko.Digital dělá projekty, na které nejsou peníze, říká v podcastu Jakub Nešetřil

Ministerstvo zdravotnictví sice ještě v sobotu na Twitteru tvrdilo, že jediný oficiální zdroj informací je zmíněný web koronavirus.mzcr.cz. Dzurilla to však pro CzechCrunch označil za nešťastné vyjádření a nejasnost už by měla být vyřešena. „S premiérem a ministrem jsme si tohle dneska vyříkali. Snad už to bude fungovat,“ napsal Dominik Feri v reakci na Twitteru. A dnes to potvrdil i sám ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Dobrovolnická organizace Česko.Digital, za kterou stojí Jakub Nešetřil, si za tvorbu webu nic neúčtovala, NAKIT na tvorbu webu vyhradil prozatím 300 tisíc korun a následný provoz se podle Dzurilly bude počítat v desítkách tisíc měsíčně.

Spojení s eRouškou a jednotné informace

V blízké budoucnosti je v plánu integrace webu s již existujícími portály, zejména pak s aplikacemi eRouška a YourPass. A vize po obsahové stránce? „Sdílená báze znalostí pro všechny kontaktní místa  a zcela sjednocené informace. Věřím, že to není nereálné,“ nastiňuje budoucnost Eva Pavlíková.

„Věřím, že koronavirus.mzcr.cz i Covid Portál mohou fungovat souběžně. Představuji si to tak, že 80 % lidí najde potřebné informace na Covid Portálu a zbylých 20 % půjde pro odbornější informace na ministerský web,“ upřesňuje poslanec Dominik Feri.

Podle Pavlíkové otevírá současná zkušenost i šanci pro další státní orgány, které se mohou z kooperace NAKITu a Česko.Digital inspirovat. Otázkou totiž podle ní zůstává, zda by akce, jako je Covid Portál, měli dělat dobrovolníci. „Z pohledu systému by bylo lepší v tom stát nechat. Teď je ale pro nás přednější, že můžeme pomáhat, než abychom řešili, zda to má dělat dobrovolník,“ uzavírá Pavlíková.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym