Na digitalizaci tradičního řemesla. Startup Topíte.cz nabírá téměř 80 milionů korun a míří za hranice

Peter BrejčákPeter Brejčák

topite-cz-helcl-naprstek-sveda

Foto: Topíte.cz

Zakladatelé Woltairu (dříve Topíte.cz) Jiří Švéda, Daniel Helcl a Karel Náprstek

0Zobrazit komentáře

Propojování tradičního řemesla s technologiemi funguje a česká platforma Topíte.cz, která se zaměřuje na digitalizaci topenářství, je toho zářným důkazem. Teprve dvouletý startup nyní získal novou investici ve výši tří milionů eur (téměř 80 milionů korun), za níž stojí fondy Inven Capital patřící skupině ČEZ a Enern, jenž se spolu s Presto Ventures Tomáše Krska účastnil předešlého, dvacetimilionového kola.

Celkově tak „topenářský“ startup získal už financování ve výši zhruba 100 milionů korun, přičemž nově získané prostředky plánuje využít na masivní expanzi na domácím poli i za hranicemi. Jako první zahraniční zemi si vybírá Polsko, kam by měl vyrazit ještě před létem příštího roku. Firma zároveň rozšiřuje nabídku svých služeb a nově vstoupí i na trh fotovoltaiky.

Topíte.cz před dvěma lety zakládal Daniel Helcl společně se dvěma zaběhnutými topenáři Karlem Náprstkem a Jiřím Švédou. Jeho primárním cílem byla snaha snaha posunout topenářský trh do 21. století a už teď je startup dle svého vyjádření největší topenářskou firmou v Česku se specializací na instalace a servis tepelných zdrojů, klimatizací a rekuperací.

helcl-topite3

Foto: Topíte.cz

Daniel Helcl, spoluzakladatel startupu Woltair (dříve Topíte.cz)

„Topíte.cz zajišťuje zákazníkům prostřednictvím své webové platformy maximální pohodlí a transparentnost při výběru vytápění, jaké v Česku v tomto oboru nikdo nenabízí,“ komentuje investici Ivo Němejc, investiční ředitel Inven Capital, který se nedávno činil také velkou investicí v Německu. Digitální platforma navíc dle něj umožňuje škálovat služby Topíte.cz nejen na domácím trhu, ale i ve středoevropském regionu.

„V Enernu věříme týmu Topíte.cz už od jejich prvních dní. Spojuje nás vidina topenařiny bez nepříjemných překvapení a nutnosti neustálého nahánění dodavatelů. V digitalizaci řemeslných profesí vidíme velký potenciál, ze kterého těží nejen sami řemeslníci, ale i jejich zákazníci,“ komentuje investici Tomáš Obrtáč, investiční partner skupiny Enern.

Největší podíl ve firmě po posledním investičním kole ukořistil Enern, který drží 34,5 %. Investiční paže skupiny ČEZ bere 22,9 % a Presto Ventures, které se tentokrát nezúčastnilo, má 12,6 %. Trojice spoluzakladatelů společně v Topíte.cz drží 27,5 % (nejvíce (17 %) má Daniel Helcl) a několik zbylých jednotek procent patří minoritním podílníkům.

V létě překonalo Topíte.cz úroveň padesáti topenářů v interním týmu s tím, že zatím nespustilo tržiště, kam chce pustit i další řemeslníky, a externí spolupracovníci tvoří jen jednotky prověřených. I tak ale firma za letošní rok počítá s vyššími desítkami milionů korun v tržbách a stále jde teprve o rozjezd.

V prosinci se chystá stěhovat do nových kanceláří na pražském Zličíně, kde plánuje vybudovat i showroom tepelných čerpadel, a logicky dál vylepšuje svou aplikaci i služby pro zákazníky. To se týká mimo jiné nových servisních balíčků, v nichž chce sjednotit záruční podmínky různých výrobců. Za jeden roční poplatek zákazník kromě toho získá i pravidelný servis a veškeré náhradní díly.

„Od září jsme také velmi pokročili v programování naší interní aplikace, které pracovně říkáme Kotelna. Ta nám pomáhá rozplánovat jednotlivé zakázky, časem do ní chceme překlopit úplně všechny funkcionality včetně evidence materiálu ve skladu. Do léta bude připravená jak pro náš interní tým, tak pro externisty jako marketplace, kde budou moci hledat pracovní příležitosti v okolí,“ vysvětluje Helcl.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym