Magnety, tlačítka i rezistory. Česká stavebnice Boffin Magnetic učí základům elektrotechniky děti i dospělé

boffin-magnetic1

Foto: 3Dsimo

Česká stavebnice Boffin, která zabaví a naučí

0Zobrazit komentáře

Český startup 3Dsimo Davida Paškeviče o sobě až doposud dával vědět svými 3D pery a multifunkčními nástroji, které mimo 3D kreslení zvládnou například i řezání, pájení či gravírování. Nyní však přináší zcela nový produkt, kterým je stavebnice Boffin Magnetic. Skrze ni chce děti i dospělé naučit základům elektrotechniky a přiblížit jim tak svět ukrývající se v elektronických zařízeních.

Člověk je tvor hravý a kreativní, to ostatně dokazuje úspěch stavebnic LEGO či Merkur. Pražské 3Dsimo přináší na trh další stavebnici, s jejímž složením však zábava teprve začíná. Vytvořené projekty jsou totiž interaktivní, a hlavně toho své stavitele spoustu naučí. Položili jste si třeba někdy otázku, na jakém principu funguje teploměr nebo co se ukrývá uvnitř MP3 přehrávače?

Pokud ano, může vám Boffin Magnetic přinést odpověď na tyto i další zvídavé otázky. Nejen děti, ale i dospělí se na této propracované stavebnici mohou naučit základy elektrotechniky a fungování některých spotřebičů, které bereme do ruky každý den, ale vlastně vůbec netušíme, na jakých principech fungují.

boffin-magnetic2

Foto: 3Dsimo

K základní stavebnici je možné přikupovat další součástky

 „Boffin jsme si přáli vyrábět především s ohledem na jeho přínos v oblasti rozvoje dětí školního věku. V České republice se každým rokem setkáváme s větším nedostatkem schopných odborníků v technických oborech a informačních technologiích,“ přibližuje devětadvacetiletý David Paškevič.

„Většina dětí a teenagerů nad podobnou kariérou neuvažuje, protože se jim zdá příliš složitá a nerozumí fungování základních technologií, které dennodenně používají. Naše stavebnice tak poslouží každému rodiči, který chce svému dítěti toto základní povědomí dopřát a otevřít mu širší možnosti již od útlého věku,“ přibližuje zakladatel 3Dsima ušlechtilý cíl, se kterým se do výroby stavebnice pustil.

Základem stavebnice je magnetická podložka, na kterou se umisťují jednotlivé komponenty. Ty zahrnují součástky, jako jsou kondenzátory, přepínače, tlačítka, rezistory, ale i LED diody, joysticky, displeje, mikrofony a další. Díky magnetické vodivé ploše je jejich implementace velmi snadná a konstruktér může jednoduše opravovat chyby, aby se dopracoval ke kýženému výsledku.

paskevic

Foto: 3Dsimo

David Paškevič, zakladatel startupu 3Dsimo

Kombinováním dílků lze poskládat až 200 základních projektů s různým typem obtížnosti. Mezi ně patří například MP3 přehrávač, teploměr nebo třeba herní konzole. Nejedná se však o slepé skládání dílků podle návodu. Každý z projektů je doprovázen materiálem vysvětlujícím veškeré zákonitosti, na jejichž základě vytvářený projekt funguje.

Množství dalšího inspirativního materiálu lze nalézt také na internetových stránkách věnovaných stavebnici a na sociálních sítích. Onou dvoustovkou základních projektů to totiž podle Davida Paškeviče všechno teprve začíná.

„Pokud se někdo se stavebnicí naučí pracovat opravdu dobře, může si přikoupit další díly a pomocí nich postavit projekty, které nejsou v dostupných návodech. Naše komunita potom jistě ocení, když budou takovéto objevy mladí vynálezci sdílet s ostatními. Já sám se těším na to, kdo přijde s něčím nečekaným,“ vyzývá všechny nadšené konstruktéry Paškevič.

3Dsimo proto chce okolo stavebnice vybudovat silnou komunitu, ve které budou konstruktéři sdílet své výtvory, dávat si nové výzvy a tím posouvat zdánlivé hranice této stavebnice. Díky své komplexnosti se může z hračky stát poměrně užitečný nástroj sloužící nadějným konstruktérům a programátorům k testování životaschopnosti jejich neotřelých nápadů.

To je také důvod, proč je výrobek vhodný jak pro děti od 8 let, tak i pro dospívající či dospělé, kteří si mohou se stavebnicí hrát třeba do sta let. Boffin Magnetic přitom navazuje na principy tradiční elektronické stavebnice Boffin, které vylepšuje a obohacuje ji o nové prvky. Aktuálně je dostupná v předprodeji za necelé tři tisíce korun a do retailového prodeje se dostane 23. listopadu.

3dsimo1

Foto: 3Dsimo

Ze stavebnice je možné vytvářet obrovské množství projektů

Diskuze (0)

Novinka

Anonym