Kvalitní židle pro zdravou práci nestačí. Polohovací stoly v kancelářích i doma se stávají nutností, říká Pavel Petr z Liftoru

Pavel PetrPavel Petr

liftor-top

Foto: Liftor

Jeden z polohovacích stolů od českého Liftoru

Zvedací stoly byly vyvinuté jako lék na problémy spojené se sedavým zaměstnáním. V době koronavirové pandemie jsou potřeba více než kdy dříve, byť o nich mnozí ještě neslyšeli, nebo je jednoduše nenapadlo, že by u svého pracovního stolu nemuseli jen sedět.

Stále více lidí pracuje z domu, což z ergonomického hlediska často znamená méně vhodné prostředí. Stejně důležité jako výběr kvalitní židle tak může být i to, jaký si vyberete stůl. Více o tom píše ve svém komentáři Pavel Petr ze společnosti Liftor, která se specializuje na polohovací stoly.

***

Homo sapiens je za statisíce let evoluce naprogramovaný k pohybu a hromadný přesun do kanceláří, kterého jsme svědky za poslední desítky let, mu jednoduše nesvědčí. Existuje řada studií, jež prokázaly negativní vliv vytrvalého sezení na lidské zdraví. Způsobuje vleklé bolesti zad, podporuje nadváhu, napomáhá ochabování svalstva, zvyšuje krevní tlak a je spojováno s vyšším rizikem kardiovaskulárních nemocí.

Vedle dlouhodobých problémů má kancelářské vysedávání také okamžitý efekt – snižuje soustředění o desítky procent, což se logicky odráží na produktivitě a kvalitě odvedené práce. Aktuální pandemie situaci ještě zhoršila. Progresivnější firmy se starají o kvalitní prostředí pro práci svých zaměstnanců, ale platí to pouze v kancelářích, v domácnostech je situace výrazně horší.

Tělo vyžaduje změny pracovní pozice

Studie Texas A&M University z roku 2016 ukázala, že už 30 minut práce vestoje denně posiluje svalstvo hlubokého stabilizačního systému, což má pozitivní vliv na chronické bolesti zad a držení páteře. Při stání tělo spálí více kalorií a přirozeným způsobem zatěžuje kostru, což brání rozvoji obezity a řídnutí kostí.

C

Foto: Liftor

Práce ve stoje u polohovacího stolu

Vědci jako jedno z ideálních řešení identifikovali zvedací stoly, které umožňují několikrát za den vystřídat sed a stání. Součástí studie bylo sledování zaměstnanců call centra před a po nasazení pracovních stolů s možností změny pracovní polohy. Jedním ze závěrů je razantní růst produktivity. Za první měsíc o 23 %, po půl roce dokonce o 53 %.

Efektivním řešením celého problému tak může být polohovací stůl, a to jak v kancelářích, tak i v domácí pracovně, pokud teď trávíte na home officu většinu času. V Liftoru se vývoji a výrobě polohovacích stolů věnujeme již několik let a rovnou odpovídáme na častou otázku, která se objevuje: polohovací stoly nemusí stát nutně o tolik víc než ty běžné, kancelářské stoly.

Na trhu jsou manuálně polohovací stoly, ale manipulace s nimi je náročnější. Stále oblíbenější jsou modely s elektromotory, díky kterým je změna výšky otázkou stisknutí tlačítka. Lze tak měnit pracovní polohu klidně několikrát do hodiny, aniž by bylo nutné přenášet počítač, monitor nebo se bát, že rozlijete šálek s kávou.

Vhodnost zvedacích stolů potvrzuje také ergonometrie, což je obor zabývající se optimalizací pracovního prostředí. Vytržení ze strnulého sedu a časté změny pracovní polohy podporují produktivitu a zdraví, ať už je řeč o kanceláři, skladu, ale stále častěji také na home office.

V domácnostech má pak snadno stavitelná výška desky ještě jedno neocenitelné plus – mohou na ní pracovat i děti. Polohovací stůl může růst s dítětem od předškolního věku až do dospělosti.

liftor-ud

Foto: Liftor

Stoly na míru dokáže Liftor dodat do druhého dne

Naše stoly Liftor je navíc možné doplnit o kolečka, nosič na počítač nebo držák na jeden či dva monitory a sofistikovaný sběrač se postará, aby se při změnách výšky nezamotala kabeláž. Přidal lze lampičky i bezdrátovou nabíječku pro chytré telefony.

Dost na tom, že pandemie a s ní spojená omezení dávají zabrat naší psychice. Nenechte si zničit i tělo, pracujte u kvalitního stolu, který umožní průběžně měnit pozice.

Partnerem článku a celého CzechCrunche je společnost Liftor. V rámci CzechCrunch Premium spolupracujeme s vybranými partnery, se kterými připravujeme obsah na míru. Více najdete zde.