Helsinky jako náhrada za Silicon Valley? Finsko láká nadějné startupisty na bezplatný tříměsíční pobyt

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

helsinki-pexels

Foto: Tapio Haaja/Pexels

Finsko patří podle průzkumů k nejlepším místům k životu na světě

0Zobrazit komentáře

V posledních letech se kromě samotného Silicon Valley začíná čím dál častěji mluvit o „nových Silicon Valley“ nebo „Silicon Valley toho a toho místa“. Na jednu stranu je to spojené se snahou prosadit i jiné kolébky vývoje, na druhou se reaguje na mnohá omezení vycházející z koncentrace talentu z celého světa v malém prostoru. Kalifornskému Silicon Valley odlehčit a sobě přilepšit chce i Finsko, které láká nadějné americké podnikatele do Helsinek bezplatným zázemím.

Údolí v San Francisku, kde probíhá snad většina nejvýznamnějších technologických inovací na světě, se pro mnohé stává příliš těsné, drahé nebo je neúměrně náročné v něm prorazit. Dokonce se objevují startupy založené na odměňování práce odjinud, případně nabízející sdílené maličké prostory pro ty, kteří na větší úspěch teprve čekají.

Paralelně s tím jiné země i kontinenty usilují o vytvoření oblastí, z nichž zajímavé nápady nejen že nebudou utíkat do Spojených států, ale budou tam samy proudit. Třeba i rovnou ze světové velmoci, na jejíž nadějné talenty se nový program finské vlády specificky zaměřuje.

Těm, kteří budou z uchazečů vybráni, severská země poskytne tříměsíční „relokační balíček“, obsahující zařízení ubytování, denní péče o děti, školy a „všeho ostatního, co bude potřeba“. Z naprosté většiny zdarma. Pokud se lidé využívající balíček rozhodnou zůstat déle, dostanou ještě dodatečnou formu podpory. Koupit si musí jen letenku.

helsinki

Foto: Jaakko Kemppainen/Unsplash

Helsinky chtějí přilákat startupisty ze Silicon Valley

Přesunutí do Finska pochopitelně nebude muset znamenat opuštění dosavadní práce ani kompletní přesun operací startupu. Na dalším vývoji svých projektů se lidé budou moci podílet na dálku, což by v průběhu ani po skončení pandemie nemělo představovat novou situaci. Naopak, pokud na to byl svět kdy připravený, je to právě teď.

„Účastníci budou ve svých stávajících pozicích pracovat z Finska, takže při jejich výběru budou mít výhodu ti, kteří jsou schopni pracovat na dálku nebo mají vlastní firmu,“ vysvětluje web agentury Helsinski Business Hub, která celý projekt organizuje. Program je určený pro podnikatele, zaměstnance i investory.

Zájemci se mohou přihlašovat od 4. listopadu do 10. prosince a celkem relokační balíček dostane maximálně patnáct startupistů, kteří si s sebou mohou vzít i nejbližší rodinu. Samotné stěhování pak má začít příští rok v únoru – zda na termíny může mít nějaký vliv vývoj pandemie, momentálně není známo. Ačkoliv mají být v soutěži upřednostňováni Američané, přihlásit se může potenciálně kdokoliv. Jedinou podmínkou je schopnost požádat o schengenské vízum.

Proč ale zrovna do Helsinek, odhlédneme-li od zaplacených nákladů na přestěhování a devadesátidenní bohaté podpory? Jak zmiňuje Business Insider, toto evropské město se pravidelně pohybuje na vrcholu žebříčků životní spokojenosti a rovnováhy mezi pracovním a osobním životem. Důležitý je také progresivní přístup k ekologii, která jde ruku v ruce s moderními startupy snad vždy.

daniel-ek-spotify3

Foto: Spotify

Šéf Spotify Daniel Ek nedávno slíbil do evropských startupů investovat miliardu eur

Od nuly hlavní město Finska zdaleka nezačíná ani v technologickém sektoru. Každoročně zde například probíhá startupová konference Slush, která patří k největším v oboru. Na té letošní ostatně o potřebě výrazněji podporovat evropské startupy a vytvoření „evropského snu“ mluvil i zakladatel Spotify Daniel Ek. Do zajímavým začínajících firem přitom slíbil v horizontu deseti let investovat miliardu eur z vlastních peněz.

Evropa jako celek v úrovni investic do startupů za Spojenými státy dlouhodobě zaostává a nadějné společnosti za úspěchem často odcházejí třeba právě do Silicon Valley. Ek, jehož hudební streamovací obr stále sídlí ve švédském Stockholmu, se tak snaží zdůraznit vytváření lepší atmosféry pro místní rozvoj. Ten může zlepšit nejen technologickou kulturu kontinentu, ale také úroveň života, když Evropané mají typicky mentalitu společného spíše než individuálního úspěchu.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym