Další historický zápis pro SpaceX a NASA. Elon Musk vyslal k Mezinárodní vesmírné stanici poprvé čtyři astronauty

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Noční start rakety SpaceX Falcon 9 a mise Crew-1 s lidskou posádkou v lodi Dragon

0Zobrazit komentáře

V květnu letěli na zkoušku dva, teď vyslalo SpaceX už čtyři. Vesmírná společnost vizionáře Elona Muska si připsala další historický zářez, když v noci na dnešek opustila odpalovací rampu její raketa Falcon 9 s lodí Dragon a poprvé rovnou čtyřmi astronauty na palubě.

Začala tak mise s označením Crew-1, která má posádku ve složení tří astronautů americké NASA a jednoho člena japonské JAXA dopravit na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Až tam za několik hodin dorazí, Spojené státy tak téměř po deseti letech od vyřazení raketoplánů získají nezávislost na dopravě loděmi Sojuz, za něž léta platily Rusům tučné poplatky.

Loď měla původně startovat už v noci ze soboty na neděli, kvůli počasí nad Atlantikem však nakonec inženýři let odložili. Přestože v místě startu rakety měly být podmínky dobré, meteorologům dělala starosti předpověď v místech, kde měl na vodní plošině přistát první stupeň rakety Falcon 9. Ten totiž plánuje SpaceX, jak je již zvykem, použít i pro nadcházející mise.

Už kolem půl desáté, tedy čtyři hodiny před startem, se astronauti začali oblékat do futuristických skafandrů vyrobených právě společností SpaceX. O zhruba hodinu později vyšli z administrativní budovy a vyrazili elektromobily Tesla na třináctikilometrovou cestu k odpalovací rampě.

Zhruba dvě hodiny před startem už za nimi podpůrní pracovníci zavřeli poklop, ale v procesu objevili únik vzduchu, a tak jej museli znovu otevřít. Nakonec problém vyřešili včas. Následovalo odklopení přístupové rampy, tankování a poslední přípravy před startem. Sledovat jsme tak mohli podobné scény jako v květnu, kdy se lidská posádka vydala v lodi Dragon na ISS vůbec poprvé.

Nakonec se podle nového plánu raketa mise Crew-1 odlepila z rampy LC-39A na floridském mysu Canaveral v 1.27 SEČ v noci z neděle na pondělí. Celý proces před startem i po něm bylo možné sledovat živě, jak jsme si již u většiny misí SpaceX zvykli.

Zkušený Japonec i premiéra bývalého mariňáka

V čase vydání tohoto článku loď Dragon, pojmenovaná Resilience (Houževnatost), krouží nad Zemí. Připojit k Mezinárodní vesmírné stanici by se měla až kolem 4.00 SEČ v úterý. I tady bychom měli sledovat podobný scénář, jaký se udál poslední květnový den při předchozí misi.

Posádce mise Crew-1 velí americký astronaut Michael Hopkins, pro něhož je jde o druhý let do vesmíru. Jeho pravou rukou je čtyřiačtyřicetiletý pilot a bývalý mariňák Victor Glover, jenž do vesmíru letí vůbec poprvé. Jedinou ženou na palubě je Shannon Walkerová, která už taktéž na jedné misi na ISS byla. Vůbec nejzkušenějším je z celé posádky Sóiči Noguči. Tento japonský astronaut byl už byl ve vesmíru dvakrát, v letech 2005 a 2009.

spacex-crew12

Foto: NASA/SpaceX

Posádka mise Crew-1: Shannon Walkerová, Victor Glover, Michael Hopkins a Sóiči Noguči

S příletem posádky mise Crew-1 vznikne na ISS netypická situace. Celkem totiž ve vesmírném komplexu o rozměrech fotbalového hřiště bude sedm astronautů, i když obvykle jich bývalo jen šest. Aktuálně už jsou na Mezinárodní vesmírné stanici dva Rusové a jedna Američanka.

Pokud vše půjde podle plánu, posádka v čele s Michaelem Hopkinsem se vrátí v lodi Dragon na Zemi někdy v květnu příštího roku. Chybět by opět neměly ani červenobílé padáky. Na ISS se tak na chvíli potká s posádkou připravované mise Crew-2, která by podle aktuálních plánů měla z Floridy odletět 30. března 2021. Na palubě další mise bude i první evropský astronaut, Francouz Thomas Pesquet.

Pro SpaceX je spolupráce na pilotovaných letech vyvrcholením partnerství s NASA. Lodě Dragon chce Musk použít v budoucnu i pro první vesmírné turisty a okružní let kolem Měsíce. Současně je jeho cílem s raketou Starship dobýt i Mars. Před cestou na rudou planetu však ještě musí lidstvo překonat spoustu překážek.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym