Čeští VRgineers znovu posilují. Na vývoj VR brýlí, které využívá i americké letectvo, nabírají další desítky milionů

Filip HouskaFilip Houska

vrgineers-xtal

Foto: VRgineers

Brýle XTAL od českého startupu VRgineers

0Zobrazit komentáře

Je tomu zhruba deset měsíců, co česko-americká firma VRgineers představila svou další generaci unikátních brýlí pro virtuální realitu XTAL, které díky svým zobrazovacím schopnostem a vysokému rozlišení patří ke špičce na trhu. A byť se těší velké oblibě u profesionálních klientů, jež její headset používají například k prototypování vozů nebo simulování letů, firma pod vedením Marka Polčáka rozhodně neusíná na vavřínech. Naopak.

VRgineers v uplynulých dnech uzavřeli další úspěšné investiční kolo, které navazuje na loňské září, kdy se společnosti podařilo vybrat několik desítek milionů korun. I tentokrát jde o stejné řády, když firma nabrala další dva miliony dolarů (zhruba 44 milionů korun) od investičních fondů Y Soft Ventures, Nation1 a dalších investorů.

Zatímco Y Soft Ventures miliardáře Václava Muchny a Nation 1 investora Marka Moravce ve firmě posilují a každý z fondů zvyšuje svůj podíl z původních 7,5 procenta na přibližně 11 procent, do VRgineers přichází i noví hráči. Mezi ně patří  vývojová společnost Quanti, kterou před deseti lety založil zmíněný Polčák. Ten ve VRgineers stále drží největší podíl (27 %).

marek-polcak-vrgineers4

Foto: VRgineers

Marek Polčák, zakladatel a CEO VRgineers

„Náš obor se vyvíjí neuvěřitelným tempem a my musíme držet krok. Například již dva měsíce po uvedení modelu XTAL s 8K rozlišením na trh jsme měli dokončenou instalaci 55 zařízení na americké vojenské základně Vance Airforce Base, která je považována za průkopníka nových technologií ve výcviku pilotů amerického letectva,“ reaguje na probíhající změny této oblasti spoluzakladatel a šéf VRgineers Marek Polčák.

Právě americké letectvo (i námořnictvo) a další obrovští zákazníci jako NASA, Audi, BMW nebo Westfield z pokročilých technologií brýlí XTAL nejvíce benefitují, jelikož jim umožňují dělat takové věci, které mnoho jiných produktů na trhu tak dobře nedokáže. Typicky jde o zmíněné vizualizování vozů, s čímž experimentuje i Škoda Auto, nebo simulování náročných letů pilotů. A přesně na tuto oblast se bude firma nadále silně zaměřovat.

VRgineers se navíc dál daří navzdory pandemii, která byznys tuzemského technologického startupu příliš neomezuje. Podle Polčáka rostou firmě tržby meziročně dvojnásobným až trojnásobným tempem a chtějí je letos dostat nad hranici 45 milionů korun. „Abychom mohli pokračovat v tomto růstu, potřebujeme dodatečné finanční prostředky na rozšíření produktů směrem k našim hlavním odběratelům,“ dodává jeden z trojice zakladatelů.

Aktuálním vlajkovým produktem jsou zmíněné vylepšené brýle XTAL, které společnost představila vloni na veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas. Ty nabízí především horizontální rozlišení 8K v LCD displeji, díky němuž lze na jedno oko zobrazovat vizuální obsah ve 4K. Obsahují ale i technologii „foveated rendering“ pro precizní zobrazování té části obrazu, kterou uživatel skutečně sleduje, čočky s 180stupňovým zorným úhlem nebo snímkovou frekvenci o 210 snímcích za vteřinu.

vrgineers-xtal

Foto: VRgineers

Headset XTAL na hlavě pilota

Diskuze (0)

Novinka

Anonym