3D tiskař Josef Průša ve své pražské dílně spouští akcelerační program pro startupy. Nabízí peníze do startu i možnou investici

Peter BrejčákPeter Brejčák

Josef Prusa_Prusa Research_005

Foto: Prusa Research

Josef Průša, zakladatel a CEO Prusa Research

0Zobrazit komentáře

Když Josef Průša před lety začal stavět svoji první 3D tiskárnu, narážel na několik problémů, které ho v dalším vývoji zbytečně zdržovaly. Chyběly mu například stroje na výrobu prototypů, ale také místo, kde by je společně s dalšími nápady a pokusy mohl testovat. Když pak se svou firmou Prusa Research na výrobu 3D tiskáren dobyl svět, rozhodl se před dvěma lety založit PrusaLab, hi-tech dílnu otevřenou pro veřejnost.

Ve snaze podporovat další výzkumníky a nápady však touto aktivitou třicetiletý Průša nekončí. S ohledem na pandemii koronaviru, která znemožnila členský provoz dílny, teď v PrusaLab vzniká akcelerační program pro startupy, umělce a další makery.

Všem kreativcům poskytne nejen technologické zázemí a mentoring, ale také uhrazení počátečních nákladů do 150 tisíc korun a možnost jednání o budoucí investici, kde již částka není omezena. CzechCrunch je mediálním partnerem akcelerátoru a vybraným projektům pomůže s mentoringem.

prusa-research-farma

Foto: Prusa Research

Tisková farma na výrobu 3D tiskáren Prusa Research

„PrusaLabem před krizí prošla řada členů, kteří díky našemu zázemí rozjeli vlastní podnikání. Náš akcelerátor je způsob, jak dílnu v těchto nepříznivých časech znovu otevřít české tvůrčí komunitě,“ říká ředitel PrusaLabu Ondřej Kašpárek.

Projekty by měly mít hardwarové zaměření, inovační potenciál a podmínkou je také alespoň částečně zpřístupnění projektu ve formě open-source. Účastníci akcelerátoru získají k dispozici prostor pro realizaci produktu v pražských Holešovicích, kde PrusaLab i celá společnost Prusa Research sídlí.

Do akcelerační programu, který uzavírá přihlášky 30. listopadu, se mohou přihlásit již rozpracované produkty, ale také projekty ve fázi nápadu. Vybrané projekty následně získají šest měsíců na realizaci, během této doby jsou členové týmu PrusaLabu připraveni výsledný produkt ve spolupráci s účastníky navrhnout, vyrobit prototyp, otestovat a oficiálně vydat.

„Jednou z hlavních předností našeho akceleračního programu je různorodý kolektiv odborníků na digitální fabrikaci, který bude na produktech spolupracovat. V týmu máme zkušené elektro vývojáře, designéry, konstruktéry, projektové manažery a samozřejmě i 3D modeláře a tiskaře,“ doplňuje Kašpárek.

Projekty, které se akcelerátoru v PrusaLabu zúčastní, nemají žádnou větší investici rozhodně jistou, Josef a Ondřej Průšovi ale již před časem ukázali, že se do nadějných firem investovat nebojí. V červenci poslali deset milionů korun do olomouckého startupu Worldee.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym