Začali s teniskami, které miluje celé Silicon Valley. Allbirds teď přidávají i další módu včetně triček z krabích skořápek

Filip HouskaFilip Houska

shoes

Foto: Allbirds

Po teniskách se Allbirds pouští do ekologického oblečení

0Zobrazit komentáře

Když Novozélanďan Tim Brown před šesti lety představil první udržitelné tenisky Allbirds, nejspíš nečekal, jaké haló s nimi způsobí. Na stylovou siluetu vyrobenou primárně z ovčí vlny, která měla zajišťovat maximální pohodlí při nošení, získal nejen miliony korun z Kickstarteru, ale také investice od osobností z Hollywoodu a Silicon Valley. Teď už je z Allbirds regulérní značka, která se díky svému silnému renomé rozhodla začít vyrábět i oblečení.

Stejně jako u decentních tenisek, které si oblíbil mimo jiné bývalý americký prezident Barack Obama, i během navrhování nové módy myslí Allbirds na materiály šetrné k životnímu prostředí. Proto do sortimentu tohoto startupu ze San Franciska dorazily takové kousky, které slibují co nejnižší uhlíkovou stopu, ale zároveň vysoký komfort a kvalitní dílčí provedení.

V první vlně nového oblečení Allbirds uvedli trička, svetry, kardigany a zimní bundy, respektive péřovky. A jak by se dalo od Brownovy značky očekávat, přichází v minimalistických, jednoduchých designech bez jakýchkoliv výrazných nápisů a rušivých prvků. Zkrátka jedna hlavní barva a jasný střih. Potenciální zájemce však bude spíše zajímat, z čeho jsou vyráběny.

allbirds-apparel-2

Foto: Allbirds/CzechCrunch

Dámský bílý kardigan a pánský černý svetr přes hlavu

Zatímco bundy se skládají ze šetrnějších lyocellovových vláken, které jsou v módním rybníčku známy pod obchodním názvem Tencel, a recyklovaného polyesteru, svetry a kardigany sází na vlnu z ovcí plemene Merino. Tam už má Allbirds ostatně velké zkušenosti, protože ze stejného materiálu vyrábí i svršek svých pohodlných tenisek.

Použití tohoto typu ovčí vlny při výrobě svetrů je obzvlášť důležité. Pokud zrovna nejde o kašmír, běžné svetry z klasických módních řetězců mohou nepříjemně kousat a svědit. Merino má ovšem vlákna, jejichž průměr je až o 80 procent menší než průměr lidského vlaku, díky čemuž pěkně sedne na tělo, příjemně se nosí a navíc má antibakteriální a pachuvzdorné vlastnosti.

Pro muže i ženy pak Allbirds nabízí svetry v přírodně černé a přírodně šedé barvě za cenu 150 eur, tedy přibližně 4 000 korun. Co se týče kardiganů, u kterých startup kladl ekologický důraz i na knoflíčky a vyrobil je z recyklovaného polyesteru, tam je cena o 10 eur vyšší a pro pány jsou ve standardních velikostech dostupné pouze v černé barevné kombinaci.

allbirds-apparel-6

Foto: Allbirds/CzechCrunch

Zimní bundy od Allbirds

Zimní bundy jsou pochopitelně dražší a vyjdou na zhruba 7 600 korun, respektive 280 eur, a to jak v pánských, tak dámských variantách. Na rozdíl od svetrů a kardiganů působí na první pohled mnohem plastičtěji (až „leskleji“) a černá a bílá barva na nich mnohem více vynikne. Vše je možné objednávat i do Česka s poštovným zdarma, což již pár měsíců platí také u tenisek.

Nová trička z krabích skořápek

Ačkoliv svetry, kardigany a bundy jsou s blížící se zimou nepochybně užitečnými kusy oblečení, lze očekávat, že největší zájem bude o nová trička s krátkým rukávem. V této kategorii se totiž startup, jehož tržní hodnota se odhaduje na 1,7 miliardy dolarů, použil něco, co ve světě módy nemá příliš dlouhou historii. Ostatně vyrábět trika s použitím krabích skořápek, to zní šíleně.

Pro Allbirds ale nikoliv – vlastně jde o jeden ze zajímavých způsobů, jak se efektivně zbavovat krabích skořápek, které jsou dennodenně vyhazovány restauracemi a dodavateli mořských plodů. Výrobní směs obsahuje jak vlákna ze schránek krabů vyskytujících se na pobřeží Labradorského moře, tak vlnu a vlákna z eukalyptu, což Allbirds propaguje pod označením TrinoXO.

allbirds-apparel-4

Foto: Allbirds/CzechCrunch

Pánská trička Allbirds

„Vyhozené materiály jsou Svatým grálem, když jde o udržitelná vlákna. Pro životní prostředí je to mnohem lepší než zisk surových materiálů,“ dodává pro magazín Fast Company Jad Finck, šéf inovací a udržitelnosti v Allbirds. Na TrinoXO jsou pak založena všechna nová trička – pánská, dámská, černá, bílá, šedá i limitované verze ve žluté, fialové i zelené kombinaci.

Cena je 50 eur, respektive zhruba 1 400 korun. To zrovna není vyloženě přijatelná cena pro masy, Allbirds ovšem slibuje, že tento typ triček je vysoce kvalitní, antibakteriální a nemusí se tolik prát. Pro někoho tudíž může jít o dobrou investici, navíc s ohledem na to, že se jedná o esenciální kousky a není třeba je každý den měnit.

Propojení s teniskovým byznysem

S představením nového oblečení Allbirds doplňují své dvě další oblasti. Jednou z nich je spodní prádlo a tou druhou, důležitější jsou tenisky. Jak už bylo zmíněno výše, právě na nich startup postavil svůj byznys a díky velké oblibě u hollywoodských hvězd i osobností technologického průmyslu v Silicon Valley se postupně dostávají do mainstreamu.

Momentálně se v nabídce Allbirds objevují tři modely tenisek, přičemž první z nich je určený na běh a do letního, teplého počasí a zbylé dva mají nabízet dostatečný komfort v horších podmínkách. Typicky během zimy nebo deště. Začínají na ceně 135 eur (3 700 korun) a bezproblémově je jde objednat i do Česka.

allbirds-wool

Foto: Allbirds

Tenisky Allbirds Wool Runners

Diskuze (0)

Novinka

Anonym