Vykreslené postapo z futuristického Japonska. Slovenští Airo Games slibují, že se na jejich první velkou hru vyplatí počkat

Filip HouskaFilip Houska

life-of-delta_1

Foto: Airo Games

Life of Delta vás přenese do postapokalyptického Japonska

0Zobrazit komentáře

O tom, že mají Češi nadání tvořit originální, atraktivní a světové hry, jsme se přesvědčili už nesčetněkrát. Ať už v rámci středověkého dobrodružství Kingdom Come: Deliverance, hororové adventury Someday You’ll Return, nápaditých titulů typu Creaks či Pilgrims od Amanity nebo akcí ve městě Lost Heaven, kde se odehrává Mafia. O obřím úspěchu VR hitu Beat Saber ani nemusíme mluvit. Zajímavé hry ovšem vznikají i u našich bratrů na Slovensku, což potvrzuje chystaný titul od Airo Games.

Pokud jste o tomto herním vývojářském studiu z východoslovenských Košic ještě neslyšeli, patrně se není čemu divit. Ačkoliv Airo Games vznikli již v roce 2017 a mají ve svých řadách zhruba desetičlenný tým umělců, programátorů, designérů, zvukových designérů a skladatelů, stále nemají venku žádnou hru. Na druhou stranu pracují na jedné, která může Slovensko po herní stránce proslavit nejen v Česku, ale i v dalších zahraničních zemích.

Jejich očekávaný titul se jmenuje Life of Delta, na kterém Airo Games pracují od svého založení. Půjde o netradičně zpracovanou adventuru na bázi point-and-click, během níž budou hráči ovládat malého robota jménem Delta v postapokalyptickém Japonsku. Výjimečnost této hry má spočívat především v grafickém zpracování – tvůrci totiž ručně kreslí všechny úrovně, kterých má být rovných pětadvacet, a přistupují tak k celému procesu kreativněji než jiná studia.

life-of-delta_3

Foto: Airo Games

S malým robotem se ve hře Life of Delta budete muset prokousat 25 úrovněmi

„Od malička jsem byl gamer a hraní her mě vždy bavilo. Čím více jsem se dostával do světa designu a animací, tím víc jsem chtěl vytvořit svůj vlastní projekt, a po hraní her Machinarium, Primordia nebo Limbo jsem se konečně rozhodl pro styl, na kterém náš první velký projekt založíme,“ objasňuje svou prvotní inspiraci pro CzechCrunch Samuel Lorinčík, zakladatel Airo Games.

Dobrodružství roztomilého robota, jehož hlavním úkolem je v divočině futuristického Japonsku najít svého ztraceného otce, mělo už být dávno venku. Bohužel však bylo oddáleno v důsledku neúspěšné crowdfundingové kampaně na Kickstarteru, kterou Airo Games v březnu roku 2018 rozjeli s cílem nasbírat alespoň necelých 20 tisíc dolarů na další rozvoj.

Ukazatel nasbíraných peněz se ovšem zastavil na zhruba čtvrtině z minimální částky, kampaň skončila neúspěchem a tým musel pokračovat pouze s vlastními prostředky. „Velikost projektu se stále zvětšovala a problémy s financováním vývoj hry také zpomalovaly,“ popisuje Lorinčík nepříjemnou situaci, která je potkala.

I kvůli problémům s financováním se Airo Games na nějaký čas odmlčeli a nový „návrat na scénu“ přišel ke konci loňského roku, kdy se studio na svých sociálních sítích znovu ozvalo a oživilo vzpomínky na tento projekt. Navíc se podařil získat i částečný grant od Fondu na podporu umění, což studiu pomohlo pokračovat ve vývoji.

samuel

Foto: Airo Games

Samuel Lorinčík, zakladatel studia Airo Games

Předzvěst postupného dokončení Life of Delta značí i spuštění profilu na platformě Steam, kde se objevily jak dodatečné informace, tak trailer, který vyobrazuje zmíněného robota v ponurém, naoranžovělém prostředí a medailonky dalších obyvatel pouště, s nimiž se budou hráči střetávat. Především ale ukazuje rozmanitou grafiku a jemné animace.

Nepůjde však o pouhou „klikačku“. Součástí celé hry mají být i rébusy, na základě kterých se hráči budou posouvat v příběhu, doplňující minihry a organizace předmětů v inventáři. Ve výsledku tak může jít o poměrně komplexní hru, jež přiláká různorodé kategorie hráčů. Life of Delta poběží na enginu Unity a díky takzvaným paralaxním efektům, které navozují pocit hloubky i ve 2D rozložení, přiláká také fanoušky důmyslného technického zpracování.

life-of-delta_2

Foto: Airo Games

V Life of Delta narazíte na nespočet prapodivných postav

Na samotné vydání hry si ale budeme muset ještě nějaký čas počkat. Airo Games očekávají, že se jim podaří titul zkompletovat do podzimu příštího roku s tím, že vyjde jak pro operační systémy Windows, macOS a Linux, tak na Nintendu Switch. Teoreticky by se mohlo dostat i na PlayStation a Xbox, jak bylo dříve slíbeno, ovšem teď o podpoře těchto konzolí tvůrci mlčí.

„Budeme rádi, pokud nám prodeje Life of Delta umožní financovat i naše budoucí projekty. Chceme totiž reprezentovat slovenskou herní scénu v globálním měřítku,“ slibuje si Lorinčík.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym