Společně se Stevem Jobsem v Applu měnili svět. Teď uznávaný designér Jony Ive začíná spolupracovat s Airbnb

Filip HouskaFilip Houska

ive-1

Foto: Apple

Jony Ive, tvůrce iMacu, iPhonu nebo iPadu

0Zobrazit komentáře

Když loni v červnu proletěla světem zpráva o odchodu Jonyho Ivea z Applu, pro mnohé to byl velký šok. Za branami kalifornské firmy působil od roku 1992, stál za zásadními produkty typu iMac, iPod, iPhone nebo iPad a každý ho bral jako toho nejdůležitějšího člena designového týmu. Ostatně v roce 2015 byl jmenován šéfdesignérem celé jablečné společnosti. Teď bychom ale jeho myšlenky mohli vídat v produktech úplně jiné firmy, Airbnb.

Ti bystřejší mohli v posledních letech Iveova angažmá v Applu pozorovat, že se jeho přímý vliv na podobu nového hardwaru poněkud vytrácí. Povýšení na pozici CDO (Chief Design Officer) ho totiž trochu paradoxně odsouvalo do pozadí – každodenní řízení designu převzali jiní a slavný Brit se postupně vzdaloval. Byť stále do designu promlouval, už neměl ten největší vliv jako kdysi.

Nebylo tedy takovým překvapením, když se Ive rozhodl Apple definitivně opustit, aby se mohl věnovat novým projektům pod hlavičkou svého designového studia LoveFrom, které založil s parťákem Marcem Newsonem. I tak měl s Applem nadále externě spolupracovat, ale zároveň již mohl začít na rozdíl od let minulých začít naplno pracovat i pro jiné klienty.

apple-jony-ive-tim-cook-iphone-xr

Foto: Apple

Jony Ive a Tim Cook při představení iPhonu XR v roce 2018

Teď se ukazuje, že si třiapadesátiletý Brit a držitel Řádu britského impéria místo navrhování nové elektroniky vybral úplně jiný obor. Zahajuje totiž spolupráci s Airbnb, jednou ze světově nejznámějších firem pro zprostředkovávání krátkodobého (a nově i dlouhodobějšího) ubytování, se kterou podepsal několikaleté partnerství. A možností, co by v Airbnb mohl se svým týmem z LoveFrom dělat, může být hned několik.

„Rozhodli jsme se Jonym a partnery z LoveFrom spolupracovat na nové generaci výrobků a služeb Airbnb. Jony nám také pomůže s vývojem interního designového týmu, o kterém si myslí, že je jedním z nejlepších na světě. Vím, že je z tohoto vztahu, jenž prohloubí spolupráce s našimi kreativci, nadšený,“ uvedl spoluzakladatel a šéf Airbnb Brian Chesky.

Právě Chesky může být v novém rozhodnutí Ivea zásadním aspektem. Dlouhodobě jsou totiž přáteli a oba nad designem smýšlí podobně – věří, že nejde jen o to, jak věc vypadá, ale především o to, jak funguje. Ive navíc šéfovi Airbnb v začátcích pomáhal, a dokonce jeho firmu veřejně vychválil v žebříčku TIME 100 o nejinovativnějších lidech roku 2015.

Jen na čistě kamarádské bázi však nově ohlášená spolupráce pravděpodobně probíhat nebude. Vzhledem k tomu, že Ive do Airbnb přináší i své profesní partnery z řad designérů, inženýrů, hudebníků, spisovatelů a dalších umělců, rozsah novinek může být skutečně velký. Především s ním ale přichází také architekti.

AIRBNB-SAMARA-CZECHCRUNCH

Foto: Airbnb

První návrhy, jak by mohly komplexy v rámci projektu Backyard vypadat

Není totiž tajemstvím, že Airbnb vedle pronajímání ubytování (které teď kvůli pandemii trpí) proniká i do oblasti stavění domů, lépe řečeno minimalistických příbytků, nad kterými přemýšlí v rámci projektu Backyard. A jak je známo, také Ive má v architektuře dobré renomé, což potvrzuje sídlo Apple Park nebo síť Apple Storů, na nichž se podílel.

Ani tam to však nemusí končit, respektive vůbec začít. Jony Ive v minulosti experimentoval například s vybavením do koupelen, vánočními stromky bez jakýchkoliv dekorací nebo luxusním broušeným prstenem z jednoho kusu diamantu. Nehledě na to, že v šuplíku má nepochybně další nápady.

Kdy se vliv studia LoveFrom do Airbnb promítne, je ve hvězdách, ačkoliv Chesky zmiňuje, že už nějaké náměty mají. Zajímavostí s ohledem na Apple je také fakt, že Ive není prvním bývalým zaměstnancem firmy, který se k Airbnb připojil. V roce 2019 zaujala místo v jeho představenstvu Angela Ahrendtsová, jež v Applu zastávala pozici senior viceprezidentky pro retail.

Brian Chesky, spoluzakladatel a šéf Airbnb

Diskuze (0)

Novinka

Anonym