Prvok a nově i Druhok. První 3D tištěný dům v Česku je levnější a chystá se i jeho propracovanější nástupce

scoolpt2

Foto: Scoolpt

Vizualizace domu Druhok od studia Scoolpt

0Zobrazit komentáře

Na projektu budov „stavěných“ pomocí 3D tisku v Česku aktuálně pracuje hned několik týmů. Vůbec nejdál je v tomto směru českobudějovické studio Scoolpt, které nejenže svůj 3D tištěný objekt pojmenovaný Prvok již vytvořilo, ale už má za sebou i svůj několikaměsíční pobyt v Praze – veřejnosti se totiž představil přímo na hladině Vltavy.

Jak takový dům z 3D tiskárny vzniká, jsme měli v létě možnost vidět na vlastní oči, a už tehdy od Scoolptu zaznívala slova o možných nástupcích Prvoku. První verze tohoto domu vyšla přibližně na 10 milionů korun, což je částka, kterou by za relativně malé bydlení vhodné nanejvýše pro dvě osoby byl ochoten dát jen málokdo.

Pokud by se takový objekt podařilo dostat do sériové výroby, dalo by se podle odhadů autorů Prvoku snížit náklady na 4 až 5 milionů korun, což je stále poměrně vysoká částka, za kterou je dnes možné postavit již slušný rodinný dům.

prvok-vltava-min

Foto: Stanislav Krupař

Český Prvok je první plovoucí 3D tištěný dům na světě

Proto ve Scoolptu usedli k Prvoku ještě jednou a ve jménu co možná největších úspor jeho návrh přepracovali. Výsledkem je Prvok 2.0, tedy verze Prvoku určená pro co nejpohodlnější život dvou lidí, kteří mohou takový domek postavit ve městě i mimo něj.

O tom, jaké nejzásadnější rozdíly přepracovaný Prvok přináší, se rozhovořil Ladislav Trpák, bratr Michala Trpáka a další člen týmu studia Scoolpt. „Díky Prvokovi od Buřinky, který byl originál, jsme už zmapovali procesy i ověřili pracnost postupů, respektive nepotřebu některých subdodávek. Měníme způsob zhotovení středové části, nahrazujeme vstupní eliptické dveře a střední okna za obdélníkové. Vybavení interiéru již není v luxusní designové verzi, ale spíše v užitné a jednodušší. Elektro není chytré, ale standardní, a tak dále,“ říká Trpák.

S cenovkou začínající na částce 2,9 milionu korun nabízí objekt vlastní koupelnu se záchodem, obývací pokoj s kuchyňskou linkou, posezení a také ložnici. To vše ve zcela osobitém designu, za kterým stojí sochař Michal Trpák. Byť je nová verze Prvoku o poznání jednodušší, stále si uchovává onu organickou rozvlněnost v kombinaci s tvary, které evokují mikroorganismus.

prvok-burinka1

Foto: Česká Spořitelna

Jiří Vele, Kateřina Nováková, Michal Trpák a Ladislav Trpák, jádro ateliéru Scoolpt

Podle Ladislava Trpáka je dům určen především pro ty, kteří chtějí funkční chatu či výletní domek. Místo, kde jim případná izolace nebude vadit. Zároveň mají vášeň pro estetiku a nové technologie. Dům přeci jen stále nese charakteristický rukopis, na kterém se do značné míry podílí přímo robot, který jej tiskne. Tím je přepracované automotive rameno značky ABB, kterému ve Scoolptu říkají Máša.

Budějovické studio v současné době vede jednání hned s několika zájemci o tuto verzi Prvoku, kteří si mohou stavbu nechat upravit dle svých individuálních požadavků. Hrubou stavbu je dle Scoolptu možné vytisknout do 48 hodin a celé stavení může být na místě zkompletováno v řádu týdnů.

scoolpt3

Foto: Scoolpt

Vizualizace přepracované verze Prvoku

scoolpt4

Foto: Scoolpt

Vizualizace přepracované verze Prvoku

Dostupnější verze Prvoku však není tím jediným, co studio Scoolpt aktuálně zaměstnává. Inovace se chystají v podobě vylepšené tiskové hlavy a upraveného materiálu pro tisk. „Jednáme i s Kukou a Comau o větším robotovi. Dál sbíráme data z každého tisku a chceme časem vypracovat software, který by nadstavbově řídil jednotlivé komponenty a v návaznosti například na teplotu, vlhkost prostředí nebo velikost objektu by řídil i pumpu, míchačku a rychlost tisku. Tady vidíme v budoucnu prostor pro nějaké spojení i s případným investorem,“ nastiňuje budoucnost Trpák.

fitify-1

Přečtěte si takéZe studentského projektu do 180 zemí světa. České Fitify se svým virtuálním fitness koučem dobývá domácí cvičeníZe studentského projektu do 180 zemí světa. České Fitify se svým virtuálním fitness koučem dobývá domácí cvičení

Studio si je zároveň vědomo toho, že běžný dům většinou neobývají pouze dvě osoby, ale musí vyhovovat požadavkům nejméně čtyřčlenné domácnosti. Proto přišlo se svou novou koncepční verzí modulární účkové architektury.

Koncepce zvaná Druhok umožňuje rafinovaným kombinováním prefabrikátů vytvářet objekty se širokou možností konfigurace. Stavba tak může vycházet vstříc i náročnějším zákazníkům a jejich požadavkům a stát se alternativou ke klasickému rodinnému domu. Byť něco takového může zatím působit jako píseň budoucnosti, Scoolpt to vidí jinak. „Jsme připraveni. Případná výroba může začít v prvním kvartálu roku 2021,“ říká s úsměvem Ladislav Trpák.

scoolpt1

Foto: Scoolpt

Druhok může nabídnout stejné množství prostoru jako klasický rodinný dům

scoolpt5

Foto: Scoolpt

Jedna modulární architektura nabízí desítky možných řešení

Diskuze (0)

Novinka

Anonym