Nová řada iPhonů, český startupový exit za miliardy a H&M dělá ze starého oblečení nové. Přečtěte si zprávy týdne

integromat-ip
0Zobrazit komentáře

Na tuzemské scéně došlo v uplynulém týdnu k dalšímu obrovskému exitu. Tentokrát stál v hlavní roli český startup Integromat zaměřující se na automatizace, který za miliardy korun koupili Němci. Den před touto zvučnou zprávou Apple představil čtyři nové iPhony a H&M spustilo nový recyklační koncept, díky němuž si chce i zachránit svou ekologickou reputaci.

Vrátíme-li se zpět do Česka, zjistíme, že byl v Praze vyhlášen nový evropský startupový šampion a EY chystá další ročník soutěže Podnikatel roku. V návaznosti na úspěšné podnikatelské příběhy poté Forbes zveřejnil žebříček nejbohatších Čechů, přičemž velký zájem vzbuzuje i vstup Pilulky na burzu, z čehož chce těžit investiční skupina Wood & Company.

Během posledních sedmi dní jsme pro vás mimo jiné připravili i dva velké příběhy – v jednom figuruje Tomáš Jízdný s vizí nasadit virtuální realitu do škol, v druhém pak Eva Michálková a její odhodlání pomáhat handicapovaným. A pokud hledáte nové členy do pracovních týmů, na CzechCrunch Jobs můžete nyní po dobu nouzového stavu inzerovat zcela zdarma.

Před startem dalšího týdne přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze náš podcast CzechCrunch Weekly!

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

Poslechněte si zprávy týdne i v audio formě

Podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify, níže nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

?‍? Dropbox zavádí práci z domova natrvalo: Pandemie výrazně změnila smýšlení společností nad kancelářemi a čím dál více z nich začíná prosazovat především práci na dálku. Vedle Twitteru, Squaru nebo Googlu se nyní přidává i Dropbox, který ohlásil, že své zaměstnance nechá doma natrvalo. A pokud budou chtít přijít, využijí speciální kreativní prostory.

?? Titul evropského startupového šampiona míří do Lucemburska: V Praze se v rámci konference Startup World Cup & Summit vyhlašoval tzv. startupový mistr Evropy. Tento titul si nakonec odnesli lucemburští tvůrci platformy pro ochranu dat a digitální identity HighSide, o skvělý výsledek se ale postarali i Češi.

? Dexter se vrací: Televizní stanice Showtime si pro fanoušky kultovního seriálu Dexter připravila nečekanou zprávu. Sympaťák, který je ve dne policejním forenzním vědcem a v noci nemilosrdným vrahem, se totiž po sedmi letech vrátí na obrazovky v nové minisérii.

? Prahu zaplaví další stovky elektrokol: Do hlavního města se řítí další flotily elektrických kol, tentokrát v barvách Lime a Boltu. Dohromady oba startupy vysází po Praze několik stovek modelů, které mají občanům i turistům ještě více přiblížit trend městské mikromobility.

?‍? EY hledá dalšího Podnikatele roku: O tom, že v Česku vznikají mnohdy velmi zajímavé podnikatelské příběhy, není pochyb. Prestižní soutěž Podnikatel roku pod hlavičkou EY pak takové úspěšné jedince hledá a letošek nebude jiný. Novou tvář bude hledat i Oliver Dlouhý z Kiwi.com, který vloni soutěž ovládl.

? PPL výrazně usnadňuje vracení balíků: Pro mnohé je vracení nevyhovujícího zboží noční můrou, společnost PPL však chce tento proces zjednodušit a hlavně zrychlit. Spouští proto novou službu založenou na zpětných etiketách, se kterou chce vycházet vstříc jak zákazníkům, tak e-shopům.

?‍? HBO natočí seriál o Elonu Muskovi a SpaceX: Vize odvážného podnikatele Elona Muska fascinují širokou veřejnost a HBO se nyní rozhodlo, že je zmapuje v novém seriálu. Konkrétně se zaměří na SpaceX a dobývání vesmíru, které Musk diriguje. Jednu z rolí obsadí i slavný americký herec Channing Tatum.

? Pracovní nabídky pro firmy na CzechCrunch Jobs zdarma: Jen co se tuzemská ekonomika po jarním útlumu znovu nadechla, přichází nešťastné okolnosti znovu. Proto jsme se rozhodli, že firmám pomůžeme. Na CzechCrunch Jobs tak nyní během nouzového stavu můžete inzerovat zcela zdarma a ještě lépe tak hledat nové členy do týmu.

***

Další obrovský exit z Česka. Automatizační platformu Integromat kupují za miliardy korun Němci

ondrej-gazda

Foto: Integromat

Ondřej Gazda, spoluzakladatel a CEO Integromatu

Český startupový svět hlásí další velký úspěch! Postaral se o něj Integromat, který se veze na vlně automatizace činností všeho druhu a teď ho za miliardy korun kupuje německý obr.

***

Přineste staré oblečení a na vlastní oči sledujte, jak se z něj vyrábí nové. H&M začíná recyklovat přímo v prodejně

hm-1

Foto: David Thunander

Prodejna na stockholmském náměstí Sergels Torg

Ze starého oblečení zcela nové, a to přímo před vašima očima. H&M začíná testovat nový systém pro recyklování, pomocí kterého chce plnit své představy o udržitelnějším světě.

***

Chceme otevřít investování do akcií pro všechny. Vstup Pilulky na pražskou burzu je první vlaštovka, říká Sýkora z Wood & Co

sykora

Foto: Wood & Co

Jan Sýkora, spolumajitel investiční skupiny Wood & Company

Vstup Pilulky na burzu bude velká událost. Využije ji také investiční skupina Wood & Company, která chce rozhýbat pražskou burzu a nabídnout maximálně jednoduché investování do těch nejzajímavějších akcií pro všechny.

***

Partner newsletteru

Startupový akcelerátor pro studenty Red Bull Basement. Se svým nápadem se mohou přihlásit jednotlivci i dvojice z vysokých škol, a to pouze do 25. října. Více informací najdete na redbull.cz/basement.

red-bull-basement-key-visual

Foto: RedBull.cz

Vizuál akce Red Bull Basement

***

Petr Kellner pořád neohrožený. Mezi nejbohatšími Čechy ale posilují hoši z Avastu, Livesportu i startupoví investoři

czmiliardari

Foto: CzechCrunch

Mezi nejbohatšími Čechy nechybí investor Jan Barta, zakladatel Livesportu či šéf Avastu

O nejbohatším Čechovi v roce 2020 bylo opět dopředu jasno, ale své jmění úspěšně zvětšují také lidé z technologického byznysu. Nechybí mezi nimi zakladatelé Avastu, Livesportu či CDN77 a také startupoví investoři.

***

V Singapuru udělají z uzemněných Airbusů A380 restaurace s typickou palubní stravou. Za 30 minut bylo vyprodáno

singapore

Foto: Singapore Airlines

Palubní strava, která v době pandemie láká

Singapurské aerolinky se rozhodly bojovat s krizí po svém. Své uzemněné Airbusy přetvořily na restaurace a budou v nich podávat autentickou palubní stravu, o kterou byl tak velký zájem, že se místa k sezení vyprodala za pouhých 30 minut.

***

Apple uvedl čtyři hranaté iPhony s 5G. Nejmenší telefon s lepším displejem doplňují nadupané modely pro filmaře

iphone12-boxed2

Foto: Apple

Modrý iPhone 12 a iPhone 12 Mini

Nové jablečné telefony jsou tu. Apple ukázal hned čtyři nové iPhony, které se vracejí k populárnímu hranatému designu a vedle špičkových modelů pro náročné nabídnou i mini model, který padne do ruky.

***

Pět let dělal makléře, teď z Česka buduje startup Realtorify na analýzu nemovitostí a má první miliony od investorů

vladislav-kochetov

Foto: Realtorify

Vladislav Kochetov, zakladatel a ředitel startupu Realtorify

V nemovitostech se točí velké peníze, a tak lákají stále více startupů, které se snaží celý trh mapovat díky podrobné analýze dat. Novým hráčem je pražské Realtorify, které už přilákalo první investory.

***

Konec opisování nebo nepřítomného koukání z okna. Tomáš Jízdný na své střední škole zavádí virtuální realitu

tomas-jizdny

Foto: Futurum

Tomáš Jízdný, majitel Střední pedagogické školy Futurum v Praze

I když žáci stále sedí v lavicích, před očima už nemají tabuli, ale otevírá se jim zcela nový svět. Tomáš Jízdný nasazuje do výuky na své střední škole virtuální realitu, která má posunout kvalitu vzdělávání zase o kus dál.

***

Neslyší, ale vy to nepoznáte. Eva Michálková od dětství dřela a teď chce pomáhat milionům dalších neslyšících

michalkova2

Foto: Archiv EM

Eva Michálková, zakladatelka projektu Miraio

Eva Michálková má působivý životopis, a když se s ní bavíte, ani nepoznáte, že vás prakticky neslyší. Svůj handicap dokázala přetavit v životní motor a teď přesvědčila i americkou vládu, že je ta pravá, aby pomohla milionům dalších neslyšících.

***

První dům z 3D tiskárny už staví i v Německu. Vypadá jako běžný rodinný domek, jen má kulaté tvary

3dnemecko

Foto: Hous3Druck

Vizualizace konečné podoby domu

Vypadá jako standardní rodinný domek se zakulacenými tvary, v jádru ale představuje budoucnost bydlení. V Německu roste první dům z 3D tiskárny, který pojme i čtyřčlennou rodinu.

***

České GoPay má za sebou nejvýkonnější rok v historii. Tržby přesáhly 220 milionů a oficiálně ho přebírá francouzský obr

schwartz

Foto: GoPay/CzechCrunch

Pavel Schwarz prodává více než polovinu své firmy GoPay

GoPay.cz oficiálně patří pod francouzského obra Worldline, který za nadpoloviční většinu firmy zaplatil stovky milionů korun. A není se čemu divit, česká platební brána má za sebou nejlepší rok v historii.

***

České Flatio kupuje za miliony eur portugalskou platformu pro ubytování nomádů a chystá se do Jižní Ameriky

podpis-akvizice_-z-leva-za-nomadx-spoluzakladatel-david-williams-a-radim-rezek-spoluzakladatel-a-ceo-flatio-min

Foto: Flatio

Spoluzakladatel NomadX David Williams a Radim Rezek, spoluzakladatel a CEO Flatio

Česká služba pro střednědobé pronájmy Flatio.com ustála krizi a teď oznamuje velkou akvizici svého portugalského konkurenta, který se zaměřuje na digitální nomády a má pomoci s expanzí až do Jižní Ameriky.

***

Boření mýtů a užitečné rady pro každého začátečníka. Honza Javorek vydává příručku o hledání první práce v IT

honza-javorek

Foto: Jaroslav Novák

Honza Javorek vydává příručku o hledání první práce v IT

Po dobrých vývojářích a programátorech je dnes velký hlad. Kolem práce v IT ale koluje i celá řada mýtů, které se snaží se svým projektem Junior Guru bourat Honza Javorek a pomáhat tak všem nováčkům v oboru.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym