Kellner dotahuje nákup Novy za miliardy, nový design iPhonů a vlna startupových investic. Přečtěte si zprávy týdne

kellner-iphone
0Zobrazit komentáře

Nejbohatší Čech Petr Kellner byl v uplynulých dnech středem pozornosti. Nejen, že finalizuje nákup skupiny CME za desítky miliard korun, pod kterou spadá i oblíbená tuzemská televize Nova, ale v rámci boje proti pandemii daruje českým nemocnicím desítky plicních ventilátorů CoroVent. V zámoří pak Apple chystá další keynote, na níž ukáže nové iPhony.

Minulý týden se navíc nesl v duchu velkých tuzemských investic. Důležitou finanční injekci dostal od Mitonu startup Blabu Petra Kováčika, která mu pomůže „zrestartovat“ byznys, a stovky milionů korun, tentokrát od Credo Ventures, míří také datovému startupu Manta. A aby toho nebylo málo, i české Yieldigo nabralo, konkrétně 54 milionů korun na evropskou expanzi.

Dále se můžete začíst do příběhu Dalibora Farného, který vyrábí unikátní digitronkové hodiny s přesahem až do NASA, a zjistit, jak efektivně lze digitalizovat účetnictví pod taktovkou Jany Jáčové z UOL. Mimo jiné nám vyšel i nový díl CzechCrunch Podcastu, nyní s Ondřejem Kaniou, který dělá velmi zajímavé aktivity v oblasti školství.

Před startem dalšího týdne přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze náš podcast CzechCrunch Weekly!

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

Poslechněte si zprávy týdne i v audio formě

Podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify, níže nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

? České Yieldigo nabírá desítky milionů a chce dobýt Evropu: Oblast cenotvorby nemusí znít příliš atraktivně, ale když se k tomu přidá pokročilá umělá inteligence, může jít o užitečnou službu. Přesně na to se zaměřuje český startup Yieldigo, který nyní dostává investici 54 milionů korun, která ho má posunout dál do Evropy.

?? Kellner posílá do nemocnic plicní ventilátory: Nejbohatší Čech Petr Kellner se opět zapojuje do pomoci s probíhající pandemií. Prostřednictvím své skupiny PPF posílá vybraným českým nemocnicím 50 plicních ventilátorů CoroVent v celkové hodnotě 10 milionů korun.

? Nové iPhony už příští týden: Už jen pár dní zbývá do momentu, kdy Apple představí novou generaci iPhonů s očekávaným označením 12. V úterý 13. října tak patrně budeme svědky inovovaných zařízení s hranatějším designem, ještě výkonnějším čipem a podporou 5G.

?‍? Startupová soutěž pod taktovkou Red Bullu: O tom, že Red Bull nestaví svůj byznys jen na extrémních sportech, nelze pochybovat. Čím dál aktivněji se zapojuje i do startupové sféry a právě přes program Red Bull Basement chce nalákat ty nejinovativnější české projekty z hlav studentů.

?️ Z Bezrealitky něco jako realitka: I když populární služba pro přímý prodej či pronájem nemovitostí bez realitek plní nový zákon o realitním zprostředkování, ani tak nechce být tradičním hráčem na trhu. „Makléře ani provize nechystáme,” hlásí její šéf.

? Mattoni poprvé i v plechu: Vody značky Mattoni byly tradičně nabízeny v plastu nebo ve skle, ale to se teď s ohledem na udržitelnost a efektivnější recyklování mění. Poprvé se dostanou také do plechovek a exkluzivně budou prodávány na Košíku.

♻️ Freshlabels chystá vlastní second-hand: Prodejce stylového oblečení Freshlabels je známý pro své snahy o udržitelnost, a proto teď spouští novou službu, která má zákazníky motivovat k vracení starého oblečení s cílem šetřit přírodu. Brzy chce spustit i vlastní second-hand.

✈️ Boom ukazuje budoucnost nadzvukového létání: Již příští rok by do oblak mohl vzletět nový nadzvukový letoun, který by navázal na éru legendárního Concordu. Společnost Boom Supersonic totiž ukazuje letadlo budoucnosti, jež by mohl využívat i prezident Spojených států.

?️ Aukční rekord mezi českými obrazy: V umělecké branži je pseudonym Toyen velký pojem a teď se mu dostává ještě větší pozornosti. Olejový obraz Piková dáma, který tato slavná česko-francouzská malířka vytvořila, se vydražil za téměř 79 milionů a rázem tak stanovil nový aukční rekord mezi českými plátny.

***

Restart s investicí od Mitonu. České Blabu nově zřídí online kancelář pro každého, kdo se živí předáváním zkušeností

blabu-strejcek-kovacik

Foto: Blabu

Petr Kováčik a Tomáš Strejček, spoluzakladatelé startupu Blabu

Petr Kováčik prožil se svým startupem Blabu měsíce jako na houpačce. Už to vypadalo, že ho bude muset zavřít, ale teď nabírá miliony korun od Mitonu a chystá se pomoci všem, kteří chtějí předávat své zkušenosti a hledají pro to ideální online kancelář.

***

Obchodu za desítky miliard korun už nic nebrání. Nejbohatší Čech Petr Kellner může koupit skupinu stojící za TV Nova

kellner1

Nejbohatší Čech Petr Kellner

Petr Kellner a jeho PPF může oficiálně dokončit nákup skupiny CME za desítky miliard korun. Spadá pod ní mimo jiné i tuzemská televize Nova, která generuje největší zisk.

***

Automechanici s mobilem v ruce. Škodovka má aplikaci, která podle zvuku auta pozná, co je potřeba opravit

skoda-sound-analyzer3

Foto: Škoda Auto

Aplikace Sound Analyser od Škody Auto podle zvuků rozezná poruchu

Nedávno Škodovka představila své první elektrické SUV a teď ukazuje, že jí nejsou cizí ani další technologie. Automechanici dostanou novou aplikaci, která si poslechne zvuk auta a podle toho pozná, co je potřeba opravit.

***

V českém školství rosteme nejrychleji ze všech. Vnímám naše aktivity napůl jako aktivismus, říká Ondřej Kania v podcastu

ondrej-kania

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Ondřej Kania, spoluzakladatel a výkonný ředitel JK Education

Ondřej Kania ve škole nikdy nebyl premiant. Nemá titul a vlastně ani nikdy nechtěl podnikat. Přesto ve svých 27 letech provozuje hned čtyři školy a jeho vzdělávací skupina roste nejrychleji ze všech. „Vnímám to od začátku napůl jako aktivismus,“ říká v podcastu.

***

Bavme se o našem vlivu, ale Sociální dilema je příliš senzacechtivé. Facebooku se nelíbí dokumentární hit Netflixu

socialni-dilema

Foto: Exposure Labs/Netflix

Z dokumentu Sociální dilema se stal hit Netflixu

Všichni teď mluví o dokumentu Sociální dilema, který se stal hitem Netflixu. Ukazuje totiž mnohdy kontroverzní praktiky sociálních sítí, ale Facebook se teď ohradil s tím, že je až příliš senzacechtivý a realita je trochu jiná.

***

Datový startup Manta Tomáše Krátkého nabírá téměř 300 milionů korun. Přispělo i české Credo Ventures

kratky-manta-boxed

Foto: Manta

Tomáš Krátký, zakladatel a CEO startupu Manta

Český datový startup Manta roste nenápadně mimo záře reflektorů, ale rozhodně byste o něm měli vědět. V tom, co dělá, totiž patří k předním světovým hráčům a na další rozvoj nabírá obří investici.

***

Historická Vinohradská vodárna v Praze se za 200 milionů korun promění v moderní osvětové centrum o pitné vodě

hydropolis-boxed-min

Foto: Praha

Vinohradská vodárna se přemění v moderní osvětové centrum Hydropolis

Vinohradská vodárna patří k historickým symbolům Prahy a zanedlouho projde výraznou rekonstrukcí. Promění se v moderní osvětové centrum o pitné vodě a návštěvníky bude lákat i na vyhlídku na město.

***

Počítač ho nebavil, tak se pustil do výroby digitronek. Dalibor Farný rozžhavil výbojky a vypiplal je ve světový unikát

dalibor-farny-boxed

Foto: Dalibor Farný

Digitronkové hodiny z dílen Dalibora Farného

Měl slušně rozjetý byznys na internetu, ale pak ho uchvátily číslicové výbojky. S digitronovými hodinami dnes Dalibor Farný oslňuje celý svět a unikátní kousek moderně pojaté staré technologie z jeho dílny mají i v NASA.

***

Digitalizace vše zjednoduší, ale účetní nevymřou. Do pěti let chceme vyrůst na miliardu korun, říká Jana Jáčová z UOL

jana-jacova

Foto: UOL

Zakladatelka a šéfka UOL Jana Jáčová

Polovinu faktur sice v UOL pořád dostávají na papíře, ale přesto se daří Janě Jáčové úspěšně budovat online účetní firmu, která míří za miliardovým obratem. Digitalizace podle ní vše zjednoduší, ale dobří účetní budou pořád třeba.

***

Jako v opravdovém sporťáku. Aston Martin uvádí propracovaný simulátor pro esportovce i skutečné závodníky

aston-martin_1

Foto: Aston Martin

Nový závodní simulátor od Astonu Martin

Jeho doménou jsou precizní sportovní vozy, občas ale Aston Martin ze svého oboru vystoupí. Teď představuje propracovaný herní simulátor, ve kterém se budete cítit jako v opravdovém sporťáku.

***

Z populárních Stories se stává nástroj firemní komunikace. Slack s nimi chce zjednodušit práci na dálku

slack-stories

Foto: Slack

Krátká, mizející videa dorazí ještě letos i na Slack

Stories už nemusí sloužit jen jako zábava na Instagramu. Oblíbený formát krátkých, mizejících videí vstupuje i do firemního prostředí a po LinkedInu s nimi přijde také Slack, kde mají pomoci s nahrazováním online schůzek.

***

Film o nejlepším filmu všech dob. Netflix ukázal trailer na novinku Davida Finchera o vzniku Občana Kanea

mank-david-fincher-gary-oldman-netflix-1

Foto: Netflix

Film Netflixu Mank se zaměřuje na okolnosti vzniku Občana Kanea, často označovaného za nejlepší film všech dob

Občan Kane je často označován za nejlepší film všech dob. A právě o něm teď chystá vlastní film Netflix, pro který ho natočil hvězdný režisér David Fincher a má ty nejvyšší ambice.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym