Evropskými startupovými šampiony se v Praze stali Lucemburčané. Český 24 Vision System skončil třetí

Peter BrejčákPeter Brejčák

swcs2020

Foto: Dalibor Konopáč / SWCS

Vítězný startup evropského kola Startup World Cup má přislíbenou investici 500 tisíc dolarů

0Zobrazit komentáře

Ochrana dat, biotechnologie i umělá inteligence. Zlatým hřebem programu středeční pražské konference Startup World Cup & Summit se stala soutěž, ve které se jedenáct finalistů z regionálních kol utkalo o titul „startupového mistra Evropy“. Tím se stal lucemburský startup HighSide, druhou příčku pak obsadil britský iLof a zahanbit se nenechali ani Češi. Na třetím místě skončil projekt 24 Vision Systems.

Tuzemský zástupce se přitom do evropského finále probojoval z regionálního kola díky divoké kartě od poroty, ale nakonec sahal po nejvyšších příčkách i v rámci celé Evropy. A čím vlastně zaujal? V 24 Vision Systems se zaměřují na využití umělé inteligence ke kontrole kvality na výrobních linkách.

„Česko je autoland a společnost typu 24 Vision, které odhalují nedostatky ve výrobě pomocí umělé inteligence, mají své místo,“ uvedl k hodnocení Martin Vápeník, spolupořadatel akce a zástupce inkubátoru UP21.

Vítězný startup Highside se zase soustředí na ochranu dat a digitální identity, což je rovněž velmi aktuální téma. „Z pohledu investorů jsme se shodli na tom, že v tuto chvíli má nejvyšší potenciál z hlediska zhodnocení a škálovatelnosti,“ přiblížil Václav Pavlečka, předseda finálové poroty a CEO spolupořadatelského fondu Air Ventures.

swcs_finale_highside_l

Foto: Dalibor Konopáč / SWCS

Aaron Turner z vítězného startupu Highside

„Umí navíc hacknout Webex,“ doplnil Pavlečka s úsměvem volbu vítěze. Když jim totiž šéf lucemburského startupu během prezentace vysvětloval, proč je jejich řešení lepší než konkurence, zmínil, že kdyby měl víc času, ukáže jim, jak se jednoduše dostat do zabezpečení této platformy. „Rozhodně je to směr, kterým trh jde. Mají vášeň a můžeme si s nimi představit smysluplnou konverzaci,“ dodal Pavlečka.

Lucemburčané tak uspěli v konkurenci jedenácti finalistů z předchozích regionálních kol. Zároveň od spolupořadatelů soutěže UP21 a fondu Air Ventures získávají možnost investice ve výši 500 tisíc dolarů, tedy přibližně 11,5 milionu korun a směřují do světového finále v Silicon Valley.

Porota se shodla také na tom, že jedním z aktuálně nejvýrazněji se rozvíjejících odvětví jsou biotechnologie, přičemž právě v této oblasti se angažuje i britský startup iLof ocenění druhou příčkou. Pomocí umělé inteligence analyzuje lidský genom a napomáhá k efektivnějšímu a levnějšímu vývoji léků.

Trojici oceněných startupů pak se speciálním uznáním mimo pořadí doplnil slovenský zástupce Glykanostics, vítěz jednoho z regionálních kol. Jeho posláním je vyvinout domácí sady umožňující jednoduché testování proti chorobám, v první fázi se přitom chce zaměřit na rakovinu prostaty, jež je častým fatálním onemocněním u mužů.

„V Glyagnostics může trvat ještě několik let do uvedení na masový trh, a proto jsme se rozhodli udělit čestné uznání tomuto slovenskému startupu. Držíme palce, aby dlouhý proces do komercionalizace přežil,“ podotkl Martin Vápeník.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym