Do českých nemocnic míří 50 plicních ventilátorů CoroVent. Daruje jim je PPF Petra Kellnera

corovent00

Foto: CoroVent

Český plicní ventilátor CoroVent

0Zobrazit komentáře

Zatímco v létě se zdála být situace pod kontrolou, o několik měsíců později musí Česko čelit šíření covidu v masovém měřítku. Nové případy přibývají denně po tisících, a byť většina nemocných hlásí méně vážný průběh, který jsou schopni vyléčit doma, některé případy jsou natolik vážné, že vyžadují hospitalizaci a v některých situacích i umělou plicní ventilaci.

Tu dokáže zajistit i plicní ventilátor CoroVent, který během jarního nouzového stavu vyvinuli čeští experti napříč několika obory. A právě padesát těchto ventilátorů nyní obdrželo Ministerstvo zdravotnictví od skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Celková hodnota darovaných zařízení, která jsou určena pro tuzemské nemocnice, činí 10 milionů korun.

Zařízení by měla být rozdělena těm nemocnicím, jež aktuálně musí bojovat s nákazou nejurputněji. Konkrétně by se mělo jednat o pražské nemocnice FN Motol, FN Královské Vinohrady a Thomayerovu nemocnici a také nemocnice v Plzni a Hradci Králové. Z toho FN v Hradci Králové a FN Královské Vinohrady obdrží zařízení po pěti kusech, ostatní nemocnice po deseti.

corovent-mico2-min

Foto: Jan Kubát

Plicní ventilátor CoroVent v továrně třebíčské firmy MICo

Vývoj ventilátorů měl na starosti vědecký tým kolem profesora Karla Roubíka, který byl podporován iniciativou COVID19CZ a dalšími experty. Samotnou výrobu si vzala na starost skupina MICo Medical, která se pustila do příprav výroby v podstatě hned, jak to bylo možné. Ve velkém jí k tomu napomohla i finanční sbírka, v níž se za jediný den podařilo na výrobu plicních ventilátorů podařilo získat 15 milionů korun.

V srpnu CoroVent získal certifikaci americké FDA, což zařízení otevřelo cestu na vybrané trhy. MICo se zároveň spojilo s jihokorejskou finanční skupinou KHIND, která by měla pomoci právě s prodejem zařízení v zahraničí. V současné době by mělo mít MICo rozjednáno hned několik velkých objednávek, žádná z nich však prozatím nebyla stvrzena definitivně.

Pět desítek ventilátorů pro české nemocnice nyní musí počkat na finalizaci tuzemské certifikace, po které již nebude nic stát v cestě tomu, aby byl na přístroj napojen první pacient. Do výroby CoroVentu se navíc nyní mohou zapojit i třetí strany, a to díky dočasné licenci open hardware.

PPF se do podpory celého projektu zapojilo již v dubnu tohoto roku, a to finanční podporou přímo skupiny MICo Medical. „Nadace PPF byla u projektu CoroVent od začátku. Vnímáme to nejen jako pomoc se zajištěním nouzového zařízení pro případ nárůstu pacientů v nemocnicích, ale i jako ocenění týmu českých vědců, kteří za vývojem stáli, a podporu českého výrobce, který měl odvahu do projektu investovat vlastní prostředky,“ okomentoval dar Vladimír Mlynář, člen vedení společnosti PPF a člen správní rady Nadace PPF.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym