Aplikace Zvednout to? se osvědčila v boji proti obtěžujícím číslům. Teď pomůže s trasováním a ukáže, že volá hygiena

Filip HouskaFilip Houska

zvednout-to_3

Foto: Zvednout to?

Aplikace Zvednout to? vás nově upozorní na hygienu

0Zobrazit komentáře

Pravděpodobně znáte ten pocit, když vám volá neznámé číslo, které je už při prvním pohledu na displej telefonu podezřelé. Nevíte, jestli se na druhé straně neskrývá telemarketing nebo dotěrný člověk s nabídkou „výhodných“ finančních služeb, se kterým určitě nechcete mluvit. I když lze ještě před přijetím hovoru číslo zjistit několika cestami, typicky na internetu, je lepší mít v telefonu aplikaci, která veškeré hledání udělá za vás a hned.

Jednou z nich je tuzemská služba Zvednout to?, kterou v roce 2016 vymyslel Igor Kulman s Janem Čislinským. Vytvořili databázi podvodných a jiných obtěžujících čísel, na které bude upozorněno přímo z uzamčené telefonu, když vám někdo volá. Vy tak uvidíte, kdo se s vámi snaží spojit, a náležitě zareagujete. Dokonce můžete tato čísla i sami zadávat.

Igorovi často volali recruiteři, což ho motivovalo, aby navrhl řešení, které tento problém vyřeší. Hned se mi to zalíbilo, a jelikož na iOS v té době nic podobného neexistovalo, vrhli jsme se do práce a vydali tak úplně první aplikaci na identifikace a následně blokování obtěžujících hovorů,” vysvětluje pro CzechCrunch Čislinský.

Smysl v této aplikaci pochopili i běžní uživatelé, kteří si ji ve velkém tempu stahovali a zařadili ji do žebříčku nejlepších placených aplikací v českém App Storu. Tuto pozici si Kulman s Čislinským drželi celý rok. „Zajímavostí je, že za první měsíc jsme měli podobný počet stažení jako za celý loňský rok,“ dodává Čislinský.

V dnešní době využívá Zvednout to? aktivně okolo 3 400 uživatelů za měsíc s tím, že po čtyřech letech na trhu vydělává dvojici jednotky tisíc měsíčně. Celkově se bavíme o čistém zisku okolo 500 tisíc korun. Nejde tak o žádný zlatý důl, ale někdy zkrátka nejde pouze o peníze. O to víc, když se aplikace tohoto typu může osvědčit jako velmi užitečný nástroj během aktuální koronavirové pandemie.

Služba, která je výhradně na iOS, se totiž dnes dočkala doplnění o čísla z chytré karantény. Po aktualizaci aplikace tak budete vědět, zda vám volá příslušná hygienická stanice kvůli trasování nebo jiným záležitostem. „Lidé často neví, že jim hygiena volá, a proto tato čísla mohou odmítat. Teď budou mít jasno a věříme, že to pomůže k lepšímu zvládnutí této krize,“ doplňuje Čislinský.

zvednout-to-2

Foto: Zvednout to?

Nová aktualizace aplikace Zvednout to?

Přidání této funkce je nicméně jen jednou z novinek, kterou tvůrci chystají. Do budoucna by chtěli přidat i přímé vyhledávání čísel v aplikaci, blokování celých předvoleb nebo zálohování na iCloud. „Delší dobu to celé bylo u ledu, ale teď mám zase chuť si s tím hrát,“ zmiňuje Čislinský a dodává, že neustále sbírají feedback od uživatelů, na základě kterého mohou některé funkce implementovat. Prý mají až 1 000 odpovědí z formuláře k tomu, co by se dalo vylepšit.

Výhledově by se Zvednout to? mělo rozšířit i do zahraničí, nicméně jak Čislinský uvádí, potřebují ještě promyslet strategii a nasbírat další množství dat, které by jim dávalo ideální příležitost ke startu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym