Butikové kanceláře pro náročné. České studio Perspektiv v Praze navrhlo první pobočku luxusního coworkingu Base

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

perspektiv-base-praha-1

Foto: Studio Perspektiv

Lobby pražské pobočky Base

0Zobrazit komentáře

Mluvit dnes o coworkingu a prostorech k němu určených je poněkud složité, přesto stále vznikají zajímavá nová místa, kam se alespoň výhledově můžeme těšit. Jedno z takových vytvořilo české studio Perspektiv, známé vysoce koncepčním přístupem a důrazem na detail. Kanceláře Base v pražské budově Churchill tak spíše připomínají luxusní hotel a přehlídku zajímavého designu.

První vstup do coworkingového zóny, kterou Perspektiv navrhlo pro developery Penta Real Estate, může být matoucí. Ne ani tak proto, že by nebylo jasné, kam pokračovat, ale protože se zdánlivě ocitneme v inspirativní lobby. Architekti, jež za novým prostorem stojí, mluví o „butikové atmosféře“. Ta je výsledkem snahy navrhnout komplexní řešení uspokojující i ty nejvyšší standardy.

Zároveň se nemá jednat o nijak „standardizované“ řešení, takže se v duchu butikového přístupu pracuje s mnoha unikátními detaily. Tereza Bílá z Base pro CzechCrunch v tomto směru dodává, že je cílem vytvářet dojem „domova mimo domov“. Lidem, kteří něco podobného hledají, pražské kanceláře poskytují „intimní a útulné prostředí plus mnoho sofistikovaného vybavení“.

perspektiv-base-praha-penta-cowork-10

Foto: Studio Perspektiv

Butikový coworking podle Studia Perspektiv

Vše začíná zvolenými materiály, spojujícími atraktivní estetiku s dlouhou životností. Podlahy pokrývá velkoformátová dlažba, dub nebo přírodní linoleum, stěny zase keramické obklady a dřevo. Tam, kde se vyžaduje zvýšená míra soukromí, klasické závěsy nahrazuje profilované sklo. U všeho je kladen důraz na kvalitu, která potěší návštěvníky a minimalizuje budoucí zásahy. „Nechceme, aby naše projekty generovaly zbytečný odpad,“ říkají architekti Ján Antal a Martin Stára.

Zohlednění ekologické stránky považují za jednu z podmínek kvalitní architektury. Proto mimo jiné použili akustické obklady vyrobené z recyklovaných PET lahví. „Snažíme se používat recyklované a přírodní materiály, které mají nízkou uhlíkovou stopu,“ dodávají šéfové Perspektivu. Při práci například s takřka nerozložitelným sklem se dají nalézt jisté rezervy, avšak zvýšený zájem o dlouhou výdrž je u tvůrců nesporný.

Tak trochu jiný coworking

Pražský projekt má být jen první z několika poboček coworkingů pod souhrnným názvem Base. Jak vysvětluje Tereza Bílá, Penta se je rozhodla vytvořit v reakci na zvýšenou poptávku po moderních kvalitních kancelářích dostupných jak externím klientům, tak přímo zaměstnancům firmy. První prostory se otevřely už letos v únoru a dosud se i přes pandemickou situaci dostaly na 60% obsazenost.

Velkým dílem k tomu dost možná přispěla právě práce architektů. Jednou ze základních myšlenek pro ně bylo tržiště jako místo přirozeného mísení a interakce lidí s různým pozadím. Dominantou interiéru o celkové ploše přes 1 900 metrů čtverečních jsou proto otevřené komunitní zóny. „Chtěli jsme vytvořit pomyslný ‚creative market‘, kde budou lidé prodávat své myšlenky a obohacovat se nápady druhých,“ vysvětlují architekti.

perspektiv-base-praha-penta-cowork-4

Foto: Studio Perspektiv

Stylový bar

perspektiv-base-praha-penta-cowork-8

Foto: Studio Perspektiv

Ještě stylovější kuchyň

První pražský Base proto nabízí například velký bar a kuchyňku s mnoha detaily. Zlatým hřebem komunitní části je ovšem zóna s výhledem na Pražský hrad a hlavní nádraží. Stejně jako ve zbytku otevřených prostor zde má přirozeně vznikat inspirativní atmosféra vybízející ke sdílení nových myšlenek.

Nezapomnělo se ale samozřejmě ani na potřebu soukromí, kterou mají uspokojit neméně designově zajímavé uzavřené kanceláře a zasedací místnosti. Jejich interiér je koncipován do stylového minimalismu, zaměřeného na soustředění. I zde lze ovšem zahlédnout doplňky českých designérů, rozeseté po celém coworkingu. S jeho kontextem uzavřené kanceláře spojuje široké použití profilovaných skel, jež kvůli náročnosti výroby představovalo jednu z hlavních výzev projektu.

Při jejím řešení komplikovaném poměrně rychlým tempem stavby pracovali s vlastním digitálním 3D modelem budovy. Díky němu byli schopni vše koordinovat v reálném čase a udržet si přehled o všem, co se právě děje. „Už při navrhování vás program upozorní na případnou kolizi, takže nedojde k nepříjemným překvapením v průběhu stavby,“ vysvětluje Antal.

perspektiv-base-praha-penta-cowork-9

Foto: Studio Perspektiv

Toaleta jako v drahém hotelu

perspektiv-base-praha-penta-cowork-6

Foto: Studio Perspektiv

Inspirace z restaurací okořeněný zajímavým designem

Podobně vynalézavý přístup a vysoká kvalita zpracování se pochopitelně odráží na ceně, v jejíž důsledku Base prozatím využívají převážně firmy s určitou úspěšnou historií. Kanceláře zde mají i malé a střední firmy, ale převažují korporátní klienti, oceňující dostupné vybavení a komplexní servis.

Mezi aktuální nájemníky patří realitní startup Upvest, který nedávno získal velkou investici od Komerční banky, podnikatelský akcelerátor Perry Talents či Interstarch, jeden z lídrů ve zpracování škrobů na světě. V tomto kontextu Tereza Bílá dodává, že označovat Base za coworkingový prostor je mírně zavádějící. „Přesněji bych nás popsala jako flexibilní servisované kanceláře nabízející coworkingové zázemí převážně svým klientům,“ vysvětluje coworkingová specialistka z Penty.

pipedrive-office

Přečtěte si takéStoly ve tvaru banánu a sauna, na kterou si Estonci potrpí. Podívejte se do nových pražských kanceláří startupu PipedriveStoly ve tvaru banánu a sauna, na kterou si Estonci potrpí. Podívejte se do nových pražských kanceláří startupu Pipedrive

Spíše než na jednotlivce nebo freelancery je pětipatrové centrum zaměřené na zaměstnance společností využívající celé zázemí flexibilně. V praxi to znamená, že někdo může začít den kávou v lobby v přízemí, pokračovat meetingem v komunitní zóně a klidně pokračovat v lounge zóně v pátém patře.

První pobočka Base zaznamenala pokračující zájem o kanceláře dokonce v době pandemie a v následujících několika měsících má ambice své prostory zaplnit minimálně na 80 %. Proto je v plánu postupná expanze značky do více míst. Už v první polovině příštího roku má být otevřena pobočka v centru Bratislavy uprostřed projektu Sky Park od slavné architektky Zahy Hadid.

Také zde se o návrh postaralo studio Perspektiv, které letos bylo nominováno na prestižní Frame Awards za pražské kanceláře EOH IT Hubu připomínající vesmírnou loď. Také v bratislavském projektu se pokusilo co nejlépe reflektovat unikátní místní podmínky.

perspektiv-base-praha-penta-cowork-5

Foto: Studio Perspektiv

Kuchyňka

perspektiv-base-praha-penta-cowork-1

Foto: Studio Perspektiv

Trochu jiné pojetí kancelářských kójí

perspektiv-base-praha-penta-cowork-3

Foto: Studio Perspektiv

Chodba a prostor pro prezentace

perspektiv-base-praha-penta-cowork-7

Foto: Studio Perspektiv

Ani zasedačka nemusí být nudná

perspektiv-base-praha-penta-cowork-11

Foto: Studio Perspektiv

Lobby

Diskuze (0)

Novinka

Anonym