Aktivita kyberzločinců roste a s ní i výsledky Avastu. Český antivirový obr letos utržil už 15 miliard korun

Peter BrejčákPeter Brejčák

vlcek-autor-david-sheppard-2-min

Foto: David Sheppard/Avast

Ondřej Vlček, CEO Avastu

0Zobrazit komentáře

V souvislosti s koronavirovou pandemií vzrostla aktivita kybernetických útoků a společně s ní i potřeba bránit se proti nim, což se projevuje také na výsledcích globálního giganta Avastu. Pod vedením Ondřeje Vlčka tuzemská firma nadále pokračuje v překonávání svých dřívějších rekordních výsledků, a to jak u tržeb, tak ziskovosti.

Tržby antivirového obra během třetího kvartálu letošního roku dosáhly výše 226 milionů dolarů (5,2 miliardy korun) a meziročně tak vzrostly o 8,6 procenta, respektive 2,6 procenta při aktuálních měnových kurzech. Od začátku roku dokázal Avast utržit 659,1 milionu dolarů (15,1 miliardy korun), což celkově představuje nárůst o 7,3 procenta, respektive 1,9 procenta při aktuálních měnových kurzech.

„Během pandemie vzrostla intenzita aktivit kyberzločinců, kteří se snaží zneužívat slabá místa. Byli jsme proto neustále v pozoru a bojovali s nimi v první linii, abychom chránili osobní data i soukromí lidí. Hodnota služeb a technologií Avastu se odráží v rostoucím finančním výkonu naší společnosti, který podporují i pokračující investice do dalšího růstu a inovací,“ komentuje výsledky Vlček.

vlcek-autor-david-sheppard-min

Foto: David Sheppard/Avast

Ondřej Vlček, CEO Avastu

Společně s tím rostl také upravený ukazatel zisku před úroky, daněmi a odpisy (EBITDA). Mezi červencem a září vzrostl o 3,3 procenta na 126 milionů dolarů, za prvních devět měsíců roku tak dosáhl výše 367,3 milionu dolarů, o 2,5 procenta více než loni. Upravená marže činila 55,7 procenta.

Jak Avast uvedl ve svém vyjádření, segment Consumer Desktop pokračoval v dobrém výkonu, který odpovídá hodnotám před pandemií. Vedle růstu založeném na inovacích pokračuje firma v optimalizaci strategií zapojení zákazníků, včetně většího zaměření na jednoroční předplatné, které motivuje zákazníky k dlouhodobému používání produktů.

Antivirový obr tak navazuje na úspěšnou první polovinu letošního roku, během které se navíc na londýnské burze dostal do prestižního indexu FTSE100 sdružujícího stovku nejhodnotnějších firem. Jak v nedávném rozhovoru pro CzechCrunch přiznal sám Ondřej Vlček, v prvním roce od loňského červencového nástupu do funkce ředitele se rozhodně nenudil.

Do budoucna zůstává Avast optimistický. I když si firma uvědomuje potenciální makroekonomická rizika související s pandemií koronaviru, podle společnosti nadále přetrvává důvěra v dobrý stav podnikání a tržní příležitosti podporované strukturálním růstem. Díky tomu Avast očekává, že v důsledku silné poptávky ve druhém čtvrtletí bude růst tržeb i nadále překonávat růst objemu fakturace ve druhé polovině roku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym