Aby se nám žilo lépe a zdravěji. EIT Health podpoří více než milionem eur inovativní zdravotnické startupy z celé Evropy

Peter BrejčákPeter Brejčák

lab

Výzva EIT Health RIS Innovation Call chce podpořit startupy ve zdravotnictví

Budovat ekosystém, jenž umožňuje rozvoj zdravotnické péče pro budoucnost tak, aby evropští občané mohli žít déle a zdravěji. Takové je poslání neziskové organizace EIT Health, která zároveň už tři roky organizuje výzvu EIT Health RIS Innovation Call na podporu slibných startupů ve zdravotnictví. Během této doby podpořila 30 zdravotnických inovátorů celkově třemi miliony eur a aktuálně hledá další projekty, pro které má vyčleněných přes 1 milion eur (přes 26 milionů korun).

„Zdravotnické systémy i profesionálové čelili po celém světě v letošním roce kvůli pandemii koronaviru závažným výzvám a bohužel se zdá, že to ještě není u konce. Je proto ještě důležitější nyní podporovat nové převratné iniciativy, které nabídnou řešení a pomohou zlepšit život pacientů, lékařů i zdravotnického personálu a které zároveň učiní léčebný proces efektivnějším,“ říká Mónika Tóth, manažerka programu EIT Health InnoStars RIS Programme.

V prvním ročníku se třetina oceněných projektů zaměřovala na oblast big data, cloudu, mobilních aplikací a platforem a v roce 2020 jejich podíl vzrostl již na 40 procent. Podle EIT Health to jde ruku v ruce s globálními trendy – zdravotnictví pracuje s obrovským množstvím dat a existuje proto naléhavá potřeba najít řešení, která tato data pomohou analyzovat a interpretovat.

Nadějná česká stopa

Mezi podpořené startupy se v posledním ročníku zařadil také nadějný český projekt HepaMatrix společnosti InoCure. Ten zjednodušeně řečeno vyvíjí nový model buněčných kultur, jež řeší problém spojený s kultivací buněk in vitro, tedy umělých laboratorních podmínkách. Konkrétně zkoumá jejich rychlé ztrácení fyziologických vlastností, což vede k jejich slabší korelaci u výsledků při prvních fázích testů na lidech.

HepaMatrix se může díky svým aktivitám stát klíčovým faktorem při přesnějším testování léčiv a ušetřit třicet procent času, který musejí vědci trávit přímo při testování. Navíc je z hlediska protokolů pro jaterní modely uživatelsky příjemnější.

Společnost InoCure se tak se svým projektem díky zapojení se do EIT Health RIS Innovation Call získala grant 75 tisíc eur (2 miliony korun), mentoring či možnost propojení s dalšími institucemi a významnými evropskými hráči na poli zdravotnictví. Stejnou možnost teď mají i další projekty, které se do výzvy mohou přihlásit do 15. listopadu.

Podmínkou pro přihlášené projekty je, aby měly uzavřené partnerství s místním obchodním partnerem a minimálně jedním dalším hráčem z akademické sféry, výzkumnou organizací nebo zdravotnickým zařízením. Projekty se do výzvy mohou přihlásit na tomto odkazu.

Partnerem článku a CzechCrunche je společnost EIT Health. V rámci CzechCrunch Premium spolupracujeme s vybranými partnery, se kterými připravujeme obsah na míru. Více najdete zde.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina