Vesmírné internetové připojení se blíží. SpaceX otestovalo své satelity Starlink, stahují až 100 Mb za sekundu

Jiří SvobodaJiří Svoboda

spacex-starlink-mission

Foto: SpaceX

SpaceX vypouští rakety se satelity Starlink jako na běžícím pásu

0Zobrazit komentáře

Vedle toho, že se SpaceX snaží o neustálé posouvání hranic vesmírného bádání, nemalou část svých prostředků investuje do projektu Starlink. Ten by již brzy měl za pomoci tisíců satelitů na oběžné dráze zajistit internetové připojení i v místech, kde dodnes není. A firma Elona Muska nyní oznámila, že s aktuálními stovkami satelitů na orbitu už byla schopna systém otestovat.

První výsledky zní poměrně slibně. SpaceX mluví o stabilní rychlosti stahování 100 Mbps, což je prý dostatek například na streamování několika filmů ve vysokém rozlišení najednou a stále zbývající kapacitou. Připojení Starlinku se má vyznačovat i krátkou odezvou, která by měla stačit na hraní rychlých, multiplayerových stříleček.

Aktuálně je na oběžné dráze už 715 aktivních satelitů Starlink a SpaceX vypouští neustále nové kusy, nejčastěji v balících po šedesáti. Úspěšně se na oběžnou dráhu dostala i poslední várka tento čtvrtek, v rámci už jedenácté mise programu. Stejně jako ve všech letech z poslední doby i tentokrát přistál první, znovupoužitelný stupeň rakety Falcon 9 zpět na mořské plošině.

starlink

Foto: SpaceX

Vizualizace internetového satelitu Starlink od SpaceX

Celkově by Muskova společnost chtěla vypustit na oběžnou dráhu ve třech výškových pásmech až 42 tisíc svých zařízeních, přičemž americká Federální komise pro komunikaci (FCC) už schválila vypuštění 12 tisíc z nich.

SpaceX prozatím kvůli poloze satelitů testuje připojení především na severní polokouli, a to ve fázi soukromé bety – veřejná beta by měla následovat ještě letos. Zájemci se mohou hlásit na webu vesmírného startupu, ačkoliv uniklé informace říkají, že prozatím se bude Muskův tým soustředit na testy v Severní Americe.

Jak upozornil magazín The Verge, v dokumentech pro FCC společnost slibovala, že v budoucnu se dostane až na rychlost stahování přesahující jeden gigabit za sekundu. K tomu však bude potřebovat celou konstelaci 4 400 satelitů. Signál ze satelitů lze přijímat pomocí speciálních talířů, které vyrábí SpaceX. Jsou podobné třeba těm k příjmu satelitní televize, Musk sám jejich vzhled nazval jako „UFO na tyči“.

starlink-satelite2

Foto: SpaceX

Takto bude vypadat zařízení na příjem signálu ze Starlinku

K tomu, aby se Starlink stal jedním z nejrychlejších způsobů, jak přenášet data, pomůže nejen jejich počet, ale i nové technologie, které SpaceX otestovalo. Konkrétně jde o lasery, které dovolují přenášet data mezi jednotlivými satelity nejen mezi Zemí a vesmírem.

Znepokojení astronomové

Přesto, že Starlink teprve začíná fungovat, první důsledky záplavy satelitů se ukazují už nyní. Astronomové si totiž od konce minulého roku všímají, že od solárních panelů jednotlivých satelitů se k Zemi odráží sluneční svit.

Vzniká tak efekt, kdy jsou fotky astronomů znehodnocené dlouhými světelnými čarami, které mají na svědomí právě satelity Starlink. Pozorování noční oblohy tak může být zásadně ztížené, jak ostatně ukazují i snímky českého astrofotografa Zdeňka Bardona přiložené v tweetu níže.

Nelze očekávat, že by se situace pro astronomy s dalšími stovkami satelitů zlepšila, SpaceX ovšem už testuje způsoby, jak satelity ztmavit, nebo natočit do úhlu, aby se od jeho solárního panelu neodráželo k Zemi sluneční světlo.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym