Velký úspěch na Kickstarteru a hned další milionová investice. Český Fireball míří s mobilním Dračím doupětem do světa

Filip HouskaFilip Houska

fireball-roose-1Insider

Foto: Fireball

Jan Roose, spoluzakladatel a CEO herního startupu Fireball

0Zobrazit komentáře

Když Jan Roose v dubnu pro CzechCrunch popisoval nový herní titul Fireball RPG, na kterém se svým týmem přes dva roky pracoval, měl velké ambice. Věřil, že mobilní obdoba Dračího doupěte, slavné fantasy hry na hrdiny vycházející z amerického originálu Dungeons & Dragons (neboli D&D), může silně zarezonovat, a to především u těch, kteří ji ještě hrají na papíře a spolu v jedné místnosti. A jak se ukazuje, jeho předpoklad byl poměrně přesný.

Fireball RPG se dostává vskutku velké pozornosti, což potvrzují jak desítky tisíc dolarů, kterými hru podpořila široká veřejnost, tak zájem předních tuzemských investorů. I díky tomu se parta vývojářů, ilustrátorů dalších kreativců okolo Jana Rooseho postupně rozšiřuje. Cílem je, aby se Fireball RPG, ve kterém mají hráči své virtuální hrdiny a pomocí textové komunikace tvoří vlastní dobrodružství, rozrůstalo zejména v zámoří.

„D&D je světový fenomén, od 80. let se ale výrazně nezměnil. Fireball RPG je první skutečná inovace v tzv. tabletop role-playing gamingu. Zatímco ostatní buď lehce upravovali koncept nebo vyvíjeli klasická RPG s tematikou D&D, my budeme první, kdo kompletně automatizuje pravidla a přinese fantasy kolaborativní storytelling na nejrychleji rostoucí platformu, na telefony,“ zmiňuje Roose pro CzechCrunch.

fireball-1

Foto: Fireball

Tým Fireball

Svým způsobem má pravdu. Ačkoliv se na App Storu nebo Google Play objevují storytellingové hry, neexistuje prakticky žádná, která by naplno využívala obrovského potenciálu, jaký mobilní obdoba Dungeons & Dragons skrývá. I to byl jeden z klíčových důvodů, proč se Fireball RPG začalo těšit velké oblibě téměř okamžitě poté, co Roose se svým týmem spustil crowdfundingovou kampaň na Kickstarteru.

Pátá nejpodporovanější hra na Kickstarteru

Ta byla pro rozjezd hry naprosto klíčová. Týmu se podařilo zlákat přes 2 900 lidí, kteří se podíleli na částce 65 tisíc dolarů, což podle dubnového kurzu představovalo zhruba 1,6 milionu korun. Současně se Fireball RPG stalo pátou nejvíce podporovanou mobilní hrou v historii Kickstarteru, přičemž zhruba 80 procent lidí bylo ze Spojených států a někteří z nich si kupovali předplatné za 190 dolarů na rok předem.

Americký trh je navíc pro tvůrce hry zatím mnohem zajímavější, jelikož je tam poptávka po těchto typech her zákonitě větší. Navíc se vcelku rychle začalo povědomí o Fireball RPG šířit i předními americkými weby s „geek obsahem“ jako Geek & Sundry nebo GeekTyrant a také magazíny typu iMore či Android Central. To nakonec přispělo i k většímu zapojení známých českých investorů.

fireball-rpg-1

Foto: Fireball

Hrdinové, se kterými budete moci hrát

Už v dubnu projevili zájem Jiří Hlavenka, první investor v Kiwi.com, i Oliver Dlouhý, samotný zakladatel brněnského cestovatelského startupu, což týmu přidalo vítr do plachet. Teď v investicích zmíněná dvojice pokračuje a Fireballu posílají další vyšší jednotky milionů korun, díky nimž mohou tvůrci slíbit, že finální verze hry vyjde do konce letošního roku, konkrétně v prosinci.

Spolu s novou investicí posiluje Fireball i zaměstnanecké řady. Nyní čítá deset pracovníků na full-time, mezi kterými je nově i Tomáš Gestinger z české herní společnosti Bohemia Interactive, známé pro svou válečnou sérii Arma. Ve startupu nyní působí jako projektový manažer a content director. Divizi pro herní obsah pak Fireball ještě rozšířil o další ilustrátory.

„Není to jen o zaměstnancích. Společně s námi tvoří produkt přes dva tisíce nadšenců na Discordu, kde je necháváme hlasovat a diskutovat o funkcích, UX nebo o plánovaném obsahu. To nám ohromně pomáhá zůstávat lean a být si jistí, že dlouhodobě kreslíme a vyvíjíme produkt, který oni budou chtít,“ dodává Roose, který v minulosti pracoval pro tuzemský analytický startup SpaceKnow.

fireballrpg-1

Foto: Fireball

Mapa hry Fireball RPG

Jak už jsme naznačili výše, jedná se v podstatě o Dungeons & Dragons, akorát namísto papírových desek a fyzických rekvizit se celý děj překlápí do virtuálního prostředí. Hráči tedy na sebe nepokřikují v místnosti, ale naopak vedou online textovou komunikaci, pomocí které se svými fiktivními hrdiny tvoří spontánní dobrodružství. Ústředí roli má v celém ději takzvaný Game Master, který hru zahajuje úvodním proslovem.

Protože je celý princip hraní založen na mobilním rozhraní, bude možné Fireball RPG hrát odkudkoliv. Stačí, když se sejdou alespoň tři hráči a připojí se do hry, která je zjednodušeně řečeno jednou velkou, interaktivní mapou. Na ní se hrdinové pohybují, řeší úkoly, čelí nástrahám, využívají itineráře s potřebnými herními předměty a vylepšují schopnosti svých postav. Nehledě na to, že si mohou mapu i editovat o nové záchytné body.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym