Tesla i po rozdělení akcií dál roste a nabírá miliardy dolarů. Elon Musk se díky tomu předhání s Markem Zuckerbergem

elonmusk3

Foto: NASA/Kim Shiflett

Elon Musk, šéf Tesly a SpaceX

0Zobrazit komentáře

Kdybyste se dnes zeptali investičních expertů na názor na Teslu, budou se jejich odpovědi zásadním způsobem lišit. Někdo říká, že je kalifornská automobilka nafouknutá bublina, její hodnota a hlavně hodnota akcií nedává smysl, a že si spousta lidí natluče. Někdo zase věří v její dlouhodobý přínos a inovace a neočekává, že by hodnota zásadním způsobem klesala.

Ať už jste na jakékoliv straně tábora, určitě vám neušly poslední týdny a měsíce, ve kterých automobilka Elona Muska překonala snad všechna očekávání. Od začátku roku její akcie vyrostly o 500 procent, překonala hodnotu všech tradičních automobilek a aktuálně se její tržní kapitalizace pohybuje na hranici 442 miliard dolarů. Je už dokonce osmou nejhodnotnější americkou firmou vůbec.

Pokud vezmeme v potaz, kolik aut ročně Tesla prodá a vyrobí v porovnání s jinými automobilkami, jde o neuvěřitelná data. Ani to ale Teslu rozhodně nezpomaluje a po nedávno oznámeném rozdělení akcií v poměru pět ku jedné její hodnota nadále roste. Rozdělení proběhlo po uzavření obchodování v pátek večer a při pondělním otevření trhu cena akcií vystřelila téměř okamžitě o více než 12 procent.

tesla-model-y-1-min

Foto: Tesla

Tesla Model Y

To přineslo nejen úsměv na tváři pro stávající akcionáře, ale také zásadní růst hodnoty majetku Elona Muska, který má většinu svého jmění právě v akciích Tesly. Aktuálně disponuje majetkem ve výši 110 miliard dolarů, což je pouze o dvě miliardy méně než v případě šéfa Facebooku Marka Zuckerberga, o 16 miliard méně, než má Bill Gates, a o 105 miliard méně oproti Jeffu Bezosovi, který se stále drží na první pozici mezi světovými miliardáři.

Musk se v pondělí a během včerejška dokonce na čas držel nad Zuckerbergem se 115 miliardami, cena akcií se ovšem před koncem včerejšího obchodování mírně propadla a Musk je tak aktuálně znovu na čtvrté pozici. Hromadění majetku ale není primárním cílem ani jednoho z nich.

Pro Muska je zásadní, že bude schopen díky růstu všech ukazatelů dál posouvat nejen Teslu, ale také například svou vesmírnou společnost SpaceX nebo Neuralink, se kterým představil další verzi zařízení připojeného na mozek, které ho má jednou být schopno částečně ovládat.

Vedle stabilního růstu hodnoty akcií se ale Tesla rozhodla využít situace k nabrání dalších finančních prostředků. Konkrétně ohlásila, že prostřednictvím několika bank vydá v několika vlnách cenné papíry, které by jí v případě prodeje vynesly až 5 miliard dolarů. Letos už jde o druhý podobný úpis, v únoru totiž Tesla získala podobným způsobem dvě miliardy dolarů, celkově za svou historii pak 14 miliard.

Likvidní prostředky bude firma potřebovat, jelikož se mimo zvýšené produkce na americkém i asijském trhu rozhodla postavit další výrobní továrny. Konkrétně se má začít stavět v Německu a také v americkém Texasu. Celkem tak bude mít Muskova firma čtyři hlavní výrobní lokace, jelikož továrnu v čínské Šanghaji nedávno dokončila a postupně v ní zvyšuje produkci.

Elon Musk, šéf automobilky Tesla a vesmírné společnosti SpaceX

Na konci posledního čtvrtletí měla Tesla na účtech přes 8,5 miliardy dolarů, což bylo nejvíce v její historii. Při oznámení úpisu dalších akcií ovšem přesně nespecifikovala, na co je využije, takže možná za celým plánem stojí další novinky. Oči investorů se v následujících týdnech nicméně budou upínat především na tzv. Battery Day, který Tesla před časem oznámila a v rámci kterého by měla automobilka představit zásadní novinky na poli baterií.

Vedle toho se navíc po oznámení výsledků za poslední čtvrtletí Tesla kvalifikuje ke vstupu do prestižního akciového indexu S&P 500, což by v případě jejího zařazení mohlo znamenat další růst. Vedle toho se spekuluje o představení zcela nového a cenově ještě dostupnějšího modelu Tesly, který by mohl spatřit světlo světa v průběhu příštího roku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym