Stranger Things bez placení? Netflix láká nové diváky a nabízí několik svých filmových a seriálových hitů zdarma

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

stranger-things-1

Foto: Netflix

Vizuál k třetí řadě Stranger Things

0Zobrazit komentáře

Stranger Things, krimi komedie s Adamem Sandlerem Vražda na jachtě, přírodní dokument Naše planeta a další, vše zdarma, mimo měsíční zkušební lhůtu. Zatímco některé hudební streamovací služby nabízejí bezplatnou verzi s reklamami, mezi televizními platformami se to příliš nenosí. Netflix se ale nyní rozhodl podobnou strategii použít pro přitažení nových předplatitelů. Některé ze svých starších hitů tak umožní sledovat zdarma.

I když se větší zájem způsobený karanténou předpokládal, čísla Netflixu za druhé čtvrtletí letošního roku odhady předčila. Populární streamovací služba mezi březnem a červnem nabrala před deset milionů nových diváků a pozitivně překvapila také obratem. V předchozích čtvrtletích přitom její růst zpomaloval kvůli zvyšující se nasycenosti trhu i stále silnější konkurenci.

Tyto dva fenomény ale pochopitelně rázem nezmizely – touha lidí se doma jakkoliv zabavit je jen překonala. Dlouhodobý důsledek koronavirové pandemie bude tedy pro Netflix dost možná negativní, protože kvůli ní rychle získal nové diváky teď, následující měsíce ale budou mnohem pomalejší. Je proto nejvyšší čas na marketingové experimenty.

Reed Hastings, spoluzakladatel a spoluředitel Netflixu

Televizní i filmové produkce se nyní pomalu zotavují po několikaměsíčním výpadku, Netflix má ale v záloze dostatek novinek přinejmenším do konce roku. Množstvím obsahu už tak téměř nedostižná streamovací služba chystá brzy vypustit například Away, realistické sci-fi o letu na Mars s Hilary Swank, seriálový prequel Přeletu nad kukaččím hnízdem, novou řadu kulinářského dokumentu Šéfkuchařův stůl a další.

Pokud ale někdo nebude slyšet na tyto novinky, nevadí, jsou tady třeba Stranger Things. Ačkoliv jde o jeden z nejúspěšnějších seriálů posledních let, stále se jistě najdou mnozí, kteří s ním neměli tu čest a Netflix se je pokusí navnadit prvním dílem zdarma – další už si budou moci zaplatit.

Totéž platí pro dokument Naše planeta, španělské středoškolské drama Elita, kriminální minisérii Když nás uvidí, reality show Láska je slepá, sitcom Grace a Frankie a animovanou komedii Mimi šéf: zpátky ve hře.

Snaha zaujmout nová publika

O něco větší míru satisfakce neplatícím divákům poskytnou filmy. Zde Netflix nabídne drama nominované na tři Oscary Dva papežové, komedii Vražda na jachtě nebo horor se Sandrou Bullock V pasti. Zatímco dostupné seriály se pohybují od univerzálně skvělých po vyžadujících velmi specifický vkus, všechny tři filmové tituly není těžké doporučit.

Celkově je zjevné, že se Netflix snaží poskytnout poměrně široký přehled žánrů a témat, které jeho knihovna obsahuje. Na dotazy několika internetových médií firma jednoduše řekla: „Zkoušíme různé marketingové akce, abychom zaujali nové zákazníky a poskytli jim skvělou zkušenost s Netflixem.“

Zajímavá je přitom volba, kdy lze bezplatné epizody seriálů a filmy zhlédnout jedině prostřednictvím prohlížeče, ne přímo v aplikaci. Přístup k nim totiž umožňuje pouze specifická sekce webové verze služby, dostupná z prohlížečů na desktopu nebo Androidu. iOS momentálně podporováno není.

netflixfree

Foto: Netflix

Vražda na jachtě je také zdarma

Několik hodin obsahu zdarma Netflix nedávno zpřístupnil také rovnou na YouTube. V reakci na zavřené školy se firma rozhodla vyučujícím poskytnout jak epizody dokumentů jako Naše planeta (Our Planet), Miminka (Babies) a Máme jasno (Explained), tak komplexně zpracované výukové materiály k daným tématům. V tomto případě se ale spíše nejednalo přímo o marketingovou akci.

Příklady takových zmiňuje například server Gadgets 360. V září minulého roku Netflix bezplatně nabídnul první díl Krvavého barda v Indii a celou druhou řadu Elity v některých částech Latinské Ameriky. V obou případech se jednalo o lokální obsah směřovaný přímo na místní publika. Nyní spuštěná akce je naproti tomu globální, takže všechny trhy, kde streamovací gigant operuje, mají přístup zdarma ke stejným titulům. Na rozdíl od YouTube navíc ve všech existujících jazykových verzích.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym