S temnou stranou internetu je to trochu jinak. Nová kniha Dominika Stroukala boří mýty o dark webu

Jiří SvobodaJiří Svoboda

stroukalInsider

Foto: Archiv DS/CzechCrunch

Ekonom a expert na kryptoměny Dominik Stroukal představil novou knihu

0Zobrazit komentáře

Pravděpodobně jste o ní už slyšeli. Jakási temná a tajemná strana internetu, několikanásobně větší než ta klasická a plná černých trhů, nájemných vrahů na objednávku, zbraní, drog a hackerů. Prostě něco, od čeho by se měl každý rozumný uživatel internetu držet dál.

Asi tak v současné době vypadá veřejné povědomí o takzvaném dark webu. Jenže jako ve všem je realita trochu složitější a právě pro ujasnění toho, co je skutečnost a co se blíží v tomto tématu konspirační teorii, vznikla nová kniha Dominika Stroukala, českého ekonoma a experta na kryptoměny (s nimiž se na dark webu ve velkém operuje).

Název publikace Dark Web: Sex, drogy a bitcoiny je jen poutavou zkratkou k tomu, co se nachází uvnitř. Deklarovaným cílem autora totiž je vytvořit první ucelenou knihu o dark webu v Česku – počin, který se mu daří na výbornou.

Na 208 stranách představuje zásadní témata dark webu pomocí dobře zdokumentovaných příběhů. Převypravuje je navíc tak, že chvílemi zapomínáte, že čtete literaturu faktu. Možná i proto, že například kriminální případy odehrávající se ve spojitosti s temnou stranou internetu, jsou opravdu jako sci-fi.

Čtenáři se tak dozvědí třeba podrobnosti o temných tržištích, jako byl slavný Silk Road vedený člověkem pod pseudonymem Dread Pirate Roberts. FBI ho v roce 2013 uzavřela, ale vzápětí bylo nahrazeno dalším. Prožijí i epický příběh Alexe Cazese, zakladatele tržiště AlphaBay, který ve svém temném království zajišťoval anonymitu možností použít nikoliv Bitcoin, ale kryptoměnu Monero.

Skoro všechno je podvod

Zajímavé ovšem je, že autor se víc než tím, čím dark web je, zabývá minimálně v začátku knihy tím, co není. Všechny známé mýty ohledně nájemných vrahů, prodeje zbraní a livestreamovaného mučení, co jste nejspíš slyšeli, by se daly shrnout pod jedno slovo: podvod.

Jak totiž Stroukal popisuje, v drtivé většině případů se ukazuje, že zmíněné fenomény často neexistují, zkrátka protože prodejci nebo iniciátoři je nemají po zaplacení motivací dokončit obchod. A nebo ještě lépe prodávanými věcmi vůbec nedisponují.

dominikstroukal1

Foto: Archiv DS

Ekonom a expert na kryptoměny Dominik Stroukal

Co ale bohužel skutečně na dark webu je, je spousta dětského porna. Přesněji řečeno, je ho nechutné množství. Autor tuto problematiku řeší v separátní kapitole, a i když jste odolnější povahy, skutečně vezměte dvakrát v potaz jeho varování před velmi explicitním obsahem. Ne snad nutně proto, že by vám z toho mohlo být blbě, ale možná i proto, že po přečtení této kapitoly budete chtít dark web bez milosti zavřít, ať už se na něm děje i cokoliv dobrého či neškodného.

Stroukal sám zmiňuje, že si těžko obhájí, kam přesně tuto kapitolu v knize zařadil, ovšem přesto je kostrbaté, když se vzápětí snaží přesvědčit čtenáře, že na této části internetu lze najít i něco dobrého. Dark web popisuje také jako místo, které se „brání drakonickým opatřením opresivních a despotických vlád“.

Dark web za doby koronavirové

Jistým znakem dnešní doby je i všudypřítomná pandemie koronaviru a ani na ni Stroukal v knize nezapomíná. Zaměřuje se na zajímavý fenomén změn toků na trhu s drogami, kdy běžné nakupování na ulici v podstatě vymřelo a stejně jako většina každodenních činností se i tato aktivita přesunula na internet – v tomto případě na dark web. Kniha cituje průzkum, podle něhož od Vánoc do dubna 2020 vzrostla nabídka drog na dark webu o 495 %. Nejvíc rostl kokain, který vyskočil o 1 000 procent, marihuana vzrostla o 555 procent.

Nedílnou součástí celého fungování na dark webu je i soukromí, ovšem zdaleka ne jen kvůli prodeji drog. Svým úvahám o této problematice věnuje autor podstatnou část knihy a jak vidno, je v ní otisknuta stopa jeho otevřeně liberálního smýšlení.

Že neděláte nic špatného? I tak chcete mít soukromí. Lišíme se a někdo má rád v posteli to a ten zas tohle. Proč by o tom měl vědět nějaký úředník, ještě navíc placený z vašich daní? Nejde jen o kriminálníky. Jde o soukromí všech,“ píše třiatřicetiletý Stroukal.

S tím, jak stránky ubíhají, si čtenáři budou všímat čím dál tím ucelenějších predikcí o tom, kam se dark web bude ubírat v dalších letech. Je totiž třeba si uvědomit, že všechny příběhy a kauzy, jež jsou zde popsány, se takřka bez výjimky udály v posledních deseti letech.

Dark web jako jeden balíček služeb

„Dark web se stane přístupnějším jako ucelený balíček služeb. V současnosti musíme nainstalovat prohlížeč Tor a elementárně mu porozumět. (…) Je otázkou času, než se všechny části, které dělají dark web dark webem, spojí v jeden balíček, u kterého ani nebudeme vědět, jak funguje, ale fungovat bude,“ nastiňuje autor budoucnost s tím, že možná ani pojem dark web už používat nebudeme kvůli jeho spojitosti s nelegálními věcmi.

Pokud i přes všechny řádky výše myslíte, že o dark webu toho už víte dost, knize byste měli dát šanci. Stroukal upozorňuje také na to, že zprávy o temné straně internetu jsou v médiích podávány systematicky zkresleně a sám si prý při psaní knihy zbořil vůči některým případům mylné úvahy.

K dobru čtenáře přispěje i velmi pečlivé zdrojování. Ke každé kapitole Stroukal přikládá seznam dalšího čtení a zájemci tak mohou knihu použít i jako rozcestník ke všem tématům, která se byť jen trochu dark webu dotýkají.

Jednoduše řečeno, Stroukalův počin pomůže v porozumění dark webu jak laikům, tak odborníkům. „Jedním z velkých cílů této knihy je ukázat, jak odlišný ve všech směrech svět dark webu je. Naše pravidla ze surface webu nebo dokonce z offline světa v něm často nefungují nebo nedávají smysl. (…) Dark web je fascinující a děsivé místo, ale není to místo magické, kde by bylo všechno možné. I to, co možné je, stojí rozhodně za pozornost,“ píše v samotném závěru autor.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym