Prodej Socialbakers za miliardy, Pilulka jde na burzu a manipulace s akciemi Tesly. Přečtěte si zprávy týdne

kasa-rezab
0Zobrazit komentáře

V uplynulých sedmi dnech jsme byli svědky velkých zpráv z českého byznysového rybníčku. Tou nejzásadnější byla akvizice tuzemského analytického startupu Socialbakers americkou společností Astute, která se počítala v řádech jednotek miliard korun. Důležitý krok ohlásila i Pilulka, která chce jako první e-commerce firma v Česku jít na pražskou burzu.

Velké věci se děly také v automobilovém průmyslu, když ambiciózní společnost Nikola nabrala investici ve výši dvou miliard dolarů a spojila síly s General Motors. Daniel Gladiš z Vltava Fund pak zevrubně objasňoval situaci okolo akcií Tesly a Uber oznámil, že do deseti let chce chce mít vozový park tvořený jen elektromobily.

Přečíst si můžete i poutavý příběh o Jakubu Zemkovi, který se chce stát druhým Čechem ve vesmíru, a proniknout do dílen ČVUT, v nichž studenti postavili první českou autonomní formuli. Současně jsme pro vás spustili i nový podcast CzechCrunch Weekly, ve kterém vám budeme zásadní novinky servírovat v audio formě, takže si shrnutí celého týdne můžete i poslechnout.

Před startem dalšího týdne tedy přejeme příjemné čtení či poslech!

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

? Nikola si připisuje další 2 miliardy dolarů: Jeden z největší kandidátů na dlouhodobého konkurenta Tesly, společnost Nikola, nabírá 2 miliardy dolarů a spojuje své síly s General Motors. Největší výrobce automobilů v USA Nikole pomůže s výrobou elektromobilů na vodík. Mezitím se ale ukázal i další z nových startupů, Lucid, který představil finálnější vzhled svého chystaného elektromobilu s výkonem dosahujícím 800 koní.

? Gap jde do Česka: Známá americká módní značka Gap vstupuje na český trh. Už v září tu spustí prodej přes e-shop, začátkem příštího roku pak začne postupně otevírat prodejny v Praze a v Ostravě. Vedle Česka Gap plánuje vstoupit také na Slovensko. Do obou zemí ho přivede skupina CS Apparel Group, která v Česku provozuje e-shop Pumy nebo obchody Under Armour.

? Uber chce do 10 let jen elektromobily: Uber za poslední rok utrpěl množství debaklů, které mu nepřidaly ani na pověsti, ani na byznysu, který dnes kvůli covidu utváří především doručování jídla. Firma se tak snaží napravit reputaci tím, že do deseti let bude mít automobilový park plně na elektřinu.

? Boj o snídani u Tiffanyho: Měl to být zásadní obchod pro módní skupinu LVMH, ale nakonec z něj zřejmě nic nebude. Před časem se totiž dohodla na odkupu Tiffanyho za 16 miliard dolarů, z čehož nakonec LVMH vycouvalo. Tiffany tak skupinu zažalovalo a chce ji donutit k nákupu, ale LVMH tvrdí, že Tiffany porušilo podmínky obchodu a navíc špatně vedlo firmu.

Dáme jídlo chce doručovat potraviny do 30 minut: Doručování jídla je in, vedle nich ale nastupují i potraviny. Největší služba na rozvoz jídla Dáme jídlo tak díky spojení s Tescem nabídne doručení limitovaného počtu potravin už do 30 minut, maximálně pak do 45 minut. Dostupná je zatím pouze v Praze.

?‍♀️ Oscary vyhrajete jen s diverzitou: Hlavním cenám na předávání Oscarů už by neměli dominovat převážně bílí muži. Nově se do finále filmy dostanou pouze v případě, že jsou dostatečně diverzitní, tedy hlavní nebo vedlejší herec či herečka musí být součástí rasové nebo etnické menšiny, případně třetinové zastoupení žen, rasové či etnické menšiny či lidí s postižením.

***

Poslechněte si nově zprávy týdne i v audio formě

podcast-promo

Foto: CzechCrunch

Nový podcast CzechCrunch Weekly

Nový podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

Socialbakers si připisují jeden z největších českých exitů. Za miliardy korun míří do amerických rukou

socialbakers-team2-min

Foto: Socialbakers

V Socialbakers slaví velký prodej do amerických rukou

O Socialbakers nebylo delší dobu příliš slyšet, ale o to větší je aktuální zpráva. Český analytický startup si připisuje jeden z největších exitů tuzemské scény, jeho akvizice se totiž počítá v miliardách.

***

Pilulka jako první e-commerce firma v Česku míří na burzu. Úspěch ji může ocenit na miliardu

kasa-pilulka

Foto: Pilulka/CzechCrunch

Martin a Petr Kasovi, spoluzakladatelé a spolumajitelé Pilulky

Historický zápis plánuje Pilulka.cz. Bratři Kasové se chtějí stát prvními, kdo na pražskou burzu vstoupí s e-commerce firmou, a pokud vše klapne, mohou svůj byznys ocenit až na miliardu korun.

***

Velká manipulace s akciemi aneb kdo může za závratný růst Tesly, píše Daniel Gladiš z Vltava Fund

daniel-gladis

Foto: Daniel Gladiš

Zakladatel akciového investičního fondu Vltava Fund Daniel Gladiš

Nad raketovým růstem Tesly na burze v posledních měsících mnozí už jen kroutili hlavou. Bedlivě ho sledoval i investor Daniel Gladiš z Vltava Fund, který se snaží rozkrýt, co za děním kolem automobilky Elona Muska vlastně stojí.

***

Sledování filmů z domova podporuje, práci ne. Podle šéfa Netflixu Reeda Hastingse home office zabíjí kreativitu

hastings-r

Reed Hastings, CEO Netflixu

Velká debata se po celém světě vede o práci z domova. Zatímco některé technologické firmy už oznámily, že ji nasadí natrvalo, Netflix je proti. Jeho šéf tvrdí, že home office zabíjí kreativitu, a tak se chce co nejdříve vrátit do kanceláří.

***

Konat dobro a posouvat lidstvo. Jednadvacetiletý Jakub Zemek chce být druhým Čechem ve vesmíru

zemek

Foto: Archiv JZ

Jakub Zemek se chce stát astronautem a už má za sebou výcvik na Floridě

Mnoho dětí sní o tom, že se stane astronautem. S Jakubem Zemkem vydržela touha letět ke hvězdám až dodnes a ve 21 letech dělá všechno proto, aby se stal druhým českým astronautem v historii.

***

Když televize nestačí. Nový laserový projektor od Samsungu nabídne 4K a postavíte ho rovnou ke stěně

samsung-the-premiere-laser-projector-1

Foto: Samsung

Hlavním tahákem projektoru je obrovský obraz

Jak si z obýváku udělat kino, aniž byste jej obrátili vzhůru nohama? Řešení nabízí Samsung a jeho nový 4K laserový projektor, který budete moci umístit přímo ke stěně a užívat si i standard HDR10+.

***

Máme pro startupy ve střední Evropě čtyři miliardy korun, hlásí nový český fond. Stojí za ním Ondřej Tomek a spol.

samuel-huba2

Foto: Impulse Ventures

Samuel Huba, spolumajitel a managing partner Impulse Ventures

Další velká investiční síla se na startupovém poli zformovala kolem Ondřeje Tomka a spol. Impulse Ventures mají pro startupy až 4 miliardy korun a již vsadili na Shoptet či Safeticu.

***

Česko má první samořiditelnou elektrickou formuli. Postavili ji studenti z ČVUT a ujíždějí s ní slavným univerzitám

eforce-1

Foto: Adam Kadeřávek

Tým eForce FEE Prague Formula

Čeští studenti opět potvrzují, že patří mezi světovou špičku. Tentokrát technici z ČVUT sestavili první českou formuli, která je elektrická, samořiditelná a má velké ambice.

***

Filip Domorád už spojuje rybáře po celém světě. Jeho sociální síť Fishsurfing roste a hlásí 200 tisíc uživatelů

fishsurfing2

Foto: Michael Tomeš

Filip Domorád založil rybářskou sociální síť Fishsurfing

Filip Domorád se před časem rozhodl, že vytvoří takový Facebook pro rybáře, a jeho sociální síť Fishsurfing slaví úspěch. Na palubě má prvních 200 tisíc uživatelů a letos chce pokořit milion.

***

Vedle vlajkové bestie i levnější bratr. Microsoft neodolal a potvrdil chystaný, dosud nejmenší Xbox Series S

xbox-series-s

Foto: Microsoft

Xbox Series S

Na podzim nakonec dorazí hned dva nové Xboxy. Microsoft potvrdil, že chystá také dosud nejmenší, avšak stále velmi výkonný Xbox Series S, který bude cenově dostupnější.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym