Podnikat jsem začal hned v 18 letech. Hráči esportu si už dnes mohou vydělat víc než my, říká fotbalista Jankto v podcastu

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

jakub-jankto

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Jakub Jankto je profesionálním fotbalistou prvoligového italského klubu Sampdoria Janov

0Zobrazit komentáře

Když mu na účtu přistála v 18 letech první velká výplata, hned věděl, co s ní udělá. Čtyřiadvacetiletý fotbalista Jakub Jankto hraje už šestým rokem v nejvyšší italské soutěži a v CzechCrunch Podcastu popisuje, jak vedle toho stíhá podnikat a proč si vybral mimo jiné esport.

Jankto je skutečně především profesionální fotbalista, ale vedle toho mu patří taktéž profesionální esportový tým Sampi, kde jeho hráči zápolí ve videohrách, a ve svém investorském portfoliu má také několik nemovitostí a trochu netradičně i bar s vodními dýmkami v centru Prahy. Všechno je to přitom od začátku dobře promyšlený plán.

„Byla to stoprocentně ta nejlepší volba, jakou jsem mohl udělat, a to nejen finančně. Odešel jsem v 18 letech z domova a musel jsem se o všechno začít starat sám,“ popisuje v podcastu Jankto svůj brzký přestup z české nejvyšší fotbalové soutěže do fotbalově prestižní Itálie, což zároveň znamenalo i jeho podnikatelské začátky.

Více o kariéře Jakuba Jankta jako fotbalisty i jako podnikatele si můžete poslechnout v nové epizodě CzechCrunch Podcastu, kterou lze pustit v přehrávači níže nebo ve všech oblíbených podcastových aplikacích, včetně Spotify, Apple Podcastů a Google Podcastů:

O čem dalším byla v podcastu s Jakubem Janktem řeč?

***

O tom, jak naloží s prvními velkými penězi, které si vydělal po přestupu do Itálie, měl Jankto jasno už předem. Četl totiž hodně příběhů o zkrachovalých sportovcích, kteří přišli o všechno, a takovému osudu se chtěl logicky vyhnout. „Byl jsem vždy šetřivý, a když mi přistála první smlouva v Itálii, tak jsem si říkal, že tolik peněz přeci ani nemůžu utratit. Koupil jsem tak své první byty a hned mě napadaly další projekty,“ popisuje.

Aktuálně je nejvíc vidět jeho esportový tým Sampi, jehož podobnost s názvem klubu Sampdoria Janov, kde nyní působí, je překvapivě jen jedna velká náhoda. Nedávno Jankto představil pro své profesionální hráče počítačových her špičkově vybavený herní dům za 30 milionů korun, aby se mohli dál zlepšovat.

Jankto má totiž podobně jako ve všem, co dělá, ty největší ambice, a tak by chtěl i s týmem Sampi konkurovat těm nejlepším progamingovým mužstvům na světě. V Česku je esport teprve v rozkvětu, ale rychlonohý fotbalista se chce zasadit o to, aby jeho popularita rostla a rostly nejen počty hráčů samotných, ale i diváků.

„Chceme dokázat něco podobného, jako když u nás začínalo MMA. Neříkám, že vyprodáme O2 Arenu, ale chceme postupnými kroky dostat lidi do hal a naučit je fandit i esportu,“ plánuje Jankto, který ví, že ve světě se už při nejprestižnějších turnajích mnohatisícové haly skutečně vyprodají. Hrát se může například Counter-Strike, League of Legends nebo jeho oblíbená FIFA, díky které si v mládí také vydělával, byť ne zdaleka tolik jako dnešní hráči.

sampi_jankto4

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Jakub Jankto postavil pro svůj esportový tým herní dům za 30 milionů korun

Přestože si už dnes může hráč počítačových her vydělat klidně víc než leckterý profesionální fotbalista, Jankto srovnávání těchto světů odmítá. Hrát ve virtuální realitě je podle něj pořád něco jiného, než třeba skutečně vyběhnout na hřiště, ale příprava hráčů může být podobně náročná. I proto ostatně postavil zmíněný gaming house, kde jeho tým trénuje.

„Když budu já jako fotbalista trénovat osm hodin denně, tak se do tří dnů zraním. Zato hráči počítačových her osm hodin denně trénovat musí, protože když nebudou, tak se nikam nedostanou,“ upozorňuje Jankto, že cesta za pohádkovými odměnami není vůbec jednoduchá a konkurence je v esportu stále větší.

Jak dlouho vlastně trvá kariéra hráče počítačových her? Kolik už ho stál jeho tým Sampi, jaké výplaty dostávají hráči esportu a co on sám plánuje dělat, až skončí s fotbalem? O tom všem hovoří Jakub Jankto v našem podcastu, který najdete ho online jak na Spotify, Apple Podcastech nebo Google Podcastech, tak ve svých oblíbených podcastových aplikacích.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym