Osud galaxie i obří píseční červi. Je tady první trailer očekávaného sci-fi Duna od Denise Villeneuva

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

duna

Foto: Vertical Ent.

Hlavní role Paula ve filmu Duna se ujal Timothée Chalamet

0Zobrazit komentáře

O filmové nebo televizní zpracování kultovní sci-fi série Duna se pokoušeli už mnozí, buď se ale projekt v nějaké fázi zasekl nebo výsledek nebyl vzhledem k předloze příliš uspokojivý. Režisér Denis Villeneuve ovšem po umělecké stránce dokáže uspět snad se vším, na co sáhne, a pro novou adaptaci hlavního díla Franka Herberta tak byl jasnou volbou.

I kdyby americký sci-fi spisovatel dokončil jen šestidílnou románovou ságu Duna, zajistil by si tím pevné místo jak v dějinách žánru, tak moderní literatury obecněji. Vše přitom začalo, když měl jako novinář napsat článek o písečných dunách v Oregonu.

Téma ho ale natolik zaujalo, že nasbíral velké množství materiálu a o šest let později začal vydávat fikční příběh odehrávající se hlavně na pouštní planetě, kde lze najít vzácné koření melanž, jednu z nejhodnotnějších látek vůbec.

Tato základní premisa je součástí rozsáhlých dějin daleké budoucnosti lidstva a představení fungování složité společnosti zastřešené galaktickým Impériem. Melanž není prostou obdobou zlata, ale substancí s mnoha vlastnostmi, takže po požití zlepšuje zdraví, prodlužuje život a poskytuje zvláštní psychické schopnosti. Ke všemu je silně návyková.

Později si už lze alespoň zhruba domyslet, že Duna se zabývá různými spory o moc, snahami získat větší přístup ke vzácnému koření a využívat ho k zásadním proměnám lidského druhu dříve než ostatní. Jednou z nejdůležitějších postav v tom všem je Paul, syn vévody jednoho z nejmocnějších lidských rodů ve vesmíru. Právě on může být budoucností Impéria.

Arthur C. Clarke, autor předlohy a spoluautor scénáře pro Kubrickův film 2001: Vesmírná odysea, označil Herbertovo dílo za srovnatelné jedině s Pánem prstenů. Zatímco ten se ale stal také jednou z nejoceňovanějších filmových trilogií, Duna na své široce uznané převedení do audiovizuální formy stále čeká. Mnohokrát v minulosti se pochopitelně objevily i názory, podle nichž jde o takřka nezfilmovatelný materiál.

Jednou z hlavních předností románů je totiž komplexnost a uvěřitelnost jejich fikčního světa, který Herbert vykreslil na ploše mnoha stovek stran. Filmové i televizní adaptace se ale setkávaly spíše s produkčními problémy a neshodami ohledně uměleckých rozhodnutí. Vůbec tak nevznikla Duna podle vize avantgardního filmaře Alejandra Jodorowského, který chtěl do hlavních rolí obsadit například svého syna, Orsona Wellese nebo samotného Salvadora Dalího.

Jodorowského verze měla mít neskutečných čtrnáct hodin a tehdy obrovský rozpočet se téměř utratil jen v předprodukci, tedy před natáčením. O fiasku s mnoha rovinami dokonce vznikl samostatný dokument.

Teď by to už mohlo klapnout

O patnáct let později, v polovině 80. let, své zpracování dokončil David Lynch. Ačkoliv původně předlohu vůbec nečetl a žánr sci-fi ho moc nezajímal, Herbert jeho verzi označil na velmi vydařenou. Velká část kritiků ale snímek označila za nepochopitelný bez znalosti knihy a divákům zase vadila některá rozhodnutí. Podstatně horšího přijetí se dočkala televizní minisérie z roku 2000, která vznikla mimo jiné v českých ateliérech Barrandov.

V případě nového zpracování mnohé překvapil už fakt, že studia Legendary Pictures a Warner Bros. vůbec podobný projekt s blockbusterovým rozpočtem schválily. Předchozí Villeneův film, Blade Runner 2049, se totiž sice setkal s kritickou i diváckou chválou, ale v kinech propadl. A to i přes kultovní první film z 80. let a hvězdy jako Harrison Ford a Ryan Gosling v hlavních rolích.

dune-2020-timothee-chalamet-rebecca-ferguson

Foto: Vertical Ent.

Timothée Chalamet a Rebecca Fergusonová ve filmu Duna

Neúspěch Blade Runnera byl šokem jak pro tvůrce, tak pro samotné studio. Na druhou stranu se ovšem jednalo o velmi dlouhý, na hollywoodské poměry velmi netypicky vyprávěný náročný film, který publikům odchovaným na mnohem akčnějších Avengers nebo Rychle a zběsile zkrátka příliš nesedl. Je tedy velkou otázkou, co to znamenalo pro Dunu, která je ještě náročnějším materiálem. Dlouho tajený trailer mnoho nadšení nevzbuzoval.

godfather-marlon-brando

Přečtěte si takéLegendární mafiánská trilogie Kmotr dostane nový závěr. Na prosinec se chystá režisérský sestřih Francise Forda CoppolyLegendární mafiánská trilogie Kmotr dostane nový závěr. Na prosinec se chystá režisérský sestřih Francise Forda Coppoly

Nyní jsme se ale konečně dočkali a zdá se, že neúspěch Blade Runnera měl na režisérovu vizi minimální vliv. Velká část totiž v rámci možností pomalu buduje atmosféru neklidu a velkého očekávání, přičemž jen v malých dávkách odhaluje rozsáhlý cizí svět. Druhá polovina tříminutové upoutávky ovšem láká na epické bitvy a osudový příběh.

Značná část filmu bude zjevně spoléhat na charisma představitele hlavní postavy Paula. Timothée Chamalet je ale jedním z nejzajímavějších mladých jmen v Hollywoodu. Jeho předchozí kariéra plná komplikovaných silných postav i úryvky z traileru naznačují, že v roli uspěje. Vedle něj se objeví mnoho dalších dobře známých jmen jako Oscar Isaac, Josh Brolin, Javier Bardem, Zendaya, Stellan Skarsgård, Jason Momoa a další.

Všechny z nich v traileru zahlédneme. Možná vůbec nejimpozantnější záběr se ale schovává na konci upoutávky, kde dostaneme první pohled na obrovské písečné červy na pouštní planetě Arrakis. Jejich tlama působí jako díra v samotném časoprostoru.

Jelikož si je Villeneuve dobře vědom náročnosti předlohy, rozhodl se nabídku studia k režii přijmout pouze v případě, když ji bude moci zpracovat ve dvou filmech. Nyní se nám tak dostává trailer pouze na první z nich, který v kinech budeme moci zhlédnout od 18. prosince. Ani pak ale nová audiovizuální verze Duny neskončí – na příští rok se chystá také seriál Dune: The Sisterhood.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym