Obří obchod za 40 miliard dolarů, který může přepsat pravidla trhu s procesory. Nvidia kupuje britský Arm

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

nvidia-hq

Foto: Nvidia

Kalifornské sídlo technologické společnosti Nvidia

0Zobrazit komentáře

Pokud jde o grafické čipy, se kterými se setkávají zejména vývojáři a hráči počítačových her, tak prim hraje Nvidia. Americká technologická společnost teď ale dělá velký krok k tomu, aby se stala zcela zásadním hráčem také v klasických procesorech, které pohánějí miliardy zařízení po celém světě a vedle chytrých telefonů jsou stále důležitější také v datových centrech. Za 40 miliard dolarů totiž kupuje britského výrobce čipů Arm.

Před čtyřmi lety viděl svou budoucnost v byznysu s procesory japonský SoftBank. Proto tehdy vysázel právě za Arm 32 miliard dolarů, ale jako nejdražší obchod v historii trhu s polovodiči nakonec vydržel jen pár let. Teď se SoftBank firmy se sídlem v anglickém Cambridge zbavuje a je to opět rekordní záležitost.

Nvidia oznámila, že za Arm zaplatí 21,5 miliardy dolarů v akciích, 12 miliard přidá v hotovosti, přičemž dosavadní japonský majitel může získat dalších 5 miliard dolarů v akciích či hotovosti podle toho, jak se bude Armu v následujících letech dařit. Další 1,5 miliardy dolarů pak získají zaměstnanci Armu v akciích Nvidie.

Pro nezainteresovaného pozorovatele by mohlo znít zvláštně, že Nvidia platí desítky miliard dolarů za firmu, jejíž tržby se pohybují pod hranicemi dvou miliard, ale důležitost a atraktivita Armu je někde jinde. Jeho technologie jsou totiž součástí více než miliardy smartphonů, které se prodají každý rok, a Nvidia si tak kupuje cestu na trh, který dosud ovládali jiní hráči.

jensen-huang-nvidia

Foto: Nvidia

Jensen Huang, zakladatel a CEO společnosti Nvidia

„Je to společnost, která má dosah, jaký neměla žádná jiná společnost v technologické historii,“ uvedl pro Bloomberg šéf Nvidie Jensen Huang. „Sjednocujeme přední výpočetní techniku Nvidie pro umělou inteligenci s rozsáhlým ekosystémem Armu,“ hlásí Huang, který svou firmu založil už v roce 1993, kdy začínala s počítačovými grafikami.

Grafické procesory jsou sice rovněž důležitou součástí celého technologického světa, ale klasické procesory (CPU), pohánějící de facto všechny pokročilejší elektronické výrobky, mají logicky mnohem větší zásah. Klíčovou součástí celého byznysu Armu je licencování jeho návrhů, z nich další firmy vyrábějí své procesory. Čipy, které používají jeho kód či design, tak najdeme ve všem od strojů v továrnách po chytré prvky v domácnostech.

Nvidia pak chce do celého mixu produktů Armu zařadit další zásadní technologii – umělou inteligenci, na kterou sama hodně sází. Do budoucna se má stát součástí prakticky všech zařízení, ať už se bavíme o samořiditelných autech nebo internetu věcí, a díky procesorům od Armu má být pozice Nvidie ještě silnější.

Právě úspěchy v nasazování umělé inteligence v poslední době ženou také akcie Nvidie, které od začátku roku narostly o více než 100 procent. Firmě se pak daří také v prodeji grafických čipů, které jsou potřeba pro hraní her a zejména v době pandemie o ně zájem významně rostl. Díky akvizici Armu se Nvidia rázem stane významným hráčem také na poli chytrých telefonů, kde dosud příliš velkou přítomnost neměla.

nvidia-geforce

Foto: Nvidia

Nvidia je nejvíce známá pro své grafické procesory řady GeForce

Přestože Nvidia, Arm i SoftBank se již na transakci dohodly, očekává se, že náročnou cestu ještě bude mít celý obchod přes regulatorní orgány po celém světě. Jde totiž o transakci se skutečně globálním dopadem, která by mohla ovlivnit například Apple, Samsung, Amazon, Qualcomm či Huawei, což jsou největší zákazníci Armu.

Jak připomíná deník The New York Times, Arm byl dosud považován za nezávislého hráče, který se ke všem držitelům jeho licencí choval stejně, ať už je využíval kdokoliv – a i podle výše zmíněného seznamu klientů je jasné, že to byl prakticky celý technologický svět, který potřeboval pohánět své přístroje.

automobilist

Přečtěte si takéVýjimečné příběhy s vůní benzínu. Unikátními obrazy od Pavla Turka a Jana Rambouska se chlubí i Formule 1Výjimečné příběhy s vůní benzínu. Unikátními obrazy od Pavla Turka a Jana Rambouska se chlubí i Formule 1

Šéf Nvidie Jensen Huang každopádně prohlásil, že byznys model Armu je skvělý a jeho firma nechce na otevřeném licencování a neutralitě nic měnit. Zároveň má zůstat sídlo firmy v Cambridge a probíhat mají dál i investice ve Velké Británii, k nimž se v rámci svého nákupu zavázal SoftBank.

Po získání dominantní pozice v grafických čipech se teď chce Nvidia ještě více vydat vstříc ovládnutí datových center. I tam totiž začíná ve velkém nasazovat své procesory s umělou inteligencí pro zrychlení rozpoznávání obrázků či zpracovávání jazyka a prioritou teď bude vyvíjet čipy pro výpočetní výkon v datových centrech také v Armu. Právě tato oblast by se měla stát do budoucna pro Nvidii zcela klíčovou.

Jednotící linkou napříč celou strategií americké firmy se sídlem v kalifornské Santa Claře je každopádně uměla inteligence. Jensen Huang při oznámení dealu s Armem uvedl, že se tím vytvoří „přední výpočetní společnost pro věk umělé inteligence“. A vůbec poprvé se chce Nvidia po vzoru Armu pustit do licencování vlastních technologií.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym